ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Έκθεση-κόλαφος Ρακιντζή για τη διαφθορά



Σε 149 ενστάσεις σε πειθαρχικές αποφάσεις εναντίον κρατικών λειτουργών προχώρησε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, όπως καταδεικνύει η ετήσια έκθεση για τη διαφθορά που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.
Ορισμένες από τις ενστάσεις αυτές αφορούν στα εξής απίστευτα και χαρακτηριστικά περιστατικά:.......

* Υπηρεσιακό Συμβούλιο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν τιμώρησε υπάλληλο, η οποία, ως προϊσταμένη του Γραφείου Πολεοδομίας χειρίστηκε υποθέσεις του συζύγου της και υπέγραφε τις οικοδομικές άδειες, των οποίων μελετητής μηχανικός ήταν ο ίδιος ο σύζυγός της, κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων.
* Διοικητικό Συμβούλιο Νοσοκομείου δεν επέβαλε ποινή σε γιατρό ο οποίος παραπέμφθηκε και δικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
* Ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας δεν επέβαλε καμία ποινή στον υπάλληλο που επέτρεψε το 2009 την πτήση του ελικοπτέρου, με το οποίο απέδρασε ο Παλαιοκώστας στις φυλακές Κορυδαλλού.
* Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Οικονομικών δεν επέβαλε καμία ποινή σε τελωνειακό ο οποίος είχε παραπεμφθεί για λαθρεμπόριο.
* Υπηρεσιακό Συμβούλιο Νομαρχίας δεν τιμώρησε υπάλληλο Πολεοδομίας που συνελήφθη να χρηματίζεται με το ποσό των 6.000 ευρώ για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτου.
* Δεν τιμωρήθηκε καν από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ΟΤΑ Δυτικής Αττικής υπάλληλος δήμου, ελεγκτής εσόδων-εξόδων, ο οποίος παραπέμφθηκε για έλλειμμα 59.200.000 ευρώ στη διαχείριση του Γραφείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Μέσα σε ένα κείμενο, συνολικής έκτασης 247 σελίδων, ο Λέανδρος Ρακιντζής περιγράφει το όργιο διαφθοράς σε κρατικούς οργανισμούς, όπως για παράδειγμα στις Πολεοδομίες, τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται μέσα στο κείμενο της Έκθεσης, τα «πρωτεία» στη διαφθορά κατέχουν οι οικονομικές υπηρεσίες του κράτους, ιδίως εκείνες που ασχολούνται με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Σε αυτές, όπως υπογραμμίζει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, εστιάζεται το 52% των υποθέσεων διαφθοράς.
Εφορία, ο μεγάλος ασθενής
Παράλληλα, η έκθεση-καταπέλτης του Λ. Ρακιντζή εστιάζει και στα φαινόμενα παθογένειας που παρουσιάζουν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους. Όπως επισημαίνεται, οι περισσότερες Δ.Ο.Υ., δεν έχουν διενεργήσει καθόλου φορολογικούς ελέγχους για το 2009, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις Εφοριών (Δ’ Πειραιά, Ζ’ Θεσσαλονίκης, Α’ Χανίων, Κορυδαλλού), εκκρεμούν έως και σήμερα για εκκαθάριση φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων οικονομικών ετών.
Επιπλέον, δεν έχουν εισπραχθεί σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά τα βεβαιωθέντα έσοδα σε αρκετές Δ.Ο.Υ., όπως στην ΙΣΤ’ Αθηνών (88,85%), στη Χρυσούπολη (94%) και στη Β’ Λάρισας (91,5%).
Το απόλυτο χάος επικρατεί, τέλος, και στο θέμα της είσπραξης των τελών κυκλοφορίας, αφού τα οφειλόμενα από τα τέλη κυκλοφορίας ανέρχονται σε 26.878.973 ευρώ, ενώ το ποσό των οφειλών που έχουν εισπραχθεί φθάνει μόλις τα 7.140.381 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: