ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Μείωση του κατώτερου μισθού: κοινωνικά άδικο και οικονομικά καταστροφικό








Καθώς η συζήτηση για το μισθολογικό κόστος συνεχίζεται και η αντιπαράθεση κορυφώνεται, θεωρώ χρέος μου να δηλώσω δημοσίως και προς κάθε κατεύθυνση πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ψηφίσω νομοθετική διάταξη για τη μείωση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Έχω ήδη αναφερθεί στους λόγους:......
η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν οφείλεται στο μισθολογικό κόστος αλλά στις δομικές ανεπάρκειες του δημόσιου τομέα και του πολιτικού συστήματος, στη γραφειοκρατία, στη διαφθορά, στην αστάθεια του φορολογικού καθεστώτος, στην αναποτελεσματικότητα και την αυθαιρεσία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, στο μη-μισθολογικό κόστος της εργασίας και στην έλλειψη καινοτομίας. Η στήριξή μας στην Κυβέρνηση οφείλει να στοχεύει στην διόρθωση αυτών των στρεβλώσεων.

Η μείωση του κατώτερου μισθού αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία. Είναι ένα επιπλέον χτύπημα στην πιο ευάλωτη και αδικημένη ομάδα εργαζόμενων, ενώ συνεχίζουν να διαφεύγουν τα μεγάλα εισοδήματα και δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Επιπλέον, από καθαρά οικονομική άποψη, το μέτρο αυτό, όχι μόνο δεν θα φέρει ανάπτυξη, αλλά θα επιδεινώσει την ύφεση.

Φοβάμαι πως όποιος υπογράψει ή ψηφίσει τη μείωση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, σε λίγους μήνες κυριολεκτικά δεν θα ξέρει που να κρυφτεί. Διότι θα πρέπει να επωμιστεί ταυτόχρονα την ευθύνη της οικονομικής αποτυχίας και την ευθύνη της κοινωνικής διάλυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: