ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Διεθνές ενδιαφέρον για ενάλιες αρχαιότητες στη Νότια Μεσσηνία





Σε διεθνή ημερίδα για την ενάλια αρχαιολογία που φιλοξενείται την Παρασκευή στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια παρουσιάζονται τα πρώτα αποτελέσματα ελληνο-ιταλικού σεμιναρίου και μελέτης που διοργανώθηκε το 2010 υπό την αιγίδα του καθηγητή Αντρέα Νανέτι στη Μεσσηνία.

Τα νησάκια στη Νότια Μεσσηνία αποτελούν μία από τις ενδιαφέρουσες τοποθεσίες της Μεσογείου για διεθνή έρευνα και μελέτη της ενάλιας αρχαιολογίας. Το τοπίο και η αρχαιολογία «συναντώνται» σε ένα μοναδικό σημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην τοποθεσία αυτή, το 2010, η Meduproject, εταιρεία του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, διοργάνωσε ένα θερινό σεμινάριο με τίτλο «Αρχαιολογία και Τοπίο της Μεσογείου» με έμφαση στο «Ναυάγιο και Columns» της νήσου Σαπιέντσα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meduproject, Αντρέα Νανέτι (καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας στο College Year in Athens και το Πανεπιστήμιο Ca' Foscari της Βενετίας), διοργάνωσε τη μελέτη σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και το Τμήμα Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της Μπολόνια.

Τα πρώτα αποτελέσματα αυτή της συνεργασίας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου για την ενάλια αρχαιολογία που διοργανώνεται στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια.

Η Meduproject είναι η μόνη ακαδημαϊκή εταιρεία στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ιταλία που διεξάγει έρευνες και μελέτες στα πεδία του πολιτισμού, της ιστορίας, της επιστήμης και της οικονομίας, συντονίζει πολιτιστικά γεγονότα, εκθέσεις και εκδόσεις, και διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια σε Ιταλία, Ελλάδα και Αίγυπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: