ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Αίτηση για παράταση δανείων πυροπλήκτων



Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 2/22475/0025 δόθηκε η δυνατότητα για την αναστολή της πληρωμής των δανείων και των οφειλών των πυρόπληκτων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Συγκεκριμένα με την απόφαση:

α) Παρέχεται η ευχέρεια στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στους Νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Ευβοίας και στην περιοχή Αιγιαλείας του Ν. Αχαΐας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του έτους 2007 και οι οποίοι ρύθμισαν τις υφιστάμενες μέχρι 25.8.2007 ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, να ζητήσουν την αναστολή καταβολής των οφειλομένων για το χρονικό διάστημα από 1.1.2012 έως και 31.12.2012 δόσεων. Οι τόκοι του χρονικού διαστήματος της αναστολής κατά το μέρος που δεν επιδοτούνται βαρύνουν αποκλειστικά τους δανειολήπτες και δεν καλύπτονται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Οι δόσεις των οποίων η καταβολή ανεστάλη κατά τα ανωτέρω προσαυξάνουν ισόποσα και αποπληρώνονται μαζί με τις τελευταίες δύο εναπομείνασες δόσεις.

β) Παρέχεται η ευχέρεια στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στους Νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Ευβοίας και στην περιοχή Αιγιαλείας του Ν. Αχαΐας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του έτους 2007 και στους οποίους χορηγήθηκαν δάνεια για κεφάλαια κίνησης με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, να ζητήσουν την αναστολή καταβολής των οφειλομένων για το χρονικό διάστημα από 1.1.2012 έως και 31.12.2012 δόσεων. Οι τόκοι του χρονικού διαστήματος της αναστολής κατά το μέρος που δεν επιδοτούνται βαρύνουν αποκλειστικά τις επιχειρήσεις και δεν καλύπτονται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Οι δόσεις των οποίων η καταβολή ανεστάλη κατά τα ανωτέρω προσαυξάνουν ισόποσα και αποπληρώνονται μαζί με τις δύο εναπομείνασες δόσεις.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στις διατάξεις της απόφασης αυτής είναι οι ακόλουθοι:

1. Η υποβολή αίτησης των ενδιαφερομένων στα πιστωτικά ιδρύματα με καταληκτική ημερομηνία υποβολής 29.6.2012.
2) Οι ήδη ληφθείσες εξασφαλίσεις να παραμένουν ισχυρές.
3) Η εκμετάλλευση ή η επιχείρηση να βρίσκεται σε λειτουργία.
4) Η πιστοποίηση από το οικείο Πρωτοδικείο περί υπαγωγής ή μη στις διατάξεις του Ν. 3388/2007, όπως ισχύει.

Σημειώνεται ότι στις διατάξεις της παρούσας υπάγονται ως ρύθμιση περιπτώσεις δανείων που έχουν καταγγελθεί. Οι δανειολήπτες της κατηγορίας αυτής, προκειμένου να ενταχθούν στις διατάξεις της παρούσας, θα πρέπει να καταβάλουν τα ποσά των τόκων με τα οποία βαρύνονται.

Η σχετική απόφαση έχει αποσταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η παραπάνω απόφαση αφορά στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Σύντομα αναμένεται συνάντηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών, προκειμένου να υπάρξει αντίστοιχη ρύθμιση και για τα μη εγγυημένα δάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: