ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Τα τελομερή δείχνουν νωρίς το προσδόκιμο ζωής Μελέτη σε νεαρούς σπίνους έδειξε ποιοί απ΄αυτούς θα έφθαναν σε βαθιά γεράματα




Συνημμένη Εικόνα: 18BE9AD40231D686A4574D4F7A4D522D.jpg


Τα τελομερή που βρίσκονται στις άκρες των χρωμοσωμάτων μπορούν να δείξουν νωρίς στη ζωή (τουλάχιστον των σπίνων-ζέβρα) το προσδόκιμο επιβίωσης



Ουάσινγκτον


Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης ανακάλυψαν έναν γενετικό δείκτη που μαρτυρεί το προσδόκιμο ζωής. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι μικροσκοπικά τμήματα DNA που βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων και ονομάζονται τελομερή μπορούν να δείξουν εάν ένα νεαρό άτομο θα ζήσει μέχρι τα βαθιά γεράματα. 




Τα τελομερή και οι σπίνοι-ζέβρα

Προτού όμως αναζητήσετε τρόπους για να ελέγξετε τα τελομερή σας πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι τα άτομα που μελέτησαν οι επιστήμονες από τη Γλασκώβη δεν ήταν άνθρωποι – επρόκειτο για ένα είδος πτηνού με πολύ μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης από τον άνθρωπο, τον σπίνο-ζέβρα.

Ολοι οι οργανισμοί που αποτελούνται από ζωντανά κύτταρα περιέχουν χρωμοσώματα – πρόκειται για τον γενετικό κώδικα που ορίζει αυτό που είμαστε. Τα τελομερή, τα οποία προστατεύουν τα χρωμοσώματά μας από τη φθορά, μοιάζουν με τα πλαστικά προστατευτικά που έχουν στις άκρες τους τα κορδόνια των παπουτσιών – αποτρέπουν το… ξήλωμα του γενετικού υλικού μας. Με την πάροδο του χρόνου όμως τα τελομερή φθείρονται και κονταίνουν με αποτέλεσμα να επέρχεται φθορά και στο DNA μας. Ετσι τα κύτταρά μας αρχίζουν να δυσλειτουργούν ή πεθαίνουν.

Εξέταση προσδόκιμου ζωής

Σε αυτό το σημείο της θεωρίας μπαίνουν στο προσκήνιο οι σπίνοι- ζέβρα προκειμένου να αποδείξουν τι συμβαίνει στην πράξη. Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν τα συγκεκριμένα πτηνά με στόχο να ανακαλύψουν εάν τα τελομερή μπορούν να αποκαλύψουν νωρίς στη ζωή και με ακρίβεια πόσο θα ζήσει ένας σπίνος-ζέβρα.

Στο πλαίσιο του πειράματος οι ερευνητές από τη Γλασκώβη συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο του Εξετερ. Ελαβαν δείγμα αίματος από μια ομάδα 99 σπίνων-ζέβρα και μέτρησαν το μήκος των τελομερών τους. Η εξέταση επαναλήφθηκε σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ζωής των μικρών πουλιών.

Υπομονή επί εννέα χρόνια

Είναι επόμενο ότι για να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές έπρεπε να περιμένουν υπομονετικά τον… θάνατο όλων των πειραματοζώων τους. Ορισμένα πέθαναν μέσα σε έξι μήνες, υπήρχε όμως και περίπτωση σπίνου που έζησε επί σχεδόν εννέα έτη.

Όπως προέκυψε, τα πτηνά που έζησαν περισσότερο είχαν και τα μακρύτερα τελομερή. Το εντυπωσιακό όμως ήταν ότι ο καλύτερος δείκτης πρόβλεψης σχετικά με το προσδόκιμο ζωής των σπίνων ήταν η μέτρηση του μήκους των τελομερών τους όταν ήταν σε ηλικία μόλις 25 ημερών, όπως σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Κληρονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες

Η επικεφαλής της μελέτης καθηγήτρια Πατ Μόναγκαν ανέφερε ότι τα νέα ευρήματα μαρτυρούν πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στη μακροζωία οι συνθήκες που επικρατούν νωρίς στη ζωή του ατόμου. Συμπλήρωσε ότι το επόμενο βήμα για την ίδια και την ομάδα της είναι να ανακαλύψουν για ποιον λόγο το μήκος των τελομερών μπορεί να διαφέρει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ διαφορετικών ατόμων. «Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τώρα περισσότερα σχετικά με το πώς οι συνθήκες στην αρχή της ζωής του ατόμου μπορούν να επηρεάσουν το μοτίβο της απώλειας των τελομερών αλλά και τη σημασία που παίζουν τόσο οι κληρονομικοί όσο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες σε αυτή τη διαδικασία».

Σύμφωνα με την ερευνήτρια πάντως ο δρόμος είναι μακρός από τον σπίνο ως τον άνθρωπο. Και αυτό γιατί, ό,τι και αν μαρτυρεί στην αρχή της ζωής του ανθρώπου το μήκος των τελομερών του, υπεισέρχονται και άλλοι σημαντικοί παράγοντες κατά τη διάρκεια της ζωής όπως η διατροφή, το στρες, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: