ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Συνάντηση Νάντιας και μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας - Κίνας

Συνάντηση Νάντιας και μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας - Κίνας με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας
Η βουλευτής Μεσσηνίας κα. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου και άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας - Κίνας πραγματοποίησαν συνάντηση, την Πέμπτη 12/05/11, με τον Αντιπρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας. Οι βουλευτές συζήτησαν, ενημερώθηκαν και κατέθεσαν προτάσεις στους Κινέζους συναδέλφους τους, όσον αφορά, κυρίως, διμερή θέματα.
Συγκεκριμένα, σε τοποθέτησή της η κα. Γιαννακοπούλου εστίασε στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ της περιφέρειας Πελοποννήσου με την περιφέρεια Shaanxi της Κίνας. Αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί από τις δύο πλευρές (28/03) μετά από επίσκεψη επίσημης κινεζικής αντιπροσωπείας και συζητήθηκαν τα περιθώρια επέκτασής του.
Περαιτέρω, η βουλευτής Μεσσηνίας έθιξε τα προβλήματα – εμπόδια στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Κίνα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε αριθμό αγροτικών και άλλων προϊόντων, τα οποία προκειμένου να εξαχθούν στην Κίνα, απαιτείται από τις κινεζικές αρχές υπογραφή, από κάθε χώρα, Υγειονομικών και Φυτοϋγειονομικών Πρωτοκόλλων για κάθε προϊόν χωριστά, διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα. Επισημάνθηκε, ακόμη, η ανάγκη ύπαρξης από κινεζικής πλευράς πολιτικής βούλησης για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αφού ακόμη διαπιστώνονται «επιθέσεις» κατά ελληνικών προϊόντων, όπως υπήρξαν στο άμεσο παρελθόν οι προσπάθειες για αντιποίηση ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ (ελαιόλαδο, φέτα κ.α.).Κλείνοντας την εισήγησή της, η κα. Γιαννακοπούλου τόνισε ότι «αποτελεί πρόθεση όλων των κομμάτων της Βουλής, αλλά και των Ελλήνων πολιτών η στενότερη συνεργασία με την Κίνα και η σύσφιξη των σχέσεων και της συνεργασίας μας».
Κατά τα λοιπά, μεταξύ των βουλευτών, στη συνάντηση συζητήθηκε η λειτουργία απευθείας αεροπορικής γραμμής Αθήνας – Πεκίνου και η υπογραφή Κοινής Δήλωσης για τη διευκόλυνση του καθεστώτος χορήγησης θεωρήσεων (visa). Προς το παρόν, η έναρξη λειτουργίας, από τις 11 Μαΐου, δύο πτήσεων εβδομαδιαίως μεταξύ Πεκίνου και Αθήνας, με ενδιάμεσο σταθμό στο Μόναχο από την Air China σημειώθηκε ότι αποτελεί μία εξέλιξη που βελτιώνει την αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών, αλλά δεν επιλύει το ζήτημα, καθώς μια πτήση 10 ωρών πραγματοποιείται σε 15 ώρες. Η κινέζικη αντιπροσωπεία, στη συνέχεια, ευχαρίστησε την ελληνική πολιτική ηγεσία για την βοήθεια που παρείχε στην εκκένωση της Λιβύης από Κινέζους υπηκόους.
Επιπλέον, ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης των δύο διακρατικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί στον τομέα των επενδύσεων και της πολιτιστικής συνεργασίας (σύμβαση ΟΤΕ με κινεζική Huawei, κατασκευή Piraeus Plaza, συμβόλαιο αγοράς μαρμάρων και συμφωνίες στον ναυτιλιακό τομέα). Σχετικά με την δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, τα μέλη της κινεζικής αντιπροσωπείας επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον που έδειξε εξαρχής η Κίνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών της εθνικής οικονομίας, τον ρόλο των διεθνών κερδοσκόπων και την άποψη της κινεζικής πλευράς ότι «το θέμα βρίσκεται στο σύνολο της ευρωζώνης και όχι, αποκλειστικά, στην ελληνική οικονομική πρακτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια: