ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Βάζουν χέρι στις καταθέσεις για χρέη στο δημόσιο

Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δεσμεύουν τις καταθέσεις των χρεωμένων νοικοκυριών που έχουν οφειλές στο δημόσιο, σύμφωνα με τον νέο νόμο που ενεργοποιείται με εντολή του Υπουργείου Οικονομικών.

Οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία μπορεί πλέον να αυτεπαγγέλτως να ζητήσει και να πετύχει άρση του απορρήτου και να κατασχέσει μέρος των καταθέσεων του οφειλέτη σε τραπεζικό λογαριασμό οποιασδήποτε τράπεζας, κρατικής ή μη, ή ακόμη και μετοχών που μπορεί να έχει στο χρηματιστήριο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Αποκαλύψεις», ο Άρειος Πάγος είχε ταχθεί κατά της εφαρμογής του νόμου 2915/2001. Ωστόσο, με τη ρύθμιση του άρθρου 24, επήλθε η άρση του απορρήτου, που έχει το δικαίωμα κατασχέσεων έναντι του οφειλέτη καταθέτη, αλλά μόνο για το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την ικανοποίηση του δανειστή.

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός πακιστανού μετανάστη, ο οποίος είχε τις λιγοστές καταθέσεις του να κάνουν «φτερά», επειδή χρωστούσε πρόστιμο για φορολογικές εκκρεμότητες. Είχε προτιμήσει, αντί να πληρώσει το πρόστιμο, να αγοράσει μια μεταχειρισμένη Mercedes...

Δεν υπάρχουν σχόλια: