ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Νέα χρεοκοπία (η 3η...) στις 15 Μαϊου; (ΑΝΑΝΕΩΣΗ) Ιδού γιατί θέλουν να αναβάλουν τις εκλογές!



Συνημμένη Εικόνα: AkropolisXL2.jpg




Γίνεται ένα χρεοκοπημένο («και με σφραγίδα») κράτος, δηλαδή με πληρωμή ακόμα και των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) στους δικαιούχους κατόχους των απλήρωτων ομολόγων, να ξαναχρεοκοπήσει δύο μήνες μετά την πρώτη του χρεοκοπία; Γίνεται, αν πρόκειται για την Ελλάδα και την κρίση χρέους της την έχουν διαχειριστεί ξένα κέντρα με πολιτικούς- μαριονέτες!

Ιδού λοιπόν, πως διαμορφώνεται η κατάσταση μόλις είκοσι ημέρες πριν από την ολοκλήρωση του περίφημου PSI (που θα «έβαζε πάτο στο βαρέλι» κατά την έκφραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε.Βενιζέλου από το περασμένο ακόμα καλοκαίρι) και πως η Ελλάδα παρ’ότι έχει πιάσει «πάτο» πλέον εν είδη γεωτρύπανου σκάβει τον πάτο του βυθού για οριστικό ενταφιασμό. 


Βέβαια το πιθανότερο είναι ότι θα έχει και παρέα σύντομα στην χρεοκοπία: «Η Ελλάδα ήταν ένα σπυρί, η Πορτογαλία είναι πληγή και η Ισπανία όγκος». Αυτή είναι η κατάσταση στην ευρωζώνη αυτή στιγμή σύμφωνα με τον επικεφαλής της Pimco, Bill Gross.

Η τοποθέτηση αυτή έγινε μετά τη νέα άνοδο στην απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου που άγγιξε το 5,85% (!), επίπεδο στο οποίο είχε φτάσει στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, προτού δηλαδή ξεκινήσει η ΕΚΤ τις μαζικές ενέσεις ρευστότητας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Αλλά προηγούνται τα δικά μας, όπου: Ομόλογα αξίας περίπου 8,5 δισ. ευρώ ξένου δικαίου , δεν δέχονται το PSI και ζητούν να αποπληρωθούν στο 100% της αξίας του και αυτό είναι οριστικό αρά τη νέα αναγκαστική παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, μπας και συγκινηθούν.

Είναι αυτό ακριβώς που είχαμε προβλέψει: Αυτούς δεν μπορεί κανείς να τους εκβιάσει γιατί τα έχουν αγοράσει βάσει του ξένου δικαίου τα ελληνικά ομόλογα που σημαίνει ότι πάνε στα ξένα δικαστήρια και ξεκινούν τις κατασχέσεις κρατικής περιουσίας, αφού πρώτα πληρωθούν και τα ασφάλιστρα κινδύνοτυ (CDS).

Δηλαδή, αυτοί δεν θέλουν, δεν τους συμφέρει καν, να πληρώσουμε!

Ότι θα συμβεί δηλαδή, πολύ σύντομα και με τον κύριο όγκο των λοιπών ομολόγων που ανταλλάχθηκαν από την «ελληνική» κυβέρνηση Παπαδήμου, αφού όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι είναι πρακτικά αδύνατον να πληρωθεί το χρέος με το βάραθρο της ύφεσης που έχουν οδηγήσει τη χώρα η εγχώρια οικονομικο-πολιτική ελιτ και οι ξένοι συνεργάτες τους.

Αυτά, λοιπόν τα ομόλογα που ζητούνται να αποπληρωθούν στο 100% της αξίας τους είναι καθαρά κερδοσκοπικά και άρα πιο επικίνδυνα και ανεξέξεγκτα: Ανήκουν σε hedge funds, τα οποία απέκτησαν τους τίτλους σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, στο 35-40% της ονομαστικής τους αξίας και εκβιάζουν τώρα να αποπληρωθούν στο 100% της ονομαστικής τους αξίας.

Η κυβέρνηση αμήχανα δηλώνει ότι "το οικονομικό της πρόγραμμα δεν προβλέπει διαθέσιμα κεφάλαια για την πραγματοποίηση πληρωμών σε ιδιώτες πιστωτές που αρνούνται να λάβουν μέρος στο PSI πέρα των ποσών που αυτοί θα λάμβαναν σε διαφορετική περίπτωση", αλλά η ISDA, από την πλευρά της έχει προειδοποιήσει ότι η μη πληρωμή των συγκεκριμένων ομολόγων, θα αποτελέσει εκ νέου πιστωτικό γεγονός και βέβαια μετά έρχονται οι κατασχέσεις!

Η πρώτη κατραπακιά έρχεται στις 15 Μαΐου, που λήγει το πρώτο ομόλογο της συγκεκριμένης κατηγορίας. Αν δεν πληρωθεί στο 100%, έρχεται νέα πτώχευσης, νέα ενεργοποίηση CDS, αλλά και κάτι άλλο που δεν είχαμε στην πτώχευση του Μαρτίου: Προσφυγή σε ξένα δικαστήρια όπου θα γίνουν απαιτητά ή τα λεφτά ή η περιουσία του ελληνικού δημοσίου! Το ύψος του ομολόγου που λήγει στις 15 Μαΐου είναι 450 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι σοβαρό το ποσό, αλλά αν πληρωθεί τότε θα γίνει … χαμός: Αυτομάτως θα τεθεί θέμα αξιοπιστίας του PSI, αφού η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει στο 100% τα ομόλογα όσων αρνούνται το PSI, καθώς αναμένονται οι εύλογες αντιδράσεις όσων αποδέχτηκαν το haircut κατά 53,5%.

Εδώ λοιπόν πιθανόν να έχουμε και μία πρώτη εξήγηση για τους λόγους που σπρώχνουν σε αναβολή των εκλογών, πέρα από την αφορμή που είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ποιος θα ήθελε να σκάσει στα χέρια του μια δεύτερη χρεοκοπία στις 15 Μαΐου, αν οι κελογές γίνουν στις 6 του ίδιου μήνα; φαντασθείτε μια συγκυβέρνηση π.χ. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ (αν μπει στη Βουλή) και να τους σκάει δεύτερη χρεοκοπία, πιο βαριά για διάφορους λόγους, από την πρώτη, την πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησης! Γιατί τα παραπάνω που γράφουμε δεν είναι εικασίες, αλλά γεγονότα για τα οποία βέβαια είχαμε προειδοποιήσει εγακίρως, όλους αυτούς που υποστήριζαν ότι "Με το PSI μπήκε σε ένα δρόμο η ελληνική οικονομία".

Πέρα από αυτά, τα νέα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν την πτωτική (βασικά ελεύθερη πτώση) πορεία των πρώτων ημερών εκπέμποντας εξαιρετικά άσχημα μηνύματα στις αγορές: Διαπραγματεύονται περί το 20% της αξίας τους. Γιατί την ακρίβεια τα νέα ελληνικά 11ετή ομόλογα που αντικατέστησαν τα παλιά, που έχουν υποχωρήσει κοντά στο 22% των ονομαστικών τους τιμών, ακολουθώντας μάλιστα πτωτική πορεία από την έκδοσή τους (12 Μαρτίου) μέχρι και σήμερα.

Έτσι οι απώλειες που υπέστησαν από το PSI οι κάτοχοί τους, θεσμικοί και φυσικά πρόσωπα π.χ. οι μικροομολογιούχοι ήταν αρχικά 53,5%, και τώρα η τρέχουσα αξία των συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων είναι μειωμένη έναντι των αρχικών ονομαστικών τιμών κατά 72-75%!

Μιλάμε πλέον όχι για haircut (κούρεμα), αλλά για headcut (αποκεφαλισμό).

Μέσα σε όλα αυτά το spread του 11ετούς -που χρησιμοποιείται ως ομόλογο αναφοράς 10ετούς διάρκειας από την αγορά- έχει αυξηθεί περισσότερο από 400 μονάδες βάσης σε λιγότερο από ένα μήνα, ξεπερνώντας τις 2.000 μβ, ενώ η απόδοση έχει ενισχυθεί περίπου 4%, διαμορφούμενη στο 22,1% από 18,26%, εξακολουθώντας σαφώς να είναι μακράν η υψηλότερη στην Ευρωζώνη.

Και βέβαια στο εξωτερικό όλοι μιλάνε για το … επόμενο PSI. Πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ αποκαλύπτει χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα κατά 32 έως 67 δισ. ευρώ, από το 2015 και μετά.

Πρακτικά: Μόνη λύση η ολική διαγραφή του χρέους μονομερώς. Tι φοβόμαστε; Μην μας πτωχεύσουν; Μα εδώ πτωχεύουμε κάθε δεύτερο μήνα και ταυτοχρόνως αυξάνεται ο δανεισμός και το έλλειμμα και βυθιζόμαστε σε φαύλο κύκλο ύφεσης καθημερινά. Μέχρι στιγμής πτωχεύσαμε δύο φορές από το καλοκαίρι: Μία περιορισμένη χρεοκοπία τον Ιούλιο και μία ολική χρεοκοπία τον Μάρτιο και έρχεται και η 15η Μαΐου για τρίτη και δεύτερη ολική.

Το χρέος πρέπει να διαγραφεί μονομερώς, συνολικά. Με εξαίρεση τους ιδιώτες Έλληνες ομολογιούχους. Με όποιο κόστος. Το όποιο κόστος μπορεί να σημαίνει ωδίνες 2-3 χρόνια. Αλλά οι νυν επιλογές για τις οποίες επαίρονται ΠΑΣΟΚ (κυρίως) και ΝΔ (κατά δεύτερον), οδηγεί σε μία καταστροφή η οποία θα συνεχίζεται χωρίς τέλος για την Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι τα βάθη του 21ου αιώνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: