ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

Σκάνδαλο Αιξωνής: Ενοχος ο Αλ. Λυκουρέζος


Δημοσιευμένη  εικόνα


- Πολλαπλές ισόβιες καθείρξεις και πολυετείς ποινές κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων σε 3 από τους 21 κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για τη μεγάλη υπόθεση καταπάτησης δασικής έκτασης στην περιοχή Αιξωνή Γλυφάδας που φέρεται να ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο με πολλά εκατομμύρια ευρώ.


Το δικαστήριο αργά το βράδυ της Τετάρτης επέβαλε στον δικηγόρο Δημ. Παρασκευόπουλο 5 φορές ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 19 χρόνια και 8 μήνες, στον επιχειρηματία Τζον Κωνσταντινίδη ισόβια κάθειρξη και 8 χρόνια και στον επίσης επιχειρηματία Κων/νο Γεωργίου ισόβια και 23 χρόνια κάθειρξη.

Επίσης:

Από τους υπόλοιπους 18 κατηγορουμένους (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κλπ) οι 16 καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 10 έως 18 χρόνια όμως το δικαστήριο ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής τους μέχρι τη δεύτερη δίκη τους με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης στο Αστυνομικό τμήμα. Οι δικαστές πάντως απέρριψαν το αίτημα του εισαγγελέα να τους επιβληθούν πολύ υψηλές χρηματικές εγγυήσεις.


Χωρίς κανένα όρο

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο και στο εδώλιο κάθισαν συνολικά 26 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο γνωστός δικηγόρος Αλ. Λυκουρέζος, συνάδελφοί του δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ένας μηχανικός, επιχειρηματίες και ιδιώτες. Το δικαστήριο ανέστειλε την εκδίκαση για μια εκ των κατηγορούμενων συμβολαιογράφο, αθώωσε 4 εξ αυτών (3 δικηγόρους, μία επιχειρηματία) και έκρινε ένοχους τους υπόλοιπους, άλλους σύμφωνα με το κατηγορητήριο και άλλους κατά μετατροπή των κατηγοριών που τους είχαν αρχικά αποδοθεί.

Ο κ. Λυκουρέζος αθωώθηκε για τις βασικές κατηγορίες που του προσάπτονταν (απάτη και απόπειρα απάτης επί δικαστηρίω), ενώ κρίθηκε ένοχος μόνο για ηθική αυτουργία σε χρήση πλαστού εγγράφου κατά του Δημοσίου και του επιβλήθηκε ποινή πέντε ετών με αναστολή. Ποινή 4 ετών και 9 μηνών επίσης με αναστολή επιβλήθηκε στον δικηγόρο Βασ. Αγιασοφίτη.


Δήλωση Αλ. Λυκουρέζου

Σε γραπτή δήλωσή του ο Αλ. Λυκουρέζος αναφέρει: «Η απόφαση, όσον αφορά στο αθωωτικό της σκέλος, με το οποίο κατέρρευσε το μεγαλύτερο και το σοβαρότερο μέρος του κατηγορητηρίου, αποτελεί πανηγυρική δικαίωσή μου, αφού δέχθηκε ότι δεν υπήρχαν οι αναγκαίες αντικειμενικές προϋποθέσεις για να ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της απάτης ενώπιον του δικαστηρίου σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της απόφασης, το δικαστήριο επέλεξε, κατά τρόπο ανεξήγητο και αγνοώντας το συντριπτικό ουσιαστικό και νομικό υλικό, να διατηρήσει ένα μικρό μέρος του κατηγορητηρίου, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα ανατραπεί στο Πενταμελές Εφετείο.

Το τεκμήριο της αθωότητας παραμένει, και έχω ήσυχη τη συνείδηση μου, διότι στην υπόθεση αυτή άσκησα το δικηγορικό μου λειτούργημα κατά τρόπο ανεπίληπτο».Σκάνδαλο Αιξωνής (λίγα λόγια για την υπόθεση)..

Η υπόθεση απασχόλησε την δικαιοσύνη, όταν στο πλαίσιο των ερευνών για το λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα», εντοπίστηκε δικαστική απόφαση που είχε εκδώσει η πρώην Πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία, με την οποία επιτρεπόταν να γίνει μεταγραφή συμβολαίων μεταβίβασης σε δύο Κύπριους επιχειρηματίες της επίμαχης έκτασης.

Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε έρευνα, καθώς για την περιοχή της Αιξωνής είχε εκδοθεί εισαγγελική εγκύκλιος που απαγόρευε στις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρούν σε μεταγραφές συμβολαίων, αφού η έκταση ανήκε στο Δημόσιο και είχε κηρυχθεί αναδασωτέα το 1939.

Δεν υπάρχουν σχόλια: