ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

«Καμία επαναδιαπραγμάτευση για την Ελλάδα»




Συνημμένη Εικόνα: tromaktiko.jpg




Απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας η Άνγκελα Μέρκελ και στέλνει... νέες προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα λιγότερο από 24 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

«Είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές εκλογές να έχουν ένα αποτέλεσμα ώστε η επόμενη κυβέρνηση να πει: ναι, θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στη διάρκεια συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών και κάλεσε τους Έλληνες ψηφοφόρους να τηρήσουν τις συμφωνίες. 


Ανοίγουν, αύριο κιόλας, την πόρτα εξόδου
Έτοιμοι να ανοίξουν την πόρτα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, στην περίπτωση που οι κάλπες δεν βγάλουν κυβέρνηση σταθερά προσηλωμένη στο ευρώ και στις δεσμεύσεις της χώρας.

Τα πράγματα για τους Ευρωπαίους είναι ξεκάθαρα: η Ευρωζώνη δεν μπορεί να περιμένει την Ελλάδα, δεν μπορεί να μην λάβει άμεσες αποφάσεις, από τη στιγμή που η κρίση χρέους καλπάζει και ήδη η Ισπανία και η Ιταλία, βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Γι’ αυτό και αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης θα υπάρξει μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για να γίνει μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος και αναλόγως οι Ευρωπαίοι θα καθορίσουν την πορεία τους. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήδη έχουν στείλει τα μηνύματά τους. Η Ελλάδα θα βρεθεί ενώπιον ενός ξεκάθαρου δεδομένου: είτε εγγυάται την προσήλωσή της στην ευρωπαϊκή προοπτική, στο ευρώ, στις δεσμεύσεις της, πιθανόν με μια παροχή «κινήτρων» εκ μέρους των εταίρων μας για τη διασφάλιση της ομαλής συνέχισης του προγράμματος στήριξης, είτε τα … «μαζεύει» από την Ευρωζώνη.

Οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται τις ελληνικές εκλογές ως ένα «δημοψήφισμα για το ευρώ». Και ως τέτοιο θα το κρίνουν. Για του λόγου το αληθές η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μετέθεσε κατά 14 ώρες το ταξίδι της για το Μεξικό όπου πρόκειται να συμμετάσχει στη σύσκεψη του G20, προκειμένου να περιμένει το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Ολιγόωρη αναβολή του ταξιδιού του για το Λος Κάμπος του Μεξικού και τη συνεδρίαση των 20 αποφάσισε και ο Ολι Ρεν, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει στους γερμανικούς Financial Times πως «δεν θα ήταν δείγμα υπευθυνότητας να βρίσκεται ο κύριος Ρεν εν πτήσει μακριά από την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει κανείς μαζί του». Να επικοινωνήσει για να αποφασίσουν τις ΑΜΕΣΕΣ κινήσεις τους …

Το αυτό ισχύει και για τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, όπως και για τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Αμφότεροι εξέφρασαν πολλάκις τις τελευταίες ημέρες την βούλησή τους να παραμείνει η Ελλάδα μέλος του ευρώ, υπό την προϋπόθεση όμως πως θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και την προσήλωσή της στην Ευρωζώνη και τους κανόνες της. Και για να μην έχουμε αμφιβολίες αρκεί να θυμηθούμε πως ο κ. Ολάντ, στην τελευταία συνέντευξή του, είχε χαρακτηριστικά προτρέψει τους Έλληνες να «μη δώσουν αφορμή σε κανέναν να τους εκδιώξει από το ευρώ»!
Τις τελευταίες ώρες και αφού το Γαλλικό Πρακτορείο αποκάλυψε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τηλεδιάσκεψης για την Ελλάδα, η είδηση επισήμως δεν επιβεβαιώθηκε. Αλλά την Παρασκευή η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πία Αρενκίλντε, απέφυγε να απαντήσει ευθέως για το τι μέλλει γενέσθαι την επομένη των ελληνικών εκλογών. Δήλωσε όμως: «Το πεδίο ανήκει στους έλληνες ψηφοφόρους. Θα υπάρξει αντίδραση της Επιτροπής, μόλις γνωρίζουμε το αποτέλεσμα των εκλογών»…

Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως όλα τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στην χώρα μας. Ενδεικτικό του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τις ελληνικές εκλογές είναι και το γεγονός πως ήδη στην Αθήνα συναθροίζονται πάνω από 200 απεσταλμένοι ξένων ειδησεογραφικών δικτύων.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα βήμα-βήμα» ανέφερε για το θέμα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις την Πέμπτη.

Και ενδεχομένως το πρώτο βήμα, αναλόγως αποτελέσματος, να είναι το τελειωτικό…

Επιστολή Bild σε οξείς τόνους

Συνημμένη Εικόνα: bild2.jpg

Επιστολή προς τους Έλληνες ψηφοφόρους απευθύνει, μετά τους Financial Times Deutschland, η ευρείας κυκλοφορίας ταμπλόιντ Βild. Γραμμένη στα ελληνικά και στα γερμανικά, η σημερινή επιστολή προειδοποιεί ...
σε ιδιαίτερα οξύ τόνο ότι «εάν κερδίσουν τις εκλογές τα κόμματα που θέλουν να τελειώσουν με τη λιτότητα και με τις μεταρρυθμίσεις, παραβιάζοντας κάθε συμφωνία- θα σταματήσουμε να πληρώνουμε» και σημειώνει ότι στις αυριανές εκλογές η επιλογή είναι μόνο ανάμεσα στην «επίπονη σύνεση» και στην «ολοκληρωτική καταστροφή».

«Αγαπητοί Έλληνες, είστε περήφανος λαός, περήφανη χώρα. Αύριο έχετε για πολλοστή φορά εκλογές. Εσείς λέτε: Είμαστε ελεύθεροι. H Bild λέει: Είναι στο χέρι σας. Έχει διαφορά», γράφει η εφημερίδα και, συνεχίζοντας σε δεύτερο πρόσωπο, αναφέρει: «Αν δεν θέλατε τα δισεκατομμύρια τα δικά μας, από ΄μάς είχατε το ελεύθερο να εκλέγετε τον κάθε αριστερό ή δεξιό καραγκιόζη που θέλετε. Αλλά εδώ και πάνω από δύο χρόνια η κατάσταση έχει ως εξής: Τα ΑΤΜ σας εξακολουθούν να βγάζουν ευρώ μόνο γιατί τα βάλαμε εμείς, οι Γερμανοί και τα υπόλοιπα κράτη που έχουν το ευρώ [EUR=X] », ενώ τονίζει ότι οι Γερμανοί «δεν θεωρούν αστείο το ότι παρόλα αυτά, στην Ελλάδα τους βρίζουν Ναζί», για να ακολουθήσει η προειδοποίηση: «Για να καταλαβαινόμαστε όμως: Εάν κερδίσουν τις εκλογές τα κόμματα που θέλουν να τελειώσουν με τη λιτότητα και με τις μεταρρυθμίσεις, παραβιάζοντας κάθε συμφωνία- θα σταματήσουμε να πληρώνουμε. Η συμφωνία ήταν: Εσείς φτιάξτε τη χώρα σας και εμείς στο μεταξύ θα σας βοηθήσουμε. Εάν ΕΣΕΙΣ αυτό δεν το θέλετε πια, ούτε ΕΜΕΙΣ το θέλουμε. Είναι στο χέρι σας».

Η επιστολή καταλήγει: «Αύριο έχετε εκλογές. Επιλογές όμως δεν έχετε. Θα επιλέξετε μεταξύ επίπονης σύνεσης και ολοκληρωτικής καταστροφής. Και πολύ φοβόμαστε: δεν το ΄χετε καταλάβει ακόμα. Φιλικά, η BILD σας».

Η επιστολή, με τίτλο «Αγαπητοί Έλληνες, μην κάνετε τώρα κανένα λάθος» και υπέρτιτλο «Μια επιστολή της Bild από ανησυχία για την Ευρώπη», συνοδεύεται από εισαγωγικό σημείωμα, στο οποίο αναφέρεται ότι στις εκλογές της 17ης Ιουνίου «κρίνεται η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ή το εάν η κρίση θα κορυφωθεί δραματικά σε όλη την Ευρώπη».

Συνημμένη Εικόνα: AF7DDB081EA7379942EBECCA928CA557.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: