ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

Με γεννήτριες θα καλυφθούν οι ανάγκες δέκα νησιών

 
 
 
Με γεννήτριες καλύπτονται και το φετινό καλοκαίρι οι ενεργειακές ανάγκες δέκα νησιών του Αιγαίου, μεταξύ αυτών η Κρήτη και η Ρόδος, καθώς οι μόνιμες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής δεν επαρκούν για την αυξημένη ζήτηση - λόγω ζέστης και τουρισμού - που παρατηρείται τους θερινούς μήνες.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το «πράσινο φως» στη Δ.Ε.Η.,......
 για να προχωρήσει σε μίσθωση μονάδων για έξι νησιά που εμφανίζουν έλλειμμα στο ενεργειακό ισοζύγιο το καλοκαίρι (Ικαρία, Λέσβος, Λήμνος, Πάρος, Ρόδος, Κρήτη), ενώ σε άλλα τέσσερα (Κάρπαθος, Κύθνος, Σέριφος και Σκύρος) οι ανάγκες θα καλυφθούν με τη μεταφορά ηλεκτροπαραγωγών ζευγών από την Κω, την Κάλυμνο και τη Μύκονο. Συνολικά, η πρόσθετη ισχύς που θα εγκαταστήσει η Δ.Ε.Η. στα δέκα νησιά για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου είναι 68,4 μεγαβάτ, από τα οποία τα 64 MW θα είναι οι ενοικιαζόμενες μονάδες, με κόστος που εκτιμάται κοντά στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Η αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών των νησιών σε μόνιμη βάση θα επέλθει, όταν υλοποιηθούν τα σχέδια διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Για παράδειγμα, στα Επτάνησα ή στα νησιά του Αιγαίου που είναι διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό δίκτυο (π.χ. Άνδρος, Τήνος) δεν τίθεται ζήτημα για την κάλυψη των θερινών αναγκών. Η Δ.Ε.Η. έχει προκηρύξει ήδη τον διαγωνισμό για τη διασύνδεση των Κυκλάδων, προϋπολογισμού 400 εκατομμυρίων, ενώ έχει ληφθεί πολιτική απόφαση και για τη διασύνδεση της Κρήτης.

Συνολικά, για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξεως των 4 - 5 δις. ευρώ σε βάθος πενταετίας. Τα έργα αυτά δεν εξυπηρετούν μόνο την ομαλή ηλεκτροδότηση των νησιών, τη στήριξη των τοπικών οικονομιών και την ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά έχουν ορισμένες ακόμη θετικές συνέπειες, όπως:

-Η προστασία του περιβάλλοντος, αφού η παραγωγή ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά γίνεται κατά κύριο λόγο με καύση πετρελαίου.

-Η εκμετάλλευση του δυναμικού Ανανεώσιμων Πηγών των νησιών (αιολική, ηλιακή ενέργεια), που είναι αδύνατη σήμερα ελλείψει δικτύων για την απορρόφηση της ενέργειας.

-Η μείωση του κόστους παραγωγής ρεύματος, δεδομένου ότι οι πετρελαϊκές είναι οι ακριβότερες μονάδες. Το επιπλέον κόστος για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των συνολικά τριάντα μη διασυνδεδεμένων νησιών από πετρέλαιο φθάνει τα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, κονδύλι που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ρεύματος με τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η., με την καταβολή του τέλους για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Η εκτίμηση των πρόσθετων αναγκών για κάθε νησί γίνεται από τη Ρ.Α.Ε. ύστερα από αίτημα της Δ.Ε.Η., με βάση τα δεδομένα για το δυναμικό παραγωγής, την εκτίμηση για τη μέγιστη ζήτηση το φετινό καλοκαίρι και την εξασφάλιση των αναγκαίων εφεδρειών, με τον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο η εφεδρεία πρέπει να ισούται με την ισχύ της μεγαλύτερης μονάδας, ώστε, αν η συγκεκριμένη μονάδα ή οποιαδήποτε άλλη μικρότερης ισχύος τεθεί εκτός λειτουργίας, να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: