ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Αλκοόλ για γερή καρδιά.



  
Καλά νέα για όσους απολαμβάνουν καθημερινά λίγο ποτό, αλλά όχι κατ’ ανάγκην κρασί. Δύο νέες μελέτες, στις οποίες εξετάστηκαν 147 παλαιότερες, δείχνουν ότι ένα ποτηράκι αλκοόλ την ημέρα κάνει καλό στην καρδιά, ανεξάρτητα από το αν είναι κρασί, μπύρα ή κάτι πιο «δυνατό».
Επιπλέον, το όφελος δεν αφορά μόνο τους άντρες, όπως ως τώρα είναι η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση: και οι γυναίκες προστατεύουν την καρδιολογική τους υγεία με ένα ποτηράκι την ημέρα.
Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει πως ακριβώς προστατεύει το αλκοόλ την καρδιολογική υγεία, αλλά μία θεωρία είναι πως βοηθεί τον οργανισμό να μεταβολίζει καλύτερα τη γλυκόζη και ότι αποτρέπει τις θρομβώσεις του αίματος, και μία άλλη (που ενισχύεται από τις νέες μελέτες) ότι επιδρά ευνοϊκά στα επίπεδα «καλής» (HDL) χοληστερόλης στο αίμα.
Ειδικά το κρασί, εξάλλου, περιέχει υψηλά επίπεδα από μια ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών που λέγονται φλαβονόλες και οι οποίες κάνουν καλό στην κυκλοφορία του αίματος. Το δε κόκκινο κρασί, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» (HDL) χοληστερόλης στο αίμα – και όσο υψηλότερα είναι αυτά, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας, επειδή είναι καρδιοπροστατευτική.
Οι νέες μελέτες
Στην πρώτη από τις δύο νέες μελέτες, επιστήμονες ανέλυσαν 84 προγενέστερες ερευνητικές εργασίες, διαπιστώνοντας πως όσοι πίνουν 1 ποτό την ημέρα έχουν 14% έως 25% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ.
Επιπλέον, 1 έως 2 ποτά την ημέρα είχαν ως αποτέλεσμα τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια.
Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γουϊλιαμ Γκάλι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, στον Καναδά, δήλωσε πως η ανάλυση αυτή είναι η πληρέστερη που έχει γίνει έως τώρα.
Στην δεύτερη μελέτη, εξετάστηκαν 63 άλλες ερευνητικές εργασίες και το συμπέρασμα ήταν πως η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ ωφελεί την καρδιά, αυξάνοντας τα επίπεδα της «καλής» (HDL) χοληστερόλης.
Η δρ Σούζαν Μπριν, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, η οποία ηγήθηκε της δεύτερης μελέτης, είπε ότι τα ευρήματά της ενισχύουν την άποψη πως υπάρχει προστατευτική σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ την ημέρα και στην μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας.
Το κλειδί, όμως, είναι πόσο πίνει κανείς, πρόσθεσε. Και εξήγησε πως οι γυναίκες χρειάζονται έως 1 ποτό την ημέρα και οι άντρες έως 2 (αντιστοιχούν σε 15 και 30 γραμμάρια αλκοόλης).
Επιπλέον, τόνισε, «δεν έχει σημασία τι είδους ποτό πίνει κανείς, καθώς το όφελος είναι παρόμοιο με όλα τα αλκοολούχα ποτά».
Οι νέες μελέτες δημοσιεύονται στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: