ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Έστειλαν στον θάνατο πρωταθλητή κολύμβησης



Ο θάνατος του Νικόλαου Σακελίωνα επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή τη δίκη τριών ειδικών φρουρών και ενός αστυφύλακα που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Δύο εκ των κατηγορουμένων, που δικάζονται στο Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στις 27 Μαρτίου, βρίσκονται αντιμέτωποι και με την κατηγορία της ψευδορκίας, καθώς φέρονται να επιχείρησαν να αποκρύψουν τις πράξεις τους.
Ο 24χρονος ομογενής φοιτητής αρχιτεκτονικής και πρωταθλητής κολύμβησης, σύμφωνα με το "Έθνος" πνίγηκε όταν, στην προσπάθεια των αστυνομικών να τον συλλάβουν τον Μάιο του 2008, κατάπιε σακούλα που περιείχε ποσότητα ηρωίνης κατανεμημένη σε εννέα αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες.
Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παρότι αντελήφθησαν ότι προσπαθούσε να καταπιεί σακούλα που περιείχε ποσότητα ηρωίνης με σκοπό να εξαφανίσει το μεγαλύτερο μέρος των ναρκωτικών ουσιών που κατείχε, επιδεικνύοντας αμελή συμπεριφορά, συνέχισαν να επιχειρούν να κάμψουν την αντίσταση αυτού, χωρίς να αντιληφθούν έγκαιρα ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει και πνιγόταν, επειδή η σακούλα με τις ναρκωτικές ουσίες είχε σφηνωθεί στον λάρυγγά του, με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατός του.
Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από τις προσπάθειες που κατέβαλε ο πατέρας του θύματος, Δημήτρης Σακελίων, που έφτασε στο σημείο ακόμα και να αναρτήσει στον τόπο του συμβάντος αφίσα, προσφέροντας αμοιβή σε όποιον έδινε πληροφορίες.
Λίγο αργότερα εμφανίστηκε κάτοικος της περιοχής που του έδωσε βίντεο, ενώ διέψευσε τους αστυνομικούς, καθώς υποστήριξε ότι "του έκαναν κεφαλοκλείδωμα και τον κτύπησαν με γροθιές στο κεφάλι, για να σταματήσει, ενώ αυτός κραύγαζε και αντιδρούσε, και μετά από δύο λεπτά κατέρρευσε".

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δύο από τους τέσσερις αστυνομικούς δήλωσαν αρχικά στην υπηρεσία τους ότι, διερχόμενοι από το σημείο εκείνο βρήκαν τον νεαρό άνδρα σε κώμα στο έδαφος και κάλεσαν το ΕΚΑΒ, ενώ επανέλαβαν τους ψευδείς ισχυρισμούς τους όταν κλήθηκαν και κατέθεσαν ενόρκως στηνυπηρεσίατους, στη διάρκεια ένορκης διοικητικής εξέτασης που ακολούθησε.
Οι δύο από τους τέσσερις αστυνομικούς, σύμφωνα με τη δικογραφία, δήλωσαν αρχικά στην υπηρεσία τους πως διερχόμενοι από το σημείο εντόπισαν τον νεαρό άνδρα σε κώμα στο έδαφος και κάλεσαν το ΕΚΑΒ. Επανέλαβαν μάλιστα τους ισχυρισμούς τους όταν κλήθηκαν να καταθέσουν ενόρκως στηνυπηρεσίατους στην ένορκη διοικητική εξέταση που ακολούθησε.
"Κατέθεσαν εν γνώσει τους ψέματα και απέκρυψαν την αλήθεια... ότι, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους, βρήκαν τον νεαρό λιπόθυμο και να βγάζει αφρούς από το στόμα, χωρίς να γνωρίζουν την αιτία, ενώ αληθές είναι ότι επιχείρησαν να τον συλλάβουν, ενώ αυτός πρόβαλε σθεναρή αντίσταση", σημειώνεται στο κατηγορητήριο.
Η κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα
Η κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα, που ανέτρεψε το σκηνικό των γεγονότων τα οποία περιέγραψαν οι κατηγορούμενοι, αναφέρει:
"Γύρω στις 5 το απόγευμα, άκουσα πολύ δυνατές φωνές και πήγα στο παράθυρο του γραφείου. Είδα έναν μεγαλόσωμο άνδρα, νέο στην ηλικία, τον οποίον είχαν πιάσει οι ειδικοί φρουροί και του είχαν περάσει χειροπέδες. Τον τράβαγαν ενώ αυτός κραύγαζε και αντιδρούσε, χωρίς να καταλαβαίνω τι έλεγε.
Η μπλούζα του ήταν σχισμένη στον λαιμό από τα τραβήγματα. Του έκαναν κεφαλοκλείδωμα και τον χτύπησαν με γροθιές στο κεφάλι για να σταματήσει, ενώ φορούσε τις χειροπέδες. Μετά από δύο λεπτά, ο άνδρας κατέρρευσε. Οι αστυνομικοί που δεν κατάλαβαν ότι κάτι συνέβαινε, συνέχισαν να τον χτυπάνε και άρχισαν να τον σέρνουν.
Τον έσυραν έτσι 7-8 μέτρα. Εκεί κατάλαβαν ότι είχε πάθει κάτι και σταμάτησαν να τον σέρνουν και μάλλον ειδοποίησαν ασθενοφόρο. Με συγκλόνισε ότι για αρκετή ώρα είχαν αφήσει το παλικάρι σε αυτή την κατάσταση, διπλωμένο στα γόνατα, με τις χειροπέδες και το κεφάλι του να ακουμπά στην άσφαλτο, ενώ φαινόταν να μην έχει πια τις αισθήσεις του. Κάποια στιγμή το σώμα του άντρα απλώθηκε στην άσφαλτο σε στάση μπρούμυτα και παρέμεινε εκεί με τα χέρια πάντα δεμένα στην πλάτη...".

Δεν υπάρχουν σχόλια: