ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Πύρινο θρίλερ στην Αττική



Συνημμένη Εικόνα: attiki-foties.png




- 4 συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια
- Οικισμοί παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό
- Τραυματίστηκαν πυροσβέστες
- Αναμένεται βοήθεια απο Ιταλία
- Ανοιξε η Λεωφόρος Σουνίου


Συνεχείς αναζωπυρώσεις σημειώνονται σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς η οποία μαίνεται από χθες σε περιοχές της νοτιοανατολικής Αττικής.

Στη δύσκολη μάχη με τις φλόγες συμμετέχουν 60 οχήματα με 180 πυροσβέστες, 75 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 23 υδροφόρες των ΟΤΑ, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ αναμένονται και 15 ακόμη οχήματα από την Ηπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία.

Αναμένονται επίσης δύο Canander από την Ιταλία, ενώ σε εξέλιξη είναι η ικανοποίηση του αιτήματος που έχει απευθύνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για βοήθεια από τη Γαλλία και από την Κροατία.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά Κερατέα εκδηλώθηκε στη Δροσιά Κερατέας και επεκτάθηκε στους οικισμούς Αγιασμός, Καταφύγι, Παλαιά Φώκαια, Λεγρενά και Θυμάρι.

Στην Παλαιά Φώκαια το μεσημέρι του Σαββάτου εκκενώθηκε προληπτικά γηροκομείο, ενώ την ίδια ώρα κάτοικοι της περιοχής Συντερίνα, μεταξύ Αναβύσσου και Λαυρίου, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, λόγω του μεγάλου πύρινου μετώπου. Ορισμένα από αυτά υπέστησαν τελικά πολύ μεγάλες ζημιές, ενώ και στην Καμάριζα κάηκαν αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες τουλάχιστον ένα σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες στον οικισμό Καταφύγι της Παλαιάς Φώκαιας.

Aργά το βράδυ πληροφορίες ανέφεραν πως καίγονται σπίτια στη Συντερίνα, στο Μετόχι, στα Μεγάλα Πεύκα, αλλά και στις Μούσες.

Ταυτόχρονα στην περιοχή της Αττικής εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στο Ντράφι Παλλήνης, στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα και στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου. Οι τρεις τελευταίες ελέγχονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ σε εξέλιξη είναι ακόμη η φωτιά της Κερατέας.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα σοβαρές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στο Κεφαλόβρυσο Πάτρας, που τέθηκε υπό έλεγχο, στη Μεγάλη Σπηλιά Μονεμβασιάς και στη θέση Τρύβλακας Κύθνου, η οποία είναι σε εξέλιξη και την επιχείρηση κατάσβεσης έχει αναλάβει ομάδα 15 πολιτών με επικεφαλής έναν εποχικό πυροσβέστη και τη βοήθεια μιας υδροφόρας του Δήμου.

Στην πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή Κερατέας τραυματίστηκαν ελαφρώς τρεις πυροσβέστες, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Δύο ακόμη πυροσβέστες τραυματίστηκαν, ο ένας στην επιχείρηση κατάσβεσης στο Ντράφι Παλλήνης και ο άλλος στην πυρκαγιά στο Κεφαλόβρυσο Πάτρας.


Τέσσερις συλλήψεις

Τέσσερις Ελληνες συνελήφθησαν για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο το μεσημέρι από τη Δροσιά Κερατέας.

Όπως ανακοινώθηκε από το Κέντρο Επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος οι συλληφθέντες είναι δύο 57χρονοι, ένας 46χρονος και ένας 37χρονος, οι οποίοι εκτελούσαν οικοδομικές εργασίες και συγκεκριμένα κοπή με τροχό με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί από σπινθήρα η πυρκαγιά.

«Θρηνούμε μια μεγάλη καταστροφή στην Αττική, η οποία οφείλεται στην επιπολαιότητα, στην αμέλεια - για να μην τη χαρακτηρίσω διαφορετικά- τεσσάρων συμπολιτών μας οι οποίοι ενεργούσαν εργασίες στην ύπαιθρο», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου.


Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες κατοίκων

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες κατοίκων της Π. Φώκαιας που έζησαν τον εφιάλτη της πυρκαγιάς.


Κάτοικος της Παλαιάς Φώκαιας δηλώνει: «Βλέπουμε μια ταινία τρόμου καθιστοί και η πυροσβεστική δεν μπορεί να λειτουργήσει. Από τις 16.00 μέχρι τώρα ένα ολόκληρο βουνό καίγεται και ένα μόνο ελικόπτερο προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά» και συνέχισε: «Ζούμε σκηνές Πεντέλης. Σπίτια έχουν ήδη καεί, βλέπουμε φλόγες ύψους 3,5 μέτρων σε μια ακτίνα 5 χιλιομέτρων και μόνο ιδιώτες με τα αγροτικά προσπαθούν να κάνουν κάτι».

Στη Τριανταφύλλιζα κάηκε μια μάντρα αυτοκινήτων ενώ στην θέση Καμάριζα οικίες παραδόθηκαν στις φλόγες.

Στην Παλλήνη το εργοστάσιο της εταιρίας «Δωδώνη» παραδόθηκε στις φλόγες, καθώς και η «Οινοποιεία Παλλήνης»

Δημοσιευμένη  εικόνα




  • 17/06/2012 ώρα 06:30

Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά στη Λαυρεωτική. Απειλούνται δύο οικισμοί

Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στο Θυμάρι Παλαιάς Φώκαιας και στα Λεγραινά, καθώς σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν.

Τουλάχιστον ένα σπίτι στην Παλαιά Φώκαια έχει καταστραφεί και δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί μικρές ή μεγαλύτερες ζημιές.

Σε κίνδυνο βρίσκεται ο οικισμός Άγιος Κωνσταντίνος και το Θυμάρι. Πριν από λίγο δόθηκε εντολή για απογείωση δύο αεροπλάνων και ενός ελικοπτέρου.


  • 17/06/2012 ώρα 08:36

Αναζωπυρώσεις λόγω δυνατού αέρα

Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά στην Κερατέα, όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις.
Δύο καναντέρ κι ένα ελικόπτερο έχουν ριχτεί στη μάχη κατά της φωτιάς στη Λαυρεωτική. Το έργο τους είναι ιδιαίτερα δύσκολο εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

Το μέτωπο στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι σε ύφεση, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε ύφεση είναι και η φωτιά στη Μονεμβασιά καθώς και μία ακόμα που εκδηλώθηκε, χθες, στις 23.00, στην Πύλο.


  • 17/06/2012 ώρα 10:53

Νέο πύρινο μέτωπο στην Κορινθία

Αυτή τη στιγμή, νέο πύρινο μέτωπο ξέσπασε στη θέση Λουμπάρδα στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου, όπου σπεύδουν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.
Ηδη τα καναντέρ επιστρέφουν προς την Παλαιά Φώκαια που υπάρχουν αναζωπυρώσεις.

Νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε και στον οικισμό Συντερίνα της Κερατέας και στο Στεφάνι Κορινθίας, όπου επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 13 οχήματα και 2 αεροσκάφη.
Σύμφωνα, με την Πυροσβεστική δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή, αλλά στην περιοχή φυσάει πολύ δυνατός άνεμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: