ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

The Fireplaces Κάποτε ήταν συγκάτοικοι και τραγουδούσαν με το συγκρότημα τους .Σήμερα χορεύουμε όλοι στους ρυθμους τους



Συνημμένη Εικόνα: imerisia_LARGE_t_1061_43054787_type11585.jpg




Κάποτε ήτανε συγκάτοικοι, κολλητοί φίλοι και έπαιζαν στο ίδιο συγκρότημα (δεξιά πάνω ο ντράμερ Αντώνης Σαμαράς και αριστερά κάτω ο κιθαρίστας Γιώργος Παπανδρέου!...). Σήμερα είναι αντίπαλοι στη βουλή, ο ένας πρωθυπουργός και ο άλλος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.




Ο σημερινός Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης .......

σπούδασαν στα έδρανα του, ερωτεύτηκαν στους διαδρόμους του, ονειρεύτηκαν στους κοιτώνες του.
Δύο ψηλόλιγνοι νεαροί, κολεγιόπαιδα, έπαιρναν το 1970 από διαφορετική αφετηρία το αεροπλάνο για τις ΗΠ Α. Αλλά έτυχε να βρεθούν μαζί στο ίδιο πανεπιστήμιο, όπως νωρίτερα είχαν βρεθεί - με έναν χρόνο διαφορά - και στο Κολλέγιο Αθηνών, άγνωστοι μεταξύ γνωστών.

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς δεν έκρυψε ποτέ τη στενή φιλία του με τον Παπανδρέου από τα χρόν ια του πανεπιστημίου. Σε συνέντευξη του στους «Νew York Times», τον Απρίλη του 1985, έλεγε στον δημοσιογράφο Χένρι Καμ: «Όταν οι συνάδελφοι μας βουλευτές μάς βλέπουν να καθόμαστε και να κρυφογελάμε με τον Γιώργο, δεν μπορούν να διανοηθούν ότι δεν μιλάμε για πολιτικά, αλλά για τις παλιές φιλενάδες μας από το Holyoke και το Smith».

Ο Γιώργος και Αντώνης ήταν μάλιστα συγκάτοικοι, αν και η παρέα μονίμως εναλλασσόταν στα δωμάτια, σχεδόν κάθε φοιτητική σεζόν.

Η νεανική παρέα διασκεδάζει αλλά και πολιτεύεται, σύμφωνα με το κλίμα της εποχής. Παπανδρέου και Σαμαράς συμμετείχαν στον αποκλεισμό μιας αεροπορικής βάσης που γειτνίαζε με το κολέγιο τους. Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν και αποφάσισαν να αποκλείσουν τον αεροδιάδρομο στα Β52. Είχε προηγηθεί η διάψευση του επιχειρήματος του προέδρου Νίξον ότι δεν γίνονται πια βομβαρδισμοί στο Λάος. Πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στη βάση West Over, στο Νιου Χάμσαϊρ. Οι φοιτητές συνελήφθησαν από τις αρχές, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι αφού το μικρό κρατητήριο της πόλης του Αmherst δεν τους χωρούσε.

Η μάχη κατά της χούντας στο εξωτερικό δεν σταματούσε ποτέ. Ο Παπανδρέου έφερνε την εφημερίδα του ΠΑΚ. Ο Σαμαράς έκανε ασκήσεις ρητορείας και συμμετείχε σε φοιτητικά debates όπου μιλούσε για την ελληνική δικτατορία. Στην πιτσαρία του Κρις Μπελ, που έγινε για αρκετό καιρό στέκι τους, ένα βράδυ ο Σαμαράς είπε στον Παπανδρέου: «Κάποτε θα τα λέμε στη Βουλή». Εκείνος απάντησε: «Δεν θα ασχοληθώ ποτέ με την πολιτική». Η ταλαιπωρία της οικογένειας του είχε στοιχίσει τότε στον Γιώργο. Αργότερα έγινε δύναμη.

Τα νιάτα έφυγαν, μαζί και τα πολλά μαλλιά. Εξαφανίστηκαν και οι φαβορίτες. Τα φθαρμένα τζιν έδωσαν τη θέση τους σε καλοραμμένα κοστούμια. Τα τρύπια πουλόβερ με το ραμμένο δέρμα στους αγκώνες στα επώνυμα μανικετόκουμπα. Ο κοιτώνας του Charles Pratt στο Μέγαρο Μαξίμου και στην ελληνική Βουλή.Το σύνθημα του Αmherst ήταν στα λατινικά: «Terras Irradient» - «Αφήστε τους να δώσουν φως στον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: