ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011

Εντοπίστηκαν σκάφη με παράνομους μετανάστες στα Κύθηρα

 
 
 
 
Από αεροσκάφος Ισλανδικής Ακτοφυλακής που επιχειρεί στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης (POSΕIDON) για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στα ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα, στη θαλάσσια περιοχή Κυθήρων, σε συνεργασία με τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής εντοπίστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης, δύο ιστιοφόρα σκάφη, το ένα αγνώστων στοιχείων, μήκους 21 μέτρων και πλάτους 5 μέτρων και το έτερο με όνομα «ΡΙΑ», μήκους 21 μέτρων και πλάτους 4,20 μέτρων, ως ύποπτα μεταφοράς σημαντικού αριθμού παράνομων μεταναστών.

Τα ανωτέρω ιστιοφόρα......
 συνοδεία περιπολικών σκαφών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ οδηγήθηκαν στο λιμένα Νεάπολης Βοιών, όπου κατέπλευσαν ασφαλώς βραδινές και πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες της 29 Ιουλίου 2011.
Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι στο πρώτο εξ’ αυτών επέβαιναν 124 παράνομοι μετανάστες, εκ των οποίων 25 γυναίκες και 48 ανήλικα παιδιά (κατά δήλωσή τους υπήκοοι Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρίας).

Στο δεύτερο εξ’ αυτών διαπιστώθηκε ότι επέβαιναν 14 παράνομοι μετανάστες, εκ των οποίων τέσσερις γυναίκες - μία σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης, δύο ανήλικα παιδιά και ένα βρέφος, (κάτοχοι διαβατηρίων Ιράκ, Συρίας και Τουρκίας). Για προληπτικούς λόγους, η έγκυος γυναίκα μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης Βοιών, όπου παρέμεινε όλη τη νύχτα και μετά από έλεγχο εξήλθε.

Στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης από την Λιμενική Αρχή Νεάπολης Βοιών, υπό την εποπτεία της Αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής και σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές, είναι σε εξέλιξη έρευνα για τον εντοπισμό των διακινητών, την εξακρίβωση της πραγματικής εθνικότητας των παράνομων μεταναστών και της τυχόν διασύνδεσης των δύο ιστιοφόρων στη διακίνησή τους.

Το πρώτο από τα δύο ιστιοφόρα έχει κατασχεθεί και κινούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την αξιοποίησή του για τις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: