ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Παρεξηγημένα τα αυγουλάκια





Για πολλά χρόνια οι διατροφολόγοι συνέδεαν την υψηλή χοληστερόλη που περιέχεται στα αυγά με την αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα κάποιο άτομο να αποκτήσει καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο, αυτή η υπόθεση δεν αποδείχθηκε ποτέ. Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση αυγών δεν σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης αλλά με υψηλή διατροφική πρόσληψη.

Μετά το 2000, μελετητές αποφάσισαν να οριοθετήσουν τη διατροφική σημασία των αυγών και να εκτιμήσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσής τους και των επίπεδων χοληστερίνης. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν απέδειξαν ότι τα αυγά αποτελούν σημαντικό παράγοντα στη διατροφή και η κατανάλωσή τους δεν συνδέεται με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης.

Ειδικότερα, η μελέτη απέδειξε ότι όσοι κατανάλωναν αυγά είχαν υψηλότερα ποσοστά θρεπτικών συστατικών όπως Β12, Α, Ε και C, από αυτούς που δεν έτρωγαν, ενώ άτομα που έτρωγαν αυγά τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης από αυτούς που δεν έτρωγαν καθόλου ή το πολύ ένα αυγό την εβδομάδα.

Τελικά, αποδεικνύεται ότι τα αυγά μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας, καθώς είναι μια εξαίρετη πηγή χαμηλού κόστους και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη. Ένα μεγάλο αυγό προσφέρει πάνω από 6 γραμμάρια πλήρους πρωτεΐνης, αφού περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα για το σώμα, ενώ αποδίδει μόνο 75 θερμίδες.

Επίσης είναι μια από τις καλύτερες πηγές χολίνης, καθώς βρέθηκε ότι ο κρόκος ενός μεγάλου αυγού περιέχει το 30% των προτεινόμενων ημερήσιων δοσολογιών των απαραίτητων συστατικών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και μειώνουν τις λοιμώξεις. Πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια στη χολίνη, της οποίας ίχνη βρίσκονται σε διάφορες τροφές.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι είναι εξαιρετική τροφή για αυτούς που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, αποτελούν μια πολύ ικανοποιητική τροφή, χρήσιμη σε άτομα που θέλουν να αδυνατίσουν. Οι μελετητές κατέληξαν ότι η κατανάλωση αυγών για πρωινό αυξάνει την απώλεια βάρους με ασφάλεια, δίνοντας καλύτερα αποτελέσματα σε μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά.

Τέλος, για όσους δεν το γνωρίζετε, τα αυγά προστατεύουν την όραση. Ο κρόκος τους περιέχει μια υψηλής απορρόφησης μορφή καροτενοειδών που προστατεύουν την όραση, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη, που σχετίζονται με την ηλικία. Μελέτες απέδειξαν ότι τα αυγά αυξάνουν τα επίπεδα αυτών των συστατικών στο αίμα, χωρίς να αυξηθούν τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: