ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

«Η Ελλάδα πίσω στη Δραχμή»


Σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «ÖSTERREICH», ο διευθυντής του Χρηματιστηρίου Βιέννης, Μίχαελ Μπουλ, υποστηρίζει τη θέση πως «η χρεοκοπία θα ήταν καλή για τους Έλληνες», άποψη που υιοθετεί και ως τίτλο η εν λόγω εφημερίδα.

«Griechen zurück zur Drachme», γράφει στον τίτλο του ρεπορτάζ της η αυστριακή εφημερίδα που σημαίνει «Η Ελλάδα πίσω στη Δραχμή», ενώ στον υπότιτλό της αναφέρει: «Σενάριο για έξοδο των Ελλήνων» και «Μετά τις εκλογές η Αθήνα εγκαταλείπει το ευρώ».

Στο ίδιο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για παρασκηνιακές επεξεργασίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα «σχέδιο Β» στη βάση του οποίου η Ελλάδα θα μπορούσε ήδη μέσα στους επόμενους μήνες να επιστρέψει στο παλιό εθνικό της νόμισμα, τη δραχμή. Όπως σημειώνεται στη συνέχεια, μέχρι πρόσφατα μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θεωρούνταν «ταμπού», όμως τώρα η ΕΕ προετοιμάζεται για την «ημέρα Χ» και οι Βρυξέλλες έχουν ήδη επεξεργαστεί πολλά σενάρια κατάρρευσης. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να συμβεί μετά τις ελληνικές εκλογές, κάτι που φέρεται να συζητείται σε αυστριακούς κυβερνητικούς κύκλους.



Από την πλευρά του ο κ. Μπουλ αναφέρει ότι σε περίπτωση που μια επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη, η μοναδική δυνατότητα που υπάρχει είναι η πτώχευσή της, το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την Ελλάδα. Ο ίδιος σημειώνει πως υπάρχουν πολλά παραδείγματα για χώρες που χρεοκόπησαν και κατόπιν μπόρεσαν να ανακάμψουν, όμως, όπως λέει, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό μέσα στην ευρωζώνη και για το λόγο αυτό δεν απομένει στην Ελλάδα παρά μόνον μια έξοδός της από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή.

Κατά την άποψη διευθυντή του Χρηματιστηρίου της Βιέννης, μετά θα είναι δυνατή μια υποτίμηση του νομίσματος και η χώρα θα έχει μια πραγματική ευκαιρία «να σταθεί και πάλι στα πόδια της». Παράλληλα, θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι σωστό, παρά το γεγονός, όπως λέει, ότι έχουν ήδη σταλεί στην Αθήνα δισεκατομμύρια ευρώ. Και αυτό διότι, όπως επισημαίνει, με την τακτική που ακολουθείται σήμερα, όλα τα χρήματα που δίνονται θα χαθούν χωρίς η ίδια η Ελλάδα να μπορέσει να ανακάμψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: