ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΕΟΠΥΥ: Αγώνας δρόμου για ένα ραντεβού!





Το «μαχαίρι στο λαιμό» βάζει στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ ο νέος Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου του 2012 ως ενιαίος ασφαλιστικός φορέας των ασφαλισμένων των παραπάνω ταμείων, που πλέον υπάγονται σ’ αυτόν.

Όπως καταγγέλλουν γιατροί στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», το πρόβλημα δεν είναι μόνο η έλλειψη σημαντικών διευκρινίσεων όσον αφορά στην πληρωμή των μελών του ΕΟΠΥΥ που μέχρι σήμερα δεν έχουν υπογράψει καμία σύμβαση με τον φορέα, αλλά πολύ περισσότερο εκείνο που φαίνεται να προκαλεί «μπάχαλο» είναι ο μικρός αριθμός ασφαλισμένων που πρέπει κάθε γιατρός να εξυπηρετήσει δωρεάν, εφόσον είναι συμβεβλημένος με τον παραπάνω Οργανισμό.

Ειδικότερα για τους χιλιάδες ασφαλισμένους των παραπάνω ταμείων, ο νέος ασφαλιστικός τους φορέας, που πλέον θεωρείται ο ΕΟΠΥΥ, τους δίνει το δικαίωμα να ζητήσουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη στους γιατρούς που έχουν υπογράψει τη σχετική σύμβαση, αρκεί βέβαια να βρίσκονται ανάμεσα στους πρώτους δέκα της ημέρας, στους πρώτους πενήντα της εβδομάδας ή στους πρώτους διακόσιους του μήνα. Δηλαδή, κάθε ιατρός θα μπορεί να εξετάζει ή να συνταγογραφεί ηλεκτρονικά μόνο δέκα ασθενείς την ημέρα για τον φορέα του ΕΟΠΥΥ. Οι υπόλοιποι ασθενείς, για να τύχουν της σωστής ιατρικής περίθαλψης, θα πρέπει να πληρώνουν την επίσκεψη στον ιατρό, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν πίσω ένα μέρος από τα χρήματά τους σε περίπτωση που αυτός ο ιατρός δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

«Ο κάθε ασφαλισμένος που είχε παροχές υγείας από τα πρώην ταμεία του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΠΑΔ και του ΟΓΑ, πηγαίνει τώρα στον γιατρό έχοντας δύο λύσεις. Η πρώτη είναι να πάει σε έναν μη συμβεβλημένο με τον φορέα ιατρό και να πληρώσει κανονικά την επίσκεψή του και η δεύτερη και σημαντική λύση είναι να ζητήσει δωρεάν περίθαλψη σε κάποιο γιατρό του ΕΟΠΥΥ, αρκεί να προλάβει να βρίσκεται στη λίστα των πρώτων δέκα της ημέρας ή των πρώτων πενήντα της εβδομάδας ή των πρώτων διακοσίων του μήνα» τονίζει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο ωτορινολαρυγγολόγος, Ιωάννης Σταμάτης.

Η φράση «όσοι έχουν χρήματα, θα έχουν και την υγειά τους» φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα στην παραπάνω περίπτωση, καθώς ο μικρός αυτός αριθμός που θα καλύπτει δωρεάν τους ασφαλισμένους των συγκεκριμένων ταμείων δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους χιλιάδες ασθενείς, πολλοί από τους οποίους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και έχουν ανάγκη τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους.

Σημαντικό επίσης είναι και το γεγονός ότι ο νέος Οργανισμός ασφάλισης που συστάθηκε για να «εξασφαλισθεί η ισότιμη πρόσβαση όλου του πληθυσμού σε ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας» παραμένει ακόμα άγνωστο πού θα βρει τα χρήματα για να πληρώσει τους ιατρούς, ενώ όσοι μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει αίτημα ένταξής τους στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, θα αμείβονται με περίπου 10 ευρώ ανά ασθενή και ακόμα και αυτά τα χρήματα δεν ξέρουν πότε θα τα πάρουν.

Πηγή: patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: