ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Έφυγε από τη ζωή ο Aθηνόδωρος Προύσαλης



Ο αγαπημένος τηλεοπτικός «παππούλης», ο ηθοποιός που έγραψε τη δική του ιστορία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς, έφυγε από τη ζωή σήμερα το μεσημέρι, σε ηλικία 86 ετών.

Ο Αθηνόδωρος Προύσαλης νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο Αττικό Θεραπευτήριο, όπου και κατέληξε ύστερα από ανακοπή καρδιάς. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1926. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1953. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 1952, πρωτοεμφανίζεται στην ταινία Το Στραβόξυλο.

Ηθοποιός της σκηνής, συνεργάστηκε με αξιόλογους θιάσους και πολλές φορές είχε την ευκαιρία να ερμηνεύσει σημαντικούς δεύτερους ρόλους, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του περιέχονται στις ταινίες: Της Νύχτας τα Καμώματα (1957), Πολυτεχνίτης κι Ερημοσπίτης (1963), Ένα Έξυπνο Έξυπνο Μούτρο (1965), Μια Τρελή Τρελή Οικογένεια (1965), Πατέρα Κάτσε Φρόνιμα (1967), Μια Ιταλίδα Απ' την Κυψέλη (1968) κ.ο.κ. Καθιερώθηκε ως καρατερίστας σε αγαπημένες κινηματογραφικές ταινίες. Ενσάρκωσε, κυρίως, τον τύπο του μάγκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: