ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Σε αδιέξοδο οι ελαιοπαραγωγοί Κρήτης και Μεσσηνίας





Σε απόγνωση είναι οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης και της Μεσσηνίας, αφού βλέπουν την τιμή του ελαιολάδου να παρουσιάζει συνεχή και σταθερή μείωση.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, οι τιμές παραγωγού κατρακύλησαν στο 1,80 ευρώ ανά κιλό για το ελαιόλαδο οξύτητας 0,3 βαθμών, τιμή που είναι από τις χαμηλότερες των τελευταίων μηνών, καθώς στις αρχές Φεβρουαρίου το ελαιόλαδο είχε τιμή πώλησης από 1,85 έως 1,95 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, στο παρατηρητήριο τιμών του ΣΕΔΗΚ, η χαμηλότερη τιμή (1,80 ευρώ) αφορά το Ρέθυμνο, με τη μείωση να ανέρχεται σε ποσοστό 5,2%.

Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη, ο Βουλευτής Ηρακλείου και στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης ζητά να συγκροτηθεί ειδικός επιχειρησιακός πολιτικός σχεδιασμός ώστε να συγκρατηθεί η πτώση των τιμών και να ενισχυθεί ο τομέας της ελαιοκομίας. Επιπλέον, προτείνει να καθοριστεί κατώτατη τιμή ελαιολάδου.

Οι παραγωγοί αναμένουν απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό Κ. Σκανδαλίδη, καθώς βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο. Τα έξοδά τους πλεονάζουν, αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και βασικές τους ανάγκες και βλέπουν τον κλάδο τους να μαραζώνει.

Παράλληλα, το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης που είχε εξαγγείλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 8 Φεβρουαρίου, δεν είχε τις αναμενόμενες θετικές επιπτώσεις στην αγορά του ελαιολάδου. Η τιμή δεν συγκρατήθηκε προσωρινά, παρά τις αρχικές προσδοκίες, καθώς δεν εκδηλώθηκε το αναμενόμενο ενδιαφέρον τόσο από τους παραγωγούς όσο και από τους διακινητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: