ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ο Παπουτσής για την εκμετάλλευση εργατών στη Μανωλάδα Ηλείας

Οδηγίες για τακτικές περιπολίες και ελέγχους έχει δώσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αποτροπή έκνομων ενεργειών στην περιοχή της Μανωλάδας.

Με αφορμή ερώτηση της βουλευτού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, για την εκμετάλλευση αλλοδαπών εργατών γης στη Μανωλάδα Ηλείας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, απέστειλε στη Βουλή έγγραφο, με το οποίο διαβεβαιώνει ότι το θέμα παρακολουθείται και ως προς την τήρηση της νομοθεσίας για τη διαμονή των αλλοδαπών στην περιοχή και ως προς την υγειονομική νομοθεσία αλλά και για την παγίωση αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής.


Όπως αναφέρει ο κ. Παπουτσής, στην περιοχή της Μανωλάδας κατοικούν περίπου 3.000 αλλοδαποί. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι υπήκοοι Μπαγκλαντές, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, που εργάζονται κυρίως στην καλλιέργεια φράουλας. Οι αλλοδαποί αυτοί διαμένουν τόσο σε καταυλισμούς που ευρίσκονται εντός αγροτεμαχίων, αποτελούμενους από παραπήγματα ή κοντέινερ όσο και σε οικίες, στα δημοτικά διαμερίσματα Νέας Μανωλάδας και Καπελέτου. Από τους μέχρι τώρα ελέγχους, έχουν σχηματισθεί τα τέσσερα τελευταία έτη, περισσότερες από 130 δικογραφίες εις βάρος παραγωγών φράουλας, που αφορούν τόσο στην ύπαρξη καταυλισμών όσο και στην παράνομη εργασία.

Με ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, η κα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου κατήγγειλε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας, στην οποία παράγεται το 90% της εθνικής παραγωγής φράουλας, παραγωγή που στηρίζεται ως επί το πλείστον στην εργασία εποχικών αλλοδαπών γης, πολλοί παραγωγοί υποβάλλουν σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης τους αλλοδαπούς εργάτες. Η βουλευτής έχει αναφερθεί στη σύλληψη σπείρας που εξεβίαζε εργαζομένους στα χωράφια φράουλας αλλά και σε παλαιότερα φαινόμενα βασανιστηρίων εργατών - γης που αποκαλύφθηκαν το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: