ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Κοστίζει περισσότερο η μεταβίβαση αδόμητων αγροτεμαχίων απ’ ότι η αξία τους Άφησαν γονικές παροχές και δωρεές και το έριξαν στις διαθήκες


 

Συνημμένη Εικόνα: 69D1ED69AB9C6554F182383CF1ABA244.jpg




Στο «ψυγείο» λόγω του μεγάλου κόστους επιβάρυνσης έχουν μπει οι μεταβιβάσεις ακινήτων, παρουσιάζοντας σε όγκο συναλλαγών το χαμηλότερο επίπεδο εικοσαετίας, ανάλογο με εκείνο του 1983 όταν έγινε η αλλαγή του πολεοδομικού καθεστώτος.

Υπολογίζεται ότι η μείωση στις συναλλαγές αγγίζει το 90% μετά το νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και αποδίδεται στην εκτίναξη του κόστους μεταβίβασης και κυρίως της υποχρέωσης να προσκομίσουν οι ιδιοκτήτες βεβαίωση νομιμότητας του κτίσματος από μηχανικό. 




«Στη διαδικασία αυτή υποχρεούνται χωρίς καμία εξαίρεση το σύνολο των ιδιοκτητών ακόμη και όσα κτίστηκαν πριν το 1955, διατηρητέα κτίρια, κτίσματα εκτός σχεδίου και εντός οικισμών» αναφέρει ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών –Πειραιώς, κ. Κώστας Βλαχάκης στρέφοντας τα πυρά προς τις εξπρές νομοθετικές διατάξεις που σχεδίασε το καλοκαίρι το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αυθαίρετη δόμηση και ετοιμάζεται να αναπροσαρμόσει για πολλοστή φορά, στο νόμο για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος που συζητείται σήμερα στην αρμόδια επιτροπής παραγωγής και εμπορίου.

Το μέγεθος του προβλήματος αποτυπώνεται στα στοιχεία που δίνουν οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο νόμος 4014 έχει εξαφανίσει τις γονικές παροχές και τις δωρεές και ο κόσμος έχει στραφεί σε συντριπτική πλειοψηφία στις διαθήκες προσδιορίζοντας την τύχη της περιουσίας του μετά θάνατο!

Εξαιτίας των αντισυνταγματικών όπως χαρακτηρίζουν οι συμβολαιογράφοι αυτών διατάξεων, κάποιος που επιθυμεί σήμερα να μεταβιβάσει ένα ακίνητο που απέκτησε λόγω κληρονομιάς το 1957 είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει την οικοδομική άδεια. Στην περίπτωση μάλιστα που το αρχείο της αρμόδιας πολεοδομίας έχει καταστραφεί η τακτοποίηση είναι αδύνατη. Σε όσες δε περιπτώσεις χρειάζεται και μπορεί να γίνει από το μηχανικό ανασύσταση φακέλου το κόστος ξεκινά από τα 7.000 ευρώ!

Το κόστος εκτινάσσεται στα ύψη και για τις μεταβιβάσεις αδόμητων αγροτεμαχίων, οι οποίες πολλές φορές ξεπερνούν ακόμη και την αξία τους. Όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη τύπου ο κ. Βλαχάκης, κάποιος που θέλει να μεταβιβάσει έξι αγροτεμάχια θα πρέπει να επιβαρυνθεί με τη βεβαίωση μηχανικού που κοστολογείται ανά αγροτεμάχιο στα 300 έως 500 ευρώ καθώς επίσης και με το εξαρτημένο τοπογραφικό, για το οποίο η δαπάνη ξεκινά από τα 600 και φτάνει τα 1.200 ευρώ.

Συνολικά η μεταβίβαση θα κοστίσει 9.000 ευρώ και αποτελεί ένα βαρύ φορτίο για τα ελληνικά νοικοκυριά, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Χωρίς να υπολογίζονται οι άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις επί των ακινήτων (συνολικά 12 απαρίθμησε χθες ο κ. Βλαχάκης).

Οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι πρόσφατα συναντήθηκαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου ζητώντας βελτιώσεις στο νόμο για τα αυθαίρετα προτείνουν:
-νομοθετική ρύθμιση που θα εξαιρεί την υποχρέωση προσάρτησης βεβαίωσης μηχανικού από τη μεταβίβαση αδόμητου οικοπέδου, γηπέδου ή αγροτεμαχίου με την υποχρέωση υπεύθυνης δήλωσης περί μη ύπαρξης αυθαίρετου κτίσματος. Επίσης ζητούν να εξαιρεθούν από την προσάρτηση τοπογραφικού τα ακίνητα που είναι σε αγροτικές περιοχές
-να μην αναζητείται εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων για μεταβιβάσεις διαιρεμένων ιδιοκτησιών καθώς και ακινήτων με οικοδομική άδεια. Με τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο στις διατάξεις για τα αυθαίρετα εξαρτημένο τοπογραφικό δεν θα απαιτείται μόνο για τις οριζόντιες και κάθετες ιδιοκτησίες εντός σχεδίου και εντός οικισμών.
-ζητούν επίσης την απόσυρση του αντισυνταγματικού όπως χαρακτηρίζουν άρθρου 14 στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος που είναι σε διαδικασία διαβούλευσης για τον καθορισμό χρήσεων γης και προβλέπει την κατάργηση της κατοικίας στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, εφόσον ο ιδιοκτήτης δεν έχει κατά κύριο επάγγελμα αγροτική ή άλλη δραστηριότητα.

www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: