ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Το κόμμα της Μέρκελ ζητεί σχέδιο ελληνικής εξόδου



Την προετοιμασία στρατηγικής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με την παράλληλη δημιουργία «τείχους προστασίας» για τους υπόλοιπους, ζητεί από την γερμανική κυβέρνηση το Συμβούλιο Οικονομικών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ (CDU).

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Κουρτ Λάουκ, σε δήλωσή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προειδοποιεί για δραματικές πολιτικές επιλογές εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά και της Γαλλίας και σημειώνει ότι θα ήταν ανεύθυνο να μην υπάρξει, από κοινού με τις άλλες χώρες, προετοιμασία για σενάριο εξόδου.

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ θα προκαλέσει ελληνικό χάος», τόνισε ο κ. Λάουκ και ζήτησε την επεξεργασία στρατηγικής, με ένα τείχος πυροπροστασίας, το οποίο θα περιορίσει τη φωτιά στο Νότο.

Ο κ. Λάουκ εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι «βαρύτατα υπερχρεωμένη» και υποστηρίζει ότι από την Αθήνα έχει πραγματοποιηθεί μόλις το 5% των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων, ενώ προβλέπει ότι «η εξυγίανση των τραπεζών δεν θα γίνει» και χαρακτηρίζει απογοητευτικό το ως τώρα αποτέλεσμα των αποκρατικοποιήσεων.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, έρχεται η δήλωση του εκπροσώπου των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για θέματα προϋπολογισμού στην εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung». Ο Νόρμπερτ Μπάρτλε κινείται σαφώς σε άλλο μήκος κύματος, καθώς, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, δεν πιστεύει ότι μετά τις ελληνικές εκλογές θα προκύψει νέος γύρος αναταράξεων στις αγορές.

«Εξαιτίας της ρευστής κατάστασης στην Ελλάδα, ο ιός έκανε άλμα. Αφότου, όμως, οι ισπανικές τράπεζες τέθηκαν κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επανέρχεται η σταθερότητα. Έτσι, οι ελληνικές εκλογές δεν πρόκειται να επιδεινώσουν την κατάσταση, καθώς οι αγορές έχουν ήδη εξετάσει τα αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα. Τα πράγματα μπορούν μόνο να βελτιωθούν», τόνισε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: