ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Δικάζονται σήμερα 20 υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών





Περισσότερες από 20 υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών αναμένεται να εκδικαστούν σήμερα στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου, ενώ δεκάδες είναι εκείνες που ακολουθούν σε επόμενες δικασίμους, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της κρίσης που έχει «χτυπήσει» συμπολίτες μας.

Με την ελπίδα να τους δώσει η Δικαιοσύνη διέξοδο... σωτηρίας, όλο και περισσότεροι Ηρακλειώτες προσφεύγουν στα Ειρηνοδικεία του νομού, ζητώντας «κούρεμα» των χρεών τους και εφικτή ρύθμιση αποπληρωμής των υπόλοιπων οφειλών τους.

Οι περισσότεροι από τους δανειολήπτες βρίσκονται στα πρόθυρα της πλήρους καταστροφής. Κοιμούνται και ξυπνούν με τον εφιάλτη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, αφού τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η ζωή τους έχει ανατραπεί ριζικά.

Ο δικηγόρος Βαγγέλης Στρατουδάκης έχει τρεις υποθέσεις υπερχρεωμένων δανειοληπτών, οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν σήμερα. «Η κατάσταση είναι δραματική. Ο κόσμος υποφέρει και όσο περνάει ο καιρός ολοένα και αυξάνεται το ενδιαφέρον εκείνων που ζητούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη» δηλώνει.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός Ηρακλειώτη, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν ως χειριστής βαρέων μηχανημάτων με πολύ καλές οικονομικές απολαβές. Με βάση το μηναίο εισόδημά του, ο άνθρωπος πήρε κάποια δάνεια από τράπεζες, τα οποία αποπλήρωνε κανονικά όσο εργαζόταν. Η εταιρεία του, όμως, έκλεισε και σήμερα ο άνθρωπος αυτός δεν έχει ούτε ευρώ στην τσέπη.

«Αυτή είναι μία από τις δεκάδες περιπτώσεις που καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν πολλοί άνεργοι, υπάρχουν συνταξιούχοι, υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν, αλλά έχουν υποστεί δραστικές περικοπές στους μισθούς τους και έτσι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους. Σε άλλες περιπτώσεις έχουν δημιουργηθεί τρομακτικά χρέη από ανθρώπους που είχαν πάρει κάποια στεγαστικά δάνεια, έμειναν χωρίς δουλειά και έτσι αναγκάστηκαν να πάρουν και καταναλωτικά δάνεια, για να καλύψουν τις δόσεις των στεγαστικών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος» προσθέτει ο κ. Στρατουδάκης.

Ο δικηγόρος Γιάννης Βασιλάκης χειρίζεται την υπόθεση μίας άνεργης, μητέρας ενός ανήλικου παιδιού. Όπως ανέφερε στην «Πατρίδα», το μοναδικό της εισόδημα είναι για ένα χρόνο το επίδομα του ΟΑΕΔ - που τελειώνει σε δύο μήνες - ενώ το χρέος της στην τράπεζα αγγίζει τα 50.000 ευρώ.

«Η συγκεκριμένη κυρία δεν έχει πόρους. Βρίσκεται σε διάσταση με τον σύζυγό της, ο οποίος δεν πληρώνει διατροφή. Το μονα- δικό της περιουσιακό στοιχείο είναι το σπίτι που μένει με το παιδί της. Εμείς ζητάμε διαγραφή του χρέους 100%».

Η δικηγόρος Χρύσα Σπανάκη, η οποία εκπροσωπεί την Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου, θα παραστεί σήμερα στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου για την εκδίκαση πέντε υποθέσεων υπερχρεωμένων δανειοληπτών. Όπως τονίζει, πολλοί είναι οι Ηρακλειώτες που ζητούν τη συνδρομή της Ενώσεως και προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, προσδοκώντας σε μία καλή απόφαση που θα τους βοηθήσει να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Η δικηγόρος Πελαγία Σπυριδάκη ασχολείται επίσης με υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Όπως αναφέρει, πρόκειται για ανθρώπους που επιδιώκουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς, αφού οι συνθήκες της ζωής τους έχουν αλλάξει πλέον δραματικά, με αποτέλεσμα να έχουν πραγματική αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών τους.

«Καθημερινά αυξάνεται το ενδιαφέρον των δανειοληπτών που ζητούν να υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς».

ΠΗΓΗ: Cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: