ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ : 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ θα κόστιζε μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας!






Η εκτίμηση ότι η άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα κόστιζε 1,3 τρισεκατομμύρια € στην ευρωζώνη δεν προέρχεται από κάποιον ανίδεο ή υστερόβουλο σχολιαστή. Αναφέρεται σε εμπιστευτικό έγγραφο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IΙF), που δημοσίευσε χθες το πρακτορείο Reuters. Την εκτίμηση αυτή βέβαια γνώριζαν .......
οι εταίροι μας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και ήταν ο κύριος λόγος που αποφάσισαν να μην επιτρέψουν την άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας προχωρώντας στο κούρεμα του χρέους.

Η επιλογή αυτή δεν είναι μια «αλτρουιστική» πράξη, αλλά πράξη εξυπηρέτησης των συμφερόντων των δανειστών μας. Διότι η χρεοκοπία θα κόστιζε στην Ευρωζώνη δεκαπλάσια από ότι το κούρεμα.

Η αποκάλυψη αυτή αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είχε ένα μεγάλο περιθώριο διαπραγμάτευσης, το οποίο δεν αξιοποίησε. Ο στόχος δεν ήταν βέβαια να εκβιάσουμε τους εταίρους με τη χρεοκοπία μας. Αλλά η τεράστια αμοιβαία, και όχι μονομερής ζημιά της χρεοκοπίας, ήταν πανίσχυρο επιχείρημα για να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία συμφέρουσα συμφωνία. Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει αυτό το επιχείρημα για έναν προφανή λόγο: είχε απολέσει κάθε αξιοπιστία της λόγω των «ελλείψεων και καθυστερήσεων» που παραδέχτηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στις 29 Ιανουαρίου. Προφανώς ένας συνομιλητής που παραδέχεται ο ίδιος την αποτυχία του, καταλήγει να υποκύψει στις απειλές του συνομιλητή του. Πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση δεν είχε προετοιμάσει εναλλακτική πρόταση, η οποία μπορούσε και έπρεπε να περιέχει δέσμευση επενδυτικού σχεδίου, όπως είχε τεθεί το καλοκαίρι 2011 (μίνι σχέδιο Μάρσαλ).

Σήμερα η κυβέρνηση συνεχίζει να κυβερνά τη χώρα χωρίς σχεδιασμό με μόνο όπλο τα εκβιαστικά διλήμματα και τον εκφοβισμό. Είναι η πολιτική του «μη χειρότερου». Ο άλλος δρόμος όμως υπάρχει. Είναι εκείνος που ταυτόχρονα εξασφαλίζει οριστικά τους δανειστές μας, αλλά ταυτόχρονα και τους Έλληνες πολίτες πως οι θυσίες τους έχουν ένα νόημα. Ο δρόμος αυτός απαιτεί ευρωπαϊκό επενδυτικό σχέδιο και ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που να πραγματοποιεί αυτές τις μεταρρυθμίσεις και ακολούθως να έχει το κατάλληλο διαπραγματευτικό βάρος για να πετύχει αμοιβαία συμφέρουσες συμφωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: