ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ηλεκτροσόκ καταναλωτών από τη ΔΕΗ






Ηλεκτροσόκ επιφυλάσσει η ΔΕΗ σε πολλά νοικοκυριά που ήδη έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν τους πρώτους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπα με αυξήσεις που φθάνουν ακόμη και το 30%, δηλαδή πολύ ψηλότερα από το μεσοσταθμικό 12,2% που είχε ανακοινωθεί.

Πίσω από τις «τσουχτερές» αυτές αυξήσεις βρίσκονται οι υψηλές κλιμακωτές χρεώσεις που επέβαλε εφέτος η ΔΕΗ στις περίφημες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (γνωστές ως ΥΚΩ), σε συνδυασμό βεβαίως με τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν και στις χρεώσεις της κιλοβατώρας.

Με τον όρο Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας εννοούμε το αντάλλαγμα που εισπράττει κάθε χρόνο η ΔΕΗ μέσω των τιμολογίων από όλους τους καταναλωτές, προκειμένου να παρέχει στους κατοίκους των νησιών ρεύμα σε τιμές ίδιες με αυτές της ηπειρωτικής χώρας, και το οποίο επιβάλλεται στους λογαριασμούς του επόμενου έτους.

Εφέτος οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν συνολικά με 680 εκατ. ευρώ, αφού τόσο στοίχισε το 2011 στη ΔΕΗ η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα νησιά – πολύ περισσότερο δηλαδή από τα 497 εκατ. ευρώ που πληρώσαμε πέρυσι στη ΔΕΗ για όσα δαπάνησε το 2010 για τον ίδιο λόγο.

Έτσι, οι αυξήσεις στις εφετινές χρεώσεις ΥΚΩ που επέβαλε η ΔΕΗ από τον Ιανουάριο φθάνουν και σε τετραψήφια ποσοστά (3.395%) στις πολύ χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες. Αύξηση 32% επιβλήθηκε στην κατηγορία 801-1.600 KWh, 38% από 1.601 έως 2.000 KWh και 26% από 2.001 έως 3.000 KWh.

Έστω ένα νοικοκυριό που πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα κατανάλωσε 1.600 KWh. Έστω ότι εξαιτίας του περιορισμού της χρήσης πετρελαίου θέρμανσης και της αντικατάστασής του εφέτος με air condition η κατανάλωσή του έφθασε στις 2.000 κιλοβατώρες. Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια να περάσει στην επόμενη κλίμακα κατανάλωσης, που επιβαρύνεται με υψηλότερη μοναδιαία χρέωση όσον αφορά τόσο στο ρεύμα όσο κυρίως στις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: