ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Βήμα-βήμα για την 6η δόση





Σε 7 σημεία συνοψίζονται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι αναγκαίες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να εφαρμοστεί η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και να εκταμιευθούν τα κονδύλια της 6ης δόσης και η πρώτη δόση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.

Τα σημεία αυτά παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και αποτελούν - σύμφωνα με την κυβέρνηση - τη βάση πάνω στην οποία καλείται να συμφωνήσει η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να κινηθεί αναλόγως μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Σημείο αιχμής το νέο Μνημόνιο, που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα είναι ενσωματωμένο στη νέα δανειακή σύμβαση. Πάντως, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, το νέο Μνημόνιο κανονικά δεν θα έχει νέα μέτρα για το 2012, ενώ για το 2013 και για το 2014 είχαν προβλεφθεί μέτρα 2% του Α.Ε.Π., που ίσως δεν χρειαστούν, μετά το «κούρεμα».

Συγκεκριμένα, οι ενέργειες, βήμα βήμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί και να εξομαλυνθεί η χρηματοδότηση της χώρας, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, είναι οι εξής:

Για την εκταμίευση της 6ης δόσης πρέπει πρώτα να λάβει απόφαση το ECOFIN στην αυριανή συνεδρίασή του με βάση την απόφαση του Eurogroup της 21/10, η οποία ενσωματώθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26/10. Πρέπει, επίσης, να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες, που είναι ενσωματωμένες στην απόφαση του ECOFIN και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, οι προαπαιτούμενες ενέργειες είναι βασικά το πολυνομοσχέδιο, η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και άλλες που έχουν ήδη γίνει σε ποσοστό 90%, ενώ ό,τι απομένει είναι τεχνικού χαρακτήρα.

Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών πρέπει να διαπιστωθεί από την τρόικα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δ.Σ. του Δ.Ν.Τ., που πρέπει να συνεδριάσει και να αποφασίσει, πιθανότατα στις 21/11, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Άμεση και γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα.

Η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει επικαιροποίηση του Μνημονίου, που σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα απέχει πολύ από το περιεχόμενο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου, δηλαδή από ό,τι έχει ήδη συμφωνηθεί στην τελευταία επίσκεψη της τρόικα. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η νέα δανειακή σύμβαση (με το EFSF) και η απόφαση του Δ.Ν.Τ. θα παραπέμπουν στο νέο Μνημόνιο και στο αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και θα τα ενσωματώνουν. Έτσι, καθιστά σαφές ότι δανειακή σύμβαση δεν νοείται χωρίς τα μέτρα του Μνημονίου.

Επίσης, το υπουργείο υποστηρίζει ότι η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία 3/5. Παράλληλα, πρέπει να ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε όσα κράτη - μέλη απαιτείται κάτι τέτοιο και η εφαρμογή της Συμφωνίας με τη Φινλανδία για τις εγγυήσεις.

Κατάθεση πριν από τις 20/11 και ψήφιση πριν από τις 31/12 του προϋπολογισμού του 2012. Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011, όπως προβλέπεται στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου, και προώθηση των ενεργειών που προβλέπονται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ως γνωστόν, ο νέος στόχος των ιδιωτικοποιήσεων είναι πολύ πιο μετριοπαθής και αφορά σε άντληση εσόδων 1,7 δισ. ευρώ.

Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26/10.
Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI).

Αυτό σημαίνει ότι στις αρχές Ιανουαρίου πρέπει να εισπραχθούν 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και 30 δισ. ευρώ για την εφαρμογή του PSI (σ.σ. που θα δοθούν ως «γλυκαντική ουσία» στις τράπεζες για το «κούρεμα») και να διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο. Οι ελληνικές τράπεζες θα εξασφαλίσουν στο πλαίσιο αυτό εγγυήσεις για τη ρευστότητά τους, (από EFSF προς ΕΚΤ και από ΕΚΤ προς ελληνικές τράπεζες) κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των ομολόγων. Στο τέλος της διαδικασίας θα κλείσει συμφωνία για την ανταλλαγή των ομολόγων.

Εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος, 20 δισ. ευρώ, πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: