ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Αντιδράσεις για τη συγχώνευση σχολείων στην Πελοπόννησο

Έντονες είναι οι αντιδράσεις σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, έπειτα από την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων Αρκαδίας, Κώστας Μαρκόπουλος, επισήμανε με δηλώσεις του πως «οι συγχωνεύσεις δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα και δεν δείχνουν συνέπεια», ενώ πρόσθεσε, ότι «δεν πρέπει να βιάζουμε καταστάσεις, τα σχολεία που είναι να κλείσουν θα κλείσουν από μόνα τους και δεν μπορούμε να ταλαιπωρούμε τα παιδιά».

Ο κ. Μαρκόπουλος ήταν ιδιαίτερα καυστικός για το υπουργείο Παιδείας, λέγοντας πως «δεν ισχύει πλέον από πλευράς υπουργείου το 'πρώτα ο μαθητής'. Η πραγματικότητα είναι πως οι συγχωνεύσεις έγιναν για οικονομικούς λόγους», ενώ για το εάν είχε ενημερωθεί η εκπαιδευτική κοινότητα για αυτές τις προωθούμενες αλλαγές του υπουργείου, ανέφερε ότι δεν τους δόθηκε καμία εισήγηση και δεν έγινε καμία απολύτως διαβούλευση.
Ο πρόεδρος των δασκάλων μετέφερε την εικόνα που επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες οι οποίες, όπως είπε, έχουν ήδη ξεσηκωθεί ενώ, για ακόμα μία φορά, επέρριψε ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας, λέγοντας πως «το υπουργείο προσπαθεί να φέρει σε αντίθεση την κοινωνία με τους εκπαιδευτικούς, καθώς πάρα πολλά από αυτά που λέει δεν είναι εφαρμόσιμα και λέγονται για επικοινωνιακούς λόγους».

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αρκαδίας Δημήτρης Καντζάβελος, σχολιάζοντας το νέο σχολικό χάρτη της Αρκαδίας, σημείωσε ότι δεν προηγήθηκε της απόφασης διάλογος και επεσήμανε το ενδεχόμενο αύξησης της μαθητικής διαρροής. Ο κ. Καντζάβελος σημείωσε ότι «μπαίνουμε σε μια διαδικασία αποφάσεων, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες υποδομές στα σχολεία υποδοχής».

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αρκαδίας ανέφερε επίσης ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη διαφάνειας σε όλη τη διαδικασία και ενημέρωσε ότι σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση καθηγητών στην Τρίπολη για να καθορίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας με δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι κατά των μικρών σχολείων γιατί δεν βοηθούν το μαθητή, παρά ταύτα όμως εξήγησε ότι είναι αντίθετος με την συγχώνευση του δημοτικού σχολείου Δολιανών υποστηρίζοντας την άποψη ότι σχολεία όπως τα Δολιανά και τα Αγιωργίτικα δεν μπορούν να κλείνουν και πρόσθεσε μάλιστα πως για το σχολείο των Δολιανών έστειλε και επιστολή στην υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ανάλογες αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονέων αλλά και των τοπικών κοινωνιών έχουν εκδηλωθεί και στους υπόλοιπου νομούς της περιφέρειας.

Στην Μεσσηνία διαμαρτύρονται για την συγχώνευση του 17ου δημοτικού Καλαμάτας, ενώ νωρίτερα γονείς πήγαν και διαμαρτυρήθηκαν στον προϊστάμενο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού.

Ωστόσο, διαμαρτυρίες για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων της περιοχής υπήρχαν και στη δημοτική αρχή Οιχαλίας. Γονέας μαθητή, από το λύκειο Διαβολιτσίου-που καταργείται - ανέβηκε στην στέγη του σχολείου και απειλούσε να πέσει, ενώ πέρασαν σχεδόν τρεις ώρες για να τον πείσουν να κατέβει.

Στην Κορινθία οι αντιδράσεις κορυφώνονται με καταλήψεις σχολείων, κυρίως στην δυτική Κορινθία.
Σήμερα, υπό κατάληψη βρίσκονται συνολικά τέσσερα σχολεία στην περιοχή του Κιάτου, τέσσερα στην περιοχή Κορίνθου και ένα στην Νεμέα.