ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

«Έχει έρθει η ώρα για λύση του Κυπριακού»

 

Για να προχωρήσει ουσιαστικά η διαπραγμάτευση στο Κυπριακό « δεν υπάρχει άλλος τρόπος από αυτόν , που ακολουθεί ο πρόεδρος Χριστόφιας», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Δημήτρης Δρούτσας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Χαραυγή».

Λίγες μόνο μέρες, πριν από τη συνάντηση , στις 26 Ιανουαρίου , στη Γενεύη μεταξύ του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν , του προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο κ. Δρούτσας εκτιμά ότι η μέχρι τώρα στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό «δεν επιτρέπει μεγάλες προσδοκίες» για τη συνάντηση.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απευθύνει έκκληση στην Άγκυρα να αναλάβει τις ευθύνες της και να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο. Ο κ. Δρούτσας απορρίπτει το επιχείρημα της Άγκυρας περί ανάγκης παρουσίας στρατιωτικών της δυνάμεων στην Κύπρο για την ασφάλεια των τουρκοκυπρίων. «Δεν υπάρχει νόημα η Τουρκία να συνεχίζει να κρύβεται πίσω από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν το 2004 και να αντιμετωπίζει το κυπριακό ως επικοινωνιακό παιχνίδι, έχει έρθει η ώρα για λύση», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι οι προτάσεις του προέδρου Χριστόφια άπτονται της ουσίας του Κυπριακού και στοχεύουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας επίλυσης του προβλήματος.

Αντίθετα, επισημαίνει ότι οι τουρκοκυπριακές προτάσεις, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας , «κινούνται στη λογική της διχοτόμησης».

Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας είναι «αδελφικές και ο δεσμός άρρηκτος».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις , ο κ. Δρούτσας δηλώνει κατηγορηματικά: « Διάλογος για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας δεν γίνεται και ούτε θα γίνει. Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει. Και ούτε οι πρακτικές της Τουρκίας να μας ¨εξαναγκάσουν¨ σε ένα τέτοιο ¨διάλογο¨ γίνονται ανεκτές».

Τέλος, ο κ. Δρούτσας αναφερόμενος στην δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας εκφράζει την αισιοδοξία του πως «σύντομα θα φανεί το τέλος αυτής της δύσκολης διαδρομής και η αρχή μια νέας εποχής βιώσιμης ανάπτυξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: