ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Πού οφείλεται η ακμή;





Δεν αρκεί μόνο να βρίσκεις πρόσκαιρους τρόπους για να αντιμετωπίζεις τα ενοχλητικά σπυράκια από το πρόσωπό σου. Ένα από τα πρώτα πράγματα που οφείλεις να κάνεις, προκειμένου να απαλλαχθείς οριστικά, είναι να ανακαλύψεις την αιτία που τα προκαλεί.

Η ακμή δεν είναι ένα φαινόμενο που αφορά μόνο την εφηβική ηλικία, αφού όλο και περισσότερες ενήλικες γυναίκες παρουσιάζουν τα σημάδια της.

Παρακάτω θα βρεις του συνήθεις «υπόπτους» της ενήλικης ακμής, αλλά και μερικούς απλούς τρόπους για να βελτιώσεις την κατάσταση.

Οι ορμονικές διαταραχές

Το δέρμα είναι ένας ιστός, ένα όργανο-στόχος που δέχεται την επίδραση πολλών ορμονών, ενώ παράλληλα μπορεί να συνθέτει και να μεταβολίζει ορμόνες. Κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, οι ορμόνες φουντώνουν και υποχωρούν πολλές φορές.

Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξομειώνονται, τα ανδρογόνα, οι ορμόνες που διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες, μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη παραγωγή λιπαρότητας που οδηγεί στη δημιουργία σμήγματος. Αυτό με τη σειρά του φράζει τους πόρους, προσελκύοντας τα βακτηρίδια και αναπτύσσοντας φλεγμονή. Έτσι δημιουργείται η ακμή.

Η διατροφή

Οι λιπαρές τροφές επιβαρύνουν την κατάσταση του δέρματος με ακμή. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες τροφές που συμβάλλουν στην επιδείνωση της κατάστασης.

Ποιες; Οι απλοί υδατάνθρακες και η ζάχαρη: οποιαδήποτε τροφή προκαλεί αυξομειώσεις στα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα μας (όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί και τα γλυκά) μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο δέρμα και έτσι στη συνέχεια να εμφανιστούν σπυράκια.

Τα γαλακτοκομικά: κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει άρρηκτη σχέση μεταξύ των γαλακτοκομικών και της εμφάνισης ακμής. Αυτό, ίσως, να ισχύει εξαιτίας των ορμονών που περιέχονται στις συγκεκριμένες τροφές.

Τι θα σε βοηθήσει; Εμπιστεύσου τα οργανικά προϊόντα. Τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά μπορεί να προέρχονται από ζώα τα οποία τρέφονται με τροφές ενισχυμένες με ορμόνες, κι έτσι συχνά είναι πιο ενισχυμένα με ορμόνες από ό,τι τα οργανικά.

Η σοκολάτα: Έρευνα που διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2011 από την Ακαδημία Δερματολόγων έδειξε ότι η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με τη δημιουργία ακμής. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που κατανάλωσαν μεγαλύτερες ποσότητες σοκολάτας ήταν πιο επιρρεπείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα έγινε μόνο σε άνδρες, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται από την επιρροή που προκαλούν οι ορμόνες.

Το στρες

Αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών. Οι ειδικοί εξηγούν πως, όταν αγχωνόμαστε παράγεται μία ορμόνη, η κορτιζόλη, η οποία υπαγορεύει στον οργανισμό να παράγει λιπαρότητα από τους σμηγματογόνους αδένες.

Κάποια θέματα υγείας

Η ακμή πολλές φορές είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι ορμονικές διαταραχές, όπως τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης ή οι πολυκυστικές ωοθήκες, συνήθως αποκαλύπτονται με ακμή ή και έντονη τριχοφυΐα. «Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών ταλαιπωρεί ένα 5-10% των γυναικών, και το παράδοξο είναι πως πολλές από αυτές δεν το γνωρίζουν καν».

Αν η ακμή συνοδεύεται από έντονη τριχοφυΐα ή ακατάστατη έμμηνο ρήση, τότε καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου, ο οποίος πιθανά να σου συστήσει κάποιες αιματολογικές εξετάσεις ή θα σου κάνει έναν υπέρηχο για να διαπιστώσει αν πάσχεις από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Αν ισχύει, μπορεί να σου συνταγογραφήσει κάποιο αντιανδρογόνο, έτσι ώστε να ελεγχθεί η παραγωγή των ανδρικών ορμονών που ευθύνονται για την εμφάνιση της ακμής και της τριχοφυΐας ή θα σου συστήσει αντισυλληπτικά για κάποια περίοδο.

Πηγή: Prevention 

Δεν υπάρχουν σχόλια: