ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Coca Cola και Pepsi αλλάζουν «συνταγή» λόγω ουσίας ύποπτης για καρκίνο



Συνημμένη Εικόνα: wp_98369_0.jpeg




Η Coca-Cola και η Pepsi αλλάζουν τη συνταγή του ανθρακούχου αναψυκτικού, προκειμένου να αποφύγουν να τοποθετήσουν στις συσκευασίες σήμα που προειδοποιεί για τον κίνδυνο καρκίνου, όπως ορίζει νόμος στην Καλιφόρνια. Η αλλαγή πρόκειται να εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.



Η νέα συνταγή θα περιλαμβάνει μικρότερη ποσότητα της χημικής ουσίας 4-μεθυλιμιδαζόλιο (4-ΕΙΜ), η οποία χρησιμοποιείται για να χρωματίσει το ποτά.

Η πολιτεία της Καλιφόρνια έχει ήδη τοποθετήσει τη χημική ουσία στις καρκινογόνες.

Ήδη η αλλαγή της συνταγής έχει ξεκινήσει στην Καλιφόρνια.

«Αν και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που να δικαιολογεί οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή, ζητήσαμε από τους προμηθευτές της καραμέλας να κάνουμε αυτό το βήμα, έτσι ώστε τα προϊόντα μας να μην υπόκεινται στην απαίτηση για μια επιστημονικά αβάσιμη προειδοποίηση» ανέφερε η εκπρόσωπος της Coca-Cola Νταϊάνα Γκάρτσα-Τσιαρλάντε στο Associated Press.

Η χημική ουσία έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου σε ποντίκια και αρουραίους, με βάση πρόσφατη έρευνα. Ωστόσο σύμφωνα με την Ένωση Αναψυκτικών των ΗΠΑ δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι κάποιος θα πρέπει να πιει 1.000 κουτιά Coca-Cola ή Pepsi για να λάβει την ίδια δόση χημικής ουσίας που δόθηκε στα ζώα στη διάρκεια δοκιμής στο εργαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: