Της Μαρίνας Μάνη
Η συγκυβέρνηση έκτακτης ανάγκης είναι γεγονός. Και θα προσπαθήσει να διαρκέσει μέχρι την Κυριακή (της... Απόκρεω) 19 Φεβρουαρίου που – όπως συμφωνήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες – θα στηθούν οι εθνικές κάλπες.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς είπαν χθες το μεγάλο «ναι» ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των εταίρων, οι οποίοι απαίτησαν διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, μετά την σφοδρή πολιτική κρίση που προκάλεσε η πρόταση για δημοψήφισμα και η αμφισβήτηση του κ. Παπανδρέου από το ίδιο του το κόμμα.
Οι «λεπτομέρειες» που θα συζητηθούν σήμερα, ωστόσο, είναι καθοριστικής σημασίας –τόσο για την επισφράγιση της συμφωνίας, όσο και για τη μακροημέρευση του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Ο νέος πρωθυπουργός
Ζήτημα πρώτον: Ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός. Παρά την εμμονή πολλών υπουργών (στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο) να ανατεθεί η πρωθυπουργία «σε πρόσωπο από την πλειοψηφία» (δηλαδή, από το ΠΑΣΟΚ) ο κ. Παπανδρέου έκανε σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να τεθεί ούτε καν ως σκέψη στη συνάντηση που θα είχε με τον κ. Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο.
Κατά τις πληροφορίες, πρότεινε τον Λουκά Παπαδήμο (ο οποίος έφτασε χθες στην Αθήνα από τη Ν. Υόρκη μέσω Φρανκφούρτης) και τον Νικηφόρο Διαμαντούρο, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς πρότεινε τον πρώην κοινοτικό επίτροπο και νυν αντιπρόεδρο της ΝΔ Σταύρο Δήμα.
Όπως σημείωσε πάντως το Capital.gr χθες, ο κ. Παπαδήμος φέρεται να εξαρτά την απάντησή του από την διάρκεια της κυβέρνησης (να είναι τέτοια που να επιτρέψει ολοκλήρωση της προσπάθειας) και από τη σύνθεση του επιτελείου που θα αναλάβει τις συγκεκριμένες ευθύνες.
Τα κριτήρια για τους νέους υπουργούς
Ζήτημα δεύτερον: Τα μέλη της κυβέρνησης. Ο κ. Σαμαράς δεν επέμεινε στην αρχική του θέση να αναζητηθούν τεχνοκράτες για τα υπουργεία. Μέχρι αργά τη νύχτα όμως δεν είχε δώσει το πράσινο φως να συμμετέχουν στο σχήμα πολιτικά πρόσωπα από τη ΝΔ.
Στη σύσκεψη με τους συνεργάτες του, αμέσως μετά την αναχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο, υπήρξαν δύο εισηγήσεις. Η μία, να συμμετέχουν παράγοντες από την αξιωματική αντιπολίτευση οι οποίοι δεν έχουν πλέον ενεργή πολιτική παρουσία και δεν θα διεκδικήσουν βουλευτικό αξίωμα (όπως, για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Πέτρος Μολυβιάτης).
Η άλλη, να μην υποδειχθούν στελέχη (νυν ή πρώην) της ΝΔ – πόσο μάλλον από τη νέα «φουρνιά» στην οποία επενδύει ο κ. Σαμαράς για να δείξει ένα «νέο κυβερνητικό πρόσωπο» εάν κερδίσει στις εκλογές.
Απόφαση θα υπάρξει σήμερα.
Το έργο της συγκυβέρνησης
Ζήτημα τρίτον: Ποιο ακριβώς θα είναι το έργο αυτής της κυβέρνησης. Κατ΄ αρχήν, στο επιτελείο της ΝΔ θεωρούν πολύ σημαντική τη δέσμευση… του κυβερνητικού εταίρου (δια στόματος Γ. Παπανδρέου) ότι οι εκλογές θα γίνουν «άμεσα». Δέσμευση που επισφραγίσθηκε αργά τη νύχτα στην πρώτη διερευνητική επαφή των κλιμακίων των δύο κομμάτων με τη συμφωνία για κάλπες στις 19 Φεβρουαρίου. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησαν οι Ευ. Βενιζέλος, Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Ζανιάς και τη ΝΔ οι Δημήτρης Σταμάτης, Χρήστος Σταϊκούρας, Χρύσανθος Λαζαρίδης.
Πέραν τούτου, το «έργο» θα περιοριστεί στη ψήφιση του νέου Προϋπολογισμού και στη διαδικασία που θα διασφαλίσει την εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, η οποία υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Ιανουαρίου – γι΄ αυτό και ορίσθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών.
Πηγές από τη Λ. Συγγρού υποστηρίζουν ότι θα «παγώσουν» μια σειρά από νομοθετήματα που ετοίμαζε η κυβέρνηση Παπανδρέου (απελευθέρωση επαγγελμάτων) ή ότι θα επανεξετασθούν άλλα, όπως το νέο φορολογικό, με ενσωμάτωση «βασικών προτάσεων» της ΝΔ.
Σε ρόλο... «αξιωματικής» αντιπολίτευσης το ΚΚΕ
Η χθεσινή συμφωνία των δύο πολιτικών αρχηγών ανοίγει μεν ένα νέο κεφάλαιο στη Μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία, αλλά παραμένει μεγάλο ερώτημα τι θα γραφτεί στις σελίδες του και ποιο θα είναι το end.
Δεδομένης της στήριξης που θα απολαμβάνει αυτό το σχήμα έκτακτης ανάγκης από το ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία, ο ρόλος της αντιπολίτευσης περνά, μοιραία, στα «χέρια» του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκπρόσωποι των οποίων μίλησαν ήδη για «μαύρο μέτωπο των αστικών κομμάτων» και... υποσχέθηκαν ακόμη πιο δυναμικές αντιδράσεις.
Το πρώτο δείγμα γραφής δόθηκε χθες, όταν το προγραμματισμένο για σήμερα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια ματαιώθηκε εξαιτίας της άρνησης της Αλέκα Παπαρήγα και του Αλέξη Τσίπρα νε μετάσχουν σ΄αυτό.
Η απουσία «αστικής αντιπολίτευσης» άλλωστε έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάληξη της ημερομηνίας των εκλογών, καθώς και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει, το ταχύτερο δυνατόν, να υπάρξει κοινωνική εκτόνωση δια της ψήφου.
Δυσαρέσκεια Καρατζαφέρη
Δεν πέρασε απαρατήρητη άλλωστε η δυσαρέσκεια του Γιώργου Καρατζαφέρη για το γεγονός ότι δεν κλήθηκε να μετάσχει στη συγκυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δήλωσε το τελευταίο διάστημα πρόθυμος «να παραμερίσει» προκειμένου «να τα βρουν Παπανδρέου-Σαμαράς».
Χθες υποστήριξε ότι "με τα καπρίτσια των κυρίων Παπανδρέου και Σαμαρά χάθηκε πολύτιμος χρόνος" γεγονός που θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο το έργο του νέου κυβερνητικού σχήματος.
ΠΑΣΟΚ: Ανάσα και ψυχρολουσία
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κυρίως οι υπουργοί και οι βουλευτές, πήραν μια βαθιά ανάσα, καθώς ένα ναυάγιο θα οδηγούσε σε άμεσες εκλογές που θα επικύρωναν τη συντριβή του κόμματος και τη δική τους αποστρατεία – προσωρινή ή όχι.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι για τους λεγόμενους «κοινωνιστές» και «παπανδρεϊκούς» η συγκυβέρνηση δεν ήταν ψυχρολουσία, καθώς –όπως αποδείχθηκε και στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο– έτρεφαν «ελπίδες» ότι οι συζητήσεις με τον κ. Σαμαρά θα ναυαγούσαν και «θα συνεχίζαμε ως κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου».
ΝΔ: Ευρω-κοπλιμέντα
Οσο για τη ΝΔ; Μετά το ένα 20μηνο ασφυκτικών πιέσεων από τους Ευρωπαίους εταίρους (και δη τους εκπροσώπους των «αδελφών» κεντροδεξιών κομμάτων) άκουσε … τα πρώτα καλά λόγια για την υπευθυνότητα που έδειξε την πιο κρίσιμη στιγμή. Το πρώτο πολιτικό ευρω-κοπλιμέντο προήλθε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς: "Καλωσορίζω την ανακοίνωση για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Ελλάδα", δήλωσε, με την ηχηρή επισήμανση "ο Αντώνης Σαμαράς επέδειξε πολιτική δεινότητα ευρωπαϊκού βεληνεκούς».
Που σημαίνει ότι ο κ. Σαμαράς τα πήγε καλά «έξω». Πλέον, θα παλέψει το «μέσα».
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου