ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Φάμπρικα πλαστών τιμολογίων στην Τριφυλία


 Image


Ένα ατέλειωτο κουβάρι με απάτες εικονικών τιμολογίων και παράνομη επιστροφή ΦΠΑ, ξεκίνησε να ξετυλίγεται στη Μεσσηνία και ειδικότερα στην Τριφυλία και   κανείς δεν ξέρει που και πότε θα σταματήσει.
Μετά την σύλληψη της 47χρονης στην Κυπαρισσία, η οποία φαίνεται να έχει εκδώσει εικονικά τιμολόγια  ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ για εμπόριο ελαιολάδου, χρησιμοποιώντας το όνομα εταιρίας, στην οποία εργαζόταν, χθες αποκαλύφθηκε μια νέα υπόθεση, τεραστίων και πανελλήνιων διαστάσεων αυτή τη φορά,  με οικονομικό εύρος που δύσκολα θα προσδιορισθεί επακριβώς. Από τον μέχρι τώρα έλεγχο του ΣΔΟΕ, ο οποίος έχει ξεκινήσει από πέρυσι, το ποσό των εικονικών τιμολογίων για πώληση αγροτικών προϊόντων, πλησιάζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΔΟΕ μιλούν για πολλές δεκάδες ακόμα εκατομμύρια ευρώ, τα οποία χάνονται σε βάθος χρόνου.


Στο πορτμπαγκάζ
Το ΣΔΟΕ, έφθασε στη μεγάλη επιτυχία, μετά από πολύμηνες έρευνες. Το απόγευμα της Δευτέρας, στην Κυπαρισσία, κλιμάκιό του σταμάτησε αυτοκίνητο, το οποίο γνώριζαν ότι έρχεται από Αθήνα και στο οποίο επέβαιναν δυο άντρες, ηλικίας 53 και 48 ετών  με πλαστές ταυτότητες και ψεύτικά επώνυμα, Καραγιώργου και Χατζηπαναγιώτου.
Οι δύο επιτήδειοι συνελήφθησαν από το ΣΔΟΕ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και στην κατοχή τους βρέθηκαν δέκα  μπλοκ πλαστών τιμολογίων με ημερομηνία θεώρησης από τον Οκτώβριο του 2011. Από αυτά, τα πέντε είχαν χρησιμοποιηθεί και τα τιμολόγια που είχαν κοπεί ξεπερνούσαν σε αξία το 1,5 εκατ. ευρώ..  Μάλιστα, εμφανίζονταν ως  έμποροι αγροτικών προϊόντων σε εταιρία με έδρα τον Ταύρο Αττικής, η οποία ωστόσο, ποτέ δεν υπήρξε και δεν βρήκε το ΣΔΟΕ, όταν την αναζήτησε στη διεύθυνση που δηλωνόταν. Τα στελέχη του ΣΔΟΕ, ανοίγοντας το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου, βρήκαν «τσουβάλια» με εικονικά τιμολόγια.
Οι δύο απατεώνες, συνελήφθησαν και όπως έχει αποκαλύψει ο έλεγχος του ΣΔΟΕ, στο κόλπο συμμετείχαν και δεκάδες αγρότες, οι οποίοι εισέπρατταν την επιστροφή ΦΠΑ, για λογαριασμό των απατεώνων και έχοντας και αυτοί το δικό τους μερίδιο κέρδους.
Το ΣΔΟΕ, ανακάλυψε εκτός από αγρότες της Τριφυλίας και αγρότες άλλων περιοχών της Ελλάδας, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις στα τιμολόγια αναφέρονταν ονόματα που το ΣΔΟΕ δεν μπορούσε να εντοπίσει και ταυτοποιήσει σε κανένα σημείο της Ελλάδας.  Όταν δε, η διωκτική  αρχή κατάφερνε να εντοπίσει κάποιον και να πλησιάσει την υπόθεση, τότε οι επωνυμίες άλλαζαν και τα πλαστά τιμολόγια έπαιρναν άλλη … πορεία και κατεύθυνση.

Και τα… παρελκόμενα
Οι χονδρέμποροι – απατεώνες, αφού έρχονταν σε συνεννόηση – συμφωνία με αγρότες, παρουσίαζαν εικονικές αγορές μεγάλων ποσοτήτων  αγροτικών προϊόντων, από κηπευτικά έως ελαιόλαδο και οι αγρότες στη συνέχεια εισέπρατταν παράνομη επιστροφή ΦΠΑ. Μάλιστα, χρησιμοποιούνταν διάφορα κόλπα για να «καμουφλάρονται» οι εικονικές συναλλαγές. Μία εκ των οποίων ήταν οι αγρότες να παρουσιάζουν «μαϊμού - αγρομισθώσεις» , προκειμένου να δικαιολογούν την καλλιέργεια μεγάλων εκτάσεων και κατά τη συνέπεια τη δήθεν παραγωγή προϊόντων. 
Το ΣΔΟΕ βρήκε και κατέσχεσε ακόμα και μπλοκ τιμολογίων θεωρημένα, τα οποία προορίζονταν για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Φυσικά,  για την υπόθεση αυτή θα κληθούν να λογοδοτήσουν δεκάδες αγρότες, κάποιοι εκ των οποίων έχουν ήδη σπεύσει «αυτοβούλως» να επιστρέψουν τα ποσά που παράνομα είχαν εισπράξει, ενώ άμεσα αναμένονται και οι άλλοι, πριν τους ζητηθούν επίσημα από τις αρχές.
Παράλληλα, ευθύνες αναμένεται να προκύψουν, σύμφωνα με εγκυρότατες πηγές και για στελέχη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι δέχονταν και ενέκριναν τις επιστροφές ΦΠΑ τεραστίων ποσών, χωρίς στην ουσία κανένα έλεγχο ή –το λιγότερο- κάνοντας τα «στραβά μάτια».
Πάντως, γνώστες της υπόθεσης αναφέρουν ότι δύσκολα θα αποκαλυφθούν ή θα διαπιστωθούν όλες οι σκοτεινές πλευρές της μεγάλης αυτής υπόθεσης. Το σίγουρο πάντως, είναι πως ήδη ξεκίνησε ένα «ντόμινο» αποκαλύψεων, που θα συμπαρασύρει την εξιχνίαση και άλλων παρόμοιων υποθέσεων, αλλά και παρακλάδια αυτών. 
Ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων οδηγήθηκε χθες το απόγευμα στον εισαγγελέα και του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες για απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, ενώ για το δεύτερο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης καθώς νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας μετά από πρόβλημα υγείας που παρουσίασε.
Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: