ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα κατά Παπανδρέου

Παραίτηση της κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες, έκκληση για συμπαράταξη δυνάμεων της Αριστεράς σε έναν νέο συνασπισμό και η πλέον σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, συνθέτουν τον κεντρικό πυρήνα της σημερινής παρέμβασης του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξη Τσίπρα, σε ημερίδα για την ανεργία που οργάνωσε ο ΣΥΝ.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι η κρίση είναι πρωτίστως πολιτική και δευτερευόντως οικονομική, και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση όχι μόνο κατά του πρωθυπουργού, αλλά και κατά του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του προέδρου της Ν.Δ. Α. Σαμαρά, τονίζοντας ότι η χώρα ατύχησε, όσον αφορά στην πολιτική ηγεσία, αφού δεν υπερασπίστηκε τα εθνικά συμφέροντα.

Μιλώντας για τον κ. Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι τόσο αδύναμος και φοβισμένος, που δεν μπορεί μόνος του να ανταποκριθεί και ζητάει τη βοήθεια του κ. Σαμαρά, ο οποίος όμως τραυλίζει προς την τρόικα ότι θα κάνει τα ίδια, αλλά δεν θέλει συγκυβέρνηση, αλλά ούτε εκλογές ζητάει και κλείνει το μάτι στην τρόικα και την ικετεύει να μην υπογράψει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου και της δημόσιας περιουσίας. Επίσης, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό αδίστακτο, είπε ότι έχει ξεπεράσει τη Θάτσερ και τον Πινοσέτ, ότι θα κάνει ό,τι του ζητήσει η τρόικα, επισημαίνοντας ότι ο κ. Παπανδρέου εξελίχθηκε ως η μεγαλύτερη απογοήτευση των μεταπολιτευτικών χρόνων.

Είναι φανερό, τόνισε ο κ. Τσίπρας, ότι ο τόπος χρειάζεται άλλη κυβέρνηση, χρειάζεται ο λαϊκός παράγοντας να καθορίσει τις εξελίξεις, ώστε με τόλμη και αξιοπρέπεια να αντιμετωπίσει αυτή την τραγωδία. Γιατί ο κ. Παπανδρέου, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, όχι μόνο δεν έχει σθένος να παραδεχθεί την αποτυχία του, αφού δεν παραιτείται, να πάει τη χώρα σε εκλογές, αλλά εμφανίζεται όλο και χειρότερος για να κρατηθεί στην εξουσία.

Χθες σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο πρωθυπουργός εξήγγειλε, έμμεσα, 150.000 θέσεις λιγότερες στο Δημόσιο και περιορισμό της παρουσίας του Δημοσίου σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Είναι αδίστακτος, ό,τι του ζητήσουν θα το κάνει, είπε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει η κυβέρνηση να φύγει το γρηγορότερο και, αντί να ζητάει συναίνεση για να εκβιάσει τον λαό, θα έπρεπε να ζητήσει τη συναίνεση του λαού σε ένα άλλο σχέδιο, για να εκβιάσει τους εκβιαστές και τους πιστωτές και να αρνηθεί τις πιέσεις και τον εξευτελισμό  στον οποίο υποβάλλουν τον ελληνικό λαό.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του, ότι πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα το Σύμφωνο του Ευρώ, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, κάτι που, όπως είπε, θα φέρει με την πλάτη στον τοίχο και την ηγεσία της Ε.Ε., αφού η ελληνική κρίση θα γίνει και ευρωπαϊκή κρίση που θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Παράλληλα όμως, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τις δυνάμεις της Αριστεράς να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον τόπο. Απευθύνω έκκληση, πρόσθεσε, προς όλες τις δυνάμεις που αντιλαμβάνονται τη σημασία των εξελίξεων, ακόμη και εντός του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για έναν νέο συνασπισμό εξουσίας.

Αναφορικά με την εντεινόμενη συζήτηση περί πρωτοβουλίας του κ. Παπανδρέου, είτε για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είτε για διμερείς συναντήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πηγές του ΣΥΝ τονίζουν ότι ο κ. Τσίπρας, σε περίπτωση που λάβει πρόσκληση, θα ανταποκριθεί για θεσμικούς και μόνο λόγους, και προσθέτουν ότι τα περί συναίνεσης προφανώς δεν αφορούν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

Δεν υπάρχουν σχόλια: