ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Κινδυνεύουμε με αφανισμό Reuters: Τα κουνούπια φέρνουν νέες ασθένειες στην πολύπαθη Ελλάδα




Δημοσιευμένη  εικόνα




Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, η Ελλάδα –εκτός από την οικονομική κατάρρευση- έχει να αντιμετωπίσει και τις τροπικές ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια. Δηλαδή, όποιος καταφέρει να γλιτώσει από την πείνα θα τα τινάξει από ελονοσία, ενώ καιροφυλακτούν και άλλες αρρώστιες όπως η πανούκλα, η λέπρα και η χολέρα. 

Reuters: "Εν μέσω σκληρής λιτότητας, με το σύστημα υγείας να καταρρέει και την ξενοφοβία να παίρνει διαστάσεις επιδημίας, η Ελλάδα έχει ακόμα ένα πρόβλημα να αντιμετωπίσει, τις «ξεχασμένες» τροπικές ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια."

Σύμφωνα με το Reuters, οι Έλληνες πιστεύουν πως τα κουνούπια τα φέρνουν μαζί τους οι μετανάστες, για να μας ξεκάνουν όλους.

Reuters: "Έχουμε πολλούς μετανάστες από χώρες όπου θεριεύει η ελονοσία όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, οι οποίοι διασκορπίζονται σε όλη τη χώρα, αναφέρει ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Παρέμβασης."

Παράλληλα, έχει αποδειχτεί πως τα κουνούπια δεν τσιμπάνε τους μετανάστες, αφενός γιατί τους ξέρουν και αφετέρου επειδή προτιμούν το ελληνικό αίμα που είναι πλούσιο και χορταστικό, ενώ οι Έλληνες έχουν και πιο γκουρμέ DNA.

Reuters: "Ο κύριος Χατζηχριστοδούλου σε έρευνα που διεξήγαγε στην Νότια Ελλάδα, κατέληξε στο συμερασμα ότι το 60% των μεταναστών έχουν αναπτύξει αντισώματα για την ελονοσία."

Σε δημοσκόπηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, το 79% των ερωτηθέντων απάντησε πως τα κουνούπια δεν τσιμπάνε τους μετανάστες επειδή φοβούνται μην κολλήσουν καμιά αρρώστια, ενώ το 89% πιστεύει πως πρέπει τα κουνούπια να συλληφθούν και να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Ήδη, τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής κάνουν επιθέσεις σε κουνούπια από την Αφρική αλλά υπάρχουν καταγγελίες πως έχουν επιτεθεί και σε ελληνικά κουνούπια.

Reuters: "Η Ελένη Κάκαλου, γιατρός στον Ευαγγελισμό, αναφέρει πως η ρατσιστική αντιμετώπιση του φαινομένου θα οδηγήσει τις αρχές, για χάρη ψηφοθηρίας, στο να αποκλείσουν τους μετανάστες από την δωρεάν περίθαλψη, κρατώντας τους μακρυά από αυτές ακριβώς τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται και αυτοί αλλά και η Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα."

Τα περισσότερα κρούσματα ελονοσίας καταγράφονται στην Πελοπόννησο και, οπωσδήποτε αυτό είναι δίκαιο αν σκεφτείς τις καταστροφές και τις συμφορές που έχουν προξενήσει οι Πελοποννήσιοι στην Ελλάδα (βλ. Παπανδρέου, Σαμάρα κλπ).

Reuters: "Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μια οργάνωση που δραστηριοποιείται συνήθως σε περιοχές όπως η υποσαχάρια Αφρική, εργάζεται πλέον σε μόνιμη βάση στην Πελοπόννησο, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα ελονοσίας."

Οι τροπικές ασθένειες θεωρούνται ως ένα ακόμα βήμα για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ένα βήμα πιο κοντά στην Αφρική όπου και ανήκει.

Reuters: " Μέρος του προβλήματος είναι πως παρ' όλο που για τις υπηρεσίες υγείας είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Υγείας, ο έλεγχος και η αντιμετώπιση των κουνουπιών είναι αρμοδιότητα των εκατοντάδων δήμων της χώρας, οι οποίοι ούτε εξειδικευμένο προσωπικό έχουν και ταυτόχρονα έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές χρηματοδότησης από το Ελληνικό κράτος, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες αντιμετώπισης του φαινομένου."

Δεν υπάρχουν σχόλια: