ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Λογαριασμοί κινητών: Παγίδες και πως να τις αποφύγετε



Δημοσιευμένη  εικόνα




  • Ολες οι ..κακοτοπιές στα προγράμματα συμβολαίων !

Και οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προβάλλουν τα προγράμματα συμβολαίου που επιτρέπουν στον συνδρομητή να πραγματοποιεί «απεριόριστες» τηλεφωνικές κλήσεις. Πράγματι, τα προγράμματα αυτά μας εξασφαλίζουν τη δυνατότητα να καταναλώνουμε τηλεπικοινωνιακό χρόνο που αντιστοιχεί σε 25 ώρες τον μήνα χωρίς να πληρώνουμε κάτι περισσότερο από το μηνιαίο πάγιο. Καλό ακούγεται. Και είναι, αρκεί να προσέξετε τα ακόλουθα σημεία ώστε να γνωρίζετε πως ακριβώς λειτουργούν αυτοί οι λογαριασμοί και που κρύβονται οι κακοτοπιές.

Η λέξη «απεριόριστα» μεταφράζεται σε 1500 λεπτά συνομιλίας τα οποία όμως μπορείτε να καταναλώσετε χωρίς χρέωση μόνο αν καλείτε κινητά τηλέφωνα της ίδιας εταιρείας. Δηλαδή, τα 1500 λεπτά προπληρωμένου χρόνου, ισχύουν για κλήσεις από Cosmote προς Cosmote, από Vodafone προς Vodafone ή από Wind προς Wind. Το πακέτο περιλαμβάνει και 1500 γραπτά μηνύματα πάντοτε προς τηλεφωνικούς αριθμούς της ίδιας εταιρείας.
  • Διαλέξτε σωστά

Μελετώντας τους τιμοκαταλόγους των εταιρειών, θα διαπιστώσετε ότι κάθε εταιρεία προσφέρει πολλά προγράμματα που έχουν το ίδιο πλεονέκτημα. Δηλαδή τα 1500 λεπτά συνομιλίας. Θα αναρωτηθείτε γιατί διαφέρουν τόσο πολύ τα πάγια (κυμαίνονται από 20 έως 175 ευρώ). Ο λόγος είναι ότι εκτός από τα 1500 λεπτά ενδοοικογενειακών κλήσεων και τα 1500 SMS, ενσωματώνουν και άλλες υπηρεσίες όπως είναι ο προπληρωμένος χρόνος ομιλίας προς κινητά άλλων εταιρειών, προς σταθερά τηλέφωνα, τα γραπτά μηνύματα προς κινητά άλλων δικτύων και φυσικά κάποια δωρεάν Mbytes για να κατεβάζετε δεδομένα από το Internet μέσω του κινητού σας τηλεφώνου. Εδώ λοιπόν καλείστε να διαλέξετε σωστά; Πόσο τηλεπικοινωνιακό χρόνο χρειάζεστε για κλήσεις προς κινητά άλλων εταιρειών; Πόσα SMS και πόσα Mbytes δεδομένων; Αν προσαρμόσετε σωστά τα δεδομένα του πακέτου στις ανάγκες σας, θα γλιτώσετε χρήματα, διαφορετικά θα επιβαρυνθείτε και μάλιστα αρκετά.
  • Ένα παράδειγμα

Συνήθως μιλάτε δύο ώρες τον μήνα με κινητά τηλέφωνα διαφορετικού δικτύου από το δικό σας. Έχετε επιλέξει το πακέτο με «απεριόριστο» χρόνο ομιλίας το οποίο έχει το φθηνότερο πάγιο (20 ευρώ) νομίζοντας ότι αυτή είναι και η καλύτερη λύση. Όταν θα έρθει ο λογαριασμός, θα διαπιστώσετε το λάθος. Εκτός από το πάγιο 20 ευρώ, θα έχετε χρεωθεί και με 29,7 ευρώ λόγω των κλήσεων προς τα κινητά των άλλων εταιρειών. Ο λόγος; Με το πάγιο των 20 ευρώ έχετε προαγοράσει τα 1500 λεπτά προς τα κινητά της ίδιας εταιρείας αλλά μόλις 30 λεπτά προς κινητά άλλων εταιρειών. Εσείς καταναλώνετε 120 λεπτά. Και επειδή κάθε λεπτό χρεώνεται με 33 λεπτά του ευρώ προκύπτει μια πρόσθετη επιβάρυνση των 29,7 ευρώ και ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 49,7 ευρώ χωρίς να συνυπολογίζεται ο φόρος κινητής τηλεφωνίας.

  • Η διέξοδος

Μια λύση είναι να επιλέξετε λογαριασμό με μεγαλύτερο πάγιο. Αν για παράδειγμα επιλέξετε το πάγιο των 40 ευρώ, αυτό θα σας εξασφαλίσει 110 λεπτά ομιλίας και ο συνολικός λογαριασμός θα πέσει στα 43,3 ευρώ. Αν δεν θέλετε να επιβαρύνεστε κάθε μήνα με τέτοια ποσά, μπορείτε να επιλέξετε το σταθερό τηλέφωνο για τις κλήσεις προς κινητά άλλων εταιρειών. Χρεώνονται προς 0,1054 ευρώ το λεπτό και όχι προς 0,33 ευρώ που χρεώνονται μέσω των προγραμμάτων που έχουν λανσάρει οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: