ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

«Η ελληνική τραγωδία φτάνει στο φινάλε»



Η ελληνική τραγωδία φτάνει στο φινάλε, αναφέρει σε άρθρο του στους F.T Deutschland και αναδημοσιεύει το Businessday, ο γνωστός οικονομολόγος, Nouriel Roubini, ο οποίος εκτιμά ότι η τελική πράξη του έργου θα γραφτεί φέτος ή του χρόνου, με την Ελλάδα να χρεοκοπεί και να βγαίνει από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο αφερεγγυότητας, έλλειψης ανταγωνιστικότητας και ύφεσης που συνεχώς κλιμακώνεται.

«Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτό, είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία και η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, που θα συντονιστεί και θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΚΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, ελαχιστοποιώντας τις παράπλευρες απώλειες για την χώρα και την υπόλοιπη ευρωζώνη», σημείωσε ο οικονομολόγος.

Όπως αναφέρει στο άρθρο του, η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια υποτίμηση του νομίσματός της, αφού η αναδιάρθρωση δεν μπόρεσε να την βοηθήσει σημαντικά.

Επιπλέον εκτιμά ότι, η Ελλάδα θα έπρεπε να προβεί σε νέα αναδιάρθρωση για να μειώσει ακόμα περισσότερο το χρέος της.

Ο Roubini μάλιστα αναφέρει ότι, η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη δεν θα προκαλέσει την μετάδοση του προβλήματος σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, καθώς οι χώρες αυτές παρουσιάζουν ήδη παρόμοια προβλήματα.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι, οι παράπλευρες απώλειες μετά την έξοδο της χώρας θα είναι σημαντικές, αλλά μπορούν να περιοριστούν. «Σε έναν γάμο που μοιάζει καταδικασμένος να αποτύχει, είναι προτιμότερο να υπάρχουν κανόνες για το αναπόφευκτο διαζύγιο, ώστε να γίνει λιγότερο δαπανηρό και για τις δύο πλευρές», γράφει ο οικονομολόγος.

Σύμφωνα με τον Roubini, «μια ομαλή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό «πόνο», αλλά το να βλέπεις σε slow motion την άτακτη κατάρρευση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας είναι χειρότερο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: