ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Σολάριουμ: Τι πρέπει να προσέχουμε;



Η εποχή που η λευκή επιδερμίδα αποτελούσε στοιχείο του προτύπου ομορφιάς μοιάζει πλέον μακρινή. Ένα «σοκολατένιο» δέρμα επιδιώκεται με κάθε τρόπο. Ένας από αυτούς, είναι το σολάριουμ, που πολλοί από μας μπαίνουμε σε πειρασμό να το δοκιμάσουμε αυτή την εποχή λίγο πριν ρίξουμε τις πρώτες μας βουτιές στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σ΄αυτή τη μέθοδο μαυρίσματος, ιδιαίτερα κάποιες ομάδες πληθυσμού που έχουν περισσότερο ευάλωτη επιδερμίδα. Συγκεκριμένα αν λοιπόν έχουμε λευκό δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, ανοιχτόχρωμα μάτια (φωτότυπος Ι και ΙΙ), πολλές ή δυσπλαστικές ελιές, ή ιστορικό παθήσεων, όπως για παράδειγμα ο ερυθηματώδης λύκος, καλό είναι να μην επιχειρήσουμε τη χρήση σολάριουμ.

Παράλληλα, γυναίκες σε εγκυμοσύνη, πάσχοντες από καρδιαγγειακά ή χρόνια δερματικά προβλήματα, λήπτες φάρμακων (π.χ. αντισυλληπτικά), ή χρηστές φακών επαφής, ας σκεφτούν δυο φορές τη χρήση του. Αντίθετα με τις παραπάνω αντενδείξεις όμως, το σολάριουμ χρησιμοποιείται και θεραπευτικά.
 Καταστάσεις όπως η ακμή, η ψωρίαση και η λεύκη, μπορούν να βελτιωθούν με αυτό τον τρόπο. Αρκεί βέβαια, η εφαρμογή του να γίνεται αποκλειστικά και μόνον από τον γιατρό. Παρόλα αυτά, το σολάριουμ δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρείται ακίνδυνο, ακόμη και αν το δέρμα μας δεν θεωρείται εξαιρετικά ευαίσθητο.

Η ακτινοβολία UVA που εκπέμπει είναι έως και καρκινογόνος. Αν μη τι άλλο, η αλόγιστη, ακατάλληλη και μακροχρόνια εφαρμογή του πλήττει και την αυταρέσκεια μας. Η μόδα επιτάσσει κατά καιρούς χρώμα όχι μόνο για τα ρούχα, αλλά και για το δέρμα μας. Ίσως το χρώμα της ομορφιάς όμως να είναι απλά το υγιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: