ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Τελεφερίκ κινείται με… κοπριά αγελάδων





Σε μια εποχή που οι πόροι της Γης λιγοστεύουν επικίνδυνα, οι άνθρωποι που εργάζονται στο χειμερινό θέρετρο Κίλινγκτον, στο κεντρικό Βερμόντ των ΗΠΑ, ανακάλυψαν έναν έξυπνο τρόπο να εξοικονομήσουν ενέργεια και, παράλληλα, να συνδράμουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Έπειτα από οκτώ χρόνια ερευνών, στο πλαίσιο του προγράμματος με τη χαρακτηριστική ονομασία «Ενέργεια Αγελάδας», δημιούργησαν το πρώτο βαγόνι τελεφερίκ, που κινείται με κοπριά αγελάδων. Το βαγόνι φέρει την ονομασία Κ-1 Εξπρές.

Η πρώτη ύλη προέρχεται από 12 φάρμες της περιοχής. Συνολικά, πάνω από 10.000 αγελάδες «τροφοδοτούν» το εγχείρημα, με 300.000 γαλόνια κοπριάς ημερησίως. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες τους πληρώνονται, για να παρέχουν την κοπριά τους στο θέρετρο Κίλινγκτον.

Προκειμένου να μετατραπεί σε ενέργεια, η κοπριά τοποθετείται αρχικά σε έναν ειδικό χωνευτή, μαζί με νερό. Το μείγμα διατηρείται μέσα στο χωνευτή για διάστημα περίπου τριών εβδομάδων σε θερμοκρασία 37,7 βαθμών Κελσίου. Από εκεί και πέρα, αναλαμβάνουν δράση τα βακτήρια, τα οποία μετατρέπουν την κοπριά σε βιοκαύσιμο, που περιέχει περίπου 60% μεθάνιο και 40% διοξείδιο του άνθρακα. Ακολούθως, το βιοκαύσιμο διοχετεύεται σε μια τροποποιημένη μηχανή φυσικού αερίου, δίνοντας ώθηση σε μια γεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ικανού να μετακινήσει το βαγόνι Κ-1 Εξπρές του τελεφερίκ.

Οι σκιέρ, που επισκέπτονται το θέρετρο, μπορούν να επιβιβαστούν στο βαγόνι Κ-1 Εξπρές, προκειμένου να φτάσουν στην κορυφή Κίλινγκτον, σε ύψος 1.292 μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: