ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

Τους άφησαν χωρίς νερό και φως...
Χωρίς φως και νερό έμεινε το σπίτι της Χριστίνας Κλαφουτζή στην Παλαιοβαρβάσαινα, όταν άγνωστοι δράστες ξήλωσαν ολόκληρο στο φωτοβολταϊκό σύστημα ? πλην των πάνελ ? που είχε εγκατασταθεί και κάλυπτε ενεργειακά τη λειτουργία του σπιτιού. Οι δράστες, φεύγοντας,
ξήλωσαν και πήραν μαζί τους και την?καγκελόπορτα του σπιτιού.
Πριν 2,5 περίπου χρόνια, η Χριστίνα Κλαφουτζή αποφάσισε να καλύψει ενεργειακά το σπίτι της ? που βρίσκεται σε αγροτική περιοχή της Παλαιοβαρβάσαινας ? εγκαθιστώντας αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα, από το οποίο κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και θέρμανσης του σπιτιού. Αν και το κόστος ήταν σημαντικό, αποφάσισε να κάνει την εν λόγω εγκατάσταση αφενός γιατί ήταν πιο φιλική προς το περιβάλλον και αφετέρου γιατί σε σύγκριση με την επέκταση του δικτύου ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ προς το σπίτι είχε μικρότερο κόστος.
Ξήλωσαν όλο το σύστημα
Πριν λίγες ημέρες, κι ενώ απουσίαζε από το σπίτι, άγνωστοι δράστες έφτασαν στην περιοχή του βρίσκεται το σπίτι ? αρκετά μακριά από τον κεντρικό δρόμο και σε σημείο που οδηγεί σε αδιέξοδο ? και αφού ξήλωσαν την κεντρική καγκελόπορτα που οδηγεί στο εσωτερικού του κτήματος, ξήλωσαν όλο το σύστημα λειτουργίας του φωτοβολταϊκού συστήματος, πλην των πάνελ που είναι εγκατεστημένα στη στέγη του σπιτιού. «Έχουν πάρει τους συσσωρευτές, τον μετατροπέα των 12 βολτ σε 220 που απαιτείται για το οικιακό ρεύμα, τον φορτιστή και μια βοηθητική γεννήτρια. Μιλάμε για ένα κόστος 8.000-8.500 ευρώ, για το οποίο θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με την εταιρεία μου, αφού αυτή τη στιγμή το σπίτι δεν έχει καθόλου ενέργεια. Πέραν της οικονομικής ζημιάς ωστόσο, είναι άξιο απορίας πως δεν υπήρχαν θύματα ? και ευτυχώς δηλαδή ? αφού η τάση είναι τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να σκοτώσει αυτόν που έκοψε τα καλώδια και αφαίρεσε τις μπαταρίες», λέει ο μηχανικός φυσικών πόρων και περιβάλλοντος Πάνος Γεωργακόπουλος, ο οποίος εγκατέστησε το εν λόγω φωτοβολταϊκό σύστημα.

Χωρίς φως και νερό
Το κόστος αποκατάστασης της λειτουργίας του συστήματος είναι?απαγορευτικό, όπως λέει η κα Κλαφουτζή, ειδικά σ? αυτή την δύσκολη οικονομική περίοδο για όλους. «Όταν επέστρεψα το βράδυ στο σπίτι, διαπίστωσα ότι είχαν ξηλώσει και είχαν πάρει την καγκελόπορτα, τις μπαταρίες, τη γεννήτρια και ένα πιεστικό που είχα, ενώ είχαν παραβιάσει και την πόρτα του σπιτιού, χωρίς όμως να μπουν μέσα. Τώρα δεν έχω καθόλου ρεύμα και νερό αφού η ενεργειακή αυτονομία του σπιτιού καλυπτόταν πλήρως από το σύστημα. Και σίγουρα, δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης αυτή την περίοδο», λέει η κα Κλαφουτζή, σημειώνοντας ότι όλες αυτές τις ημέρες, χρησιμοποιεί λάμπα υγραερίου και κουβαλά νερό με μπιτόνια από πηγές που βρίσκονται κοντά στο χωριό, δεν μπορεί να έχει θέρμανση σε όλο το σπίτι και ζεστό νερό στο μπάνιο και φυσικά δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία το ψυγείο. Σκέφτεται δε να εγκαταστήσει μια νέα γεννήτρια, την οποία θα δανειστεί από φιλικό πρόσωπο, αλλά μια τέτοια λύση είναι οικονομικά ασύμφορη, καθώς η λειτουργία της σε 24ωρη βάση απαιτεί την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων, η τιμή των οποίων τώρα είναι αρκετά υψηλή.

πηγη : ellinas

Δεν υπάρχουν σχόλια: