ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΞΑΝΑ «Μαμά μην κλαις, θα τα λέμε στο skype»...




Συνημμένη Εικόνα: newego_LARGE_t_1101_54025129_type12128.jpg




Αν είναι αλήθεια ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται είτε ως φάρσα είτε ως τραγωδία, στην περίπτωση της Ελλάδας ισχύει σαφώς το δεύτερο. 



Εγκλωβισμένη στη δίνη της κρίσης και με την ανεργία να σπρώχνει στο περιθώριο στρατιές νέων, η χώρα βλέπει για μια ακόμα φορά το παραγωγικό της δυναμικό να μεταναστεύει, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη, την Αμερική, ακόμα και την Αυστραλία.
«Μαμά μην κλαις, θα τα λέμε στο skype»...

Το θλιβερό της όλης υπόθεσης είναι, μάλιστα, ότι το νέο μεταναστευτικό κύμα σπρώχνει στους δρόμους της φυγής το πιο εξειδικευμένο τμήμα της νέας γενιάς, επιστήμονες με πτυχία, πολυετείς σπουδές και προσόντα, τους νέους ανθρώπους, δηλαδή, που, υπό άλλες συνθήκες, θα αποτελούσαν τον κινητήριο μοχλό για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Στις σελίδες που ακολουθούν, το FORUM δίνει το λόγο σε Έλληνες επιστήμονες, καλλιτέχνες και συγγραφείς που διαπρέπουν στο εξωτερικό, ζητά τη γνώμη των συμπατριωτών μας που αγωνίζονται χρόνια τώρα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και κουβεντιάζει με νέους Έλληνες που αναζητούν εδώ και λίγο καιρό την τύχη τους στις απαιτητικές μητροπόλεις της Δύσης.

Η ηλεκτρονική σελίδα του «Εθνους» είναι ανοικτή στους αναγνώστες και ευχαρίστως φιλοξενεί σχόλια και αντιδράσεις. Τμήμα αυτών θα αναδημοσιευτεί στην έντυπη έκδοση του επόμενου τεύχους του Forum (Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου)

Στο σημερινό τεύχος γράφουν:

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΙΜΙΖΗΣ
Επίτιμος διευθυντής της Διοίκησης Διαστήματος και επιστημονικός διευθυντής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ
«Δεν το θεωρώ έντιμο να τους συμβουλεύσω να παραμείνουν στην Ελλάδα και να περιμένουν βελτίωση της οικονομίας, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η οικονομία: είναι η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια, η χωλαίνουσα κρατική διοίκηση, η διαφθορά, η ατιμωρησία της παρανομίας, η εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα, το σύστημα υγείας και γενικότερα το κοινωνικό ήθος», αναφέρει ο κ. Κριμιζής στο άρθρο του: Τρίβουν τα χέρια τους στη ΝASA και το Κολοράντο

ΛΟΗΣ ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ
Οικονομικός γεωγράφος, καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας
«Γιατί χιλιάδες επιστήμονες, κυρίως νέοι με καλές και πολυετείς σπουδές, αναζητούν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό;», διερωτάται ο καθηγητής που δίδει τις δικές του απαντήσεις στο άρθρο «Όταν ο Κρόνος τρώει τα καλύτερα παιδιά του»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΩΡΑΦΑΣ
«Οι περισσότεροι που σήμερα μεταναστεύουν, θα γυρίσουν μεταφέροντας στις αποσκευές τους κάτι καλό για τη χώρα», σημειώνει στη δική του παρέμβαση (Θα επιστρέψουν καλύτεροι...) ο διάσημος ηθοποιός που ζει και εργάζεται στη Γαλλία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πλήρη αποτυχία: Μια χώρα που δεν μπορεί να κρατήσει τα παιδιά της, μια χώρα χωρίς ελπίδα», παρατηρεί ο συγγραφέας που ζει στη Γαλλία, στο άρθρο «Μεταναστεύει και η ελπίδα»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΥΚΕΣΑΣ
«Τώρα φεύγουν οργισμένοι. Στις βαλίτσες κουβαλάνε τα πτυχία τους, βουβό θυμό κι ένα δακρυσμένο άι σιχτίρ για την πατρίδα που τους αποβάλλει σαν ανεπιθύμητα μπάσταρδα », γράφει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος παραθέτοντας μία ακόμη ανάγνωση στο φαινόμενο της νέας μετανάστευσης. (Μαμά μην κλαις, θα τα λέμε στο «skype»

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ
Υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Οι «σκαντζόχοιροι» (δηλαδή εκείνοι που έχουν υπερεξειδικευμένα προσόντα και μια αίσθηση σκοπού σε αυτά) που δεν βρίσκουν απορρόφηση στην Ελλάδα, αυτονόητα θα προτιμήσουν το «φεύγω», ενώ οι «αλεπούδες» (δηλαδή άτομα με πιο ευέλικτα προσόντα και προτιμήσεις) μπορούν να διαπρέψουν και στη χώρα μας» καταθέτει ο Κ. Πιερρακάκης στο Οι σκαντζόχοιροι, οι αλεπούδες και η κρίση 

Δεν υπάρχουν σχόλια: