ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

Επικίνδυνη η στάση πληρωμών σύμφωνα με το Δ.Ν.Τ.Η στάση πληρωμών, όταν ανακοινώνεται από ένα κράτος, οδηγεί σε βαθειά ύφεση. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν δύο οικονομικοί αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.) σε μελέτη τους που δημοσιεύεται σήμερα.

Στο έργο τους με τίτλο «Ένα γενικό μοντέλο ισορροπίας ανάμεσα στις στάσεις πληρωμών των κρατών και τους κύκλους δραστηριοτήτων», οι Enrique Mendosa και Vivianne Yu, συμπεραίνουν ότι.....
 η κατάσταση της στάσης πληρωμών είναι συνδεδεμένη με βαθειά ύφεση.

«Κατά μέσον όρο, το ΑΕΠ και η κατανάλωση υποχωρούν κατά περίπου 5% κάτω από την τάση τους, κατά τους υπολογισμούς των δύο αναλυτών με βάση 23 επεισόδια χρεοκοπίας κατά το διάστημα 1977 έως 2009, κυρίως σε χώρες της Λατινικής Αμερικής», επισημαίνεται στην έρευνα του Δ.Ν.Τ..

«Η απασχόληση μειώνεται κατά 15% σε σχέση με το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν τρία χρόνια πριν από τη χρεοκοπία. Οι καθαρές εξαγωγές (εξαγωγές μείον τις εισαγωγές) μειώνονται κατά περίπου 10% σε σχέση με το ΑΕΠ σε διάστημα δύο τριμήνων πριν και μετά την κήρυξη στάσης πληρωμών», προστίθεται στην ίδια μελέτη.

Οι δύο οικονομικοί αναλυτές ορίζουν ένα οικονομετρικό μοντέλο που εκτιμά τα αποτελέσματα της στάσης πληρωμών ενός κράτους επί των επιχειρήσεων της χώρας.

Το Δ.Ν.Τ. κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, επανειλημμένως από τα τέλη Ιουνίου, να φθάσουν σε συμβιβαστική λύση η οποία θα επιτρέψει την αποφυγή της προοπτικής στάσης πληρωμών που θα οφείλεται στην καθήλωση του νόμιμου ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, αφού απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, το Δ.Ν.Τ. παραδέχθηκε στις αρχές Ιουλίου ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών θα είναι αναγκαία, ώστε το κράτος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: