ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Όλοι καπνίζουν παντού ανενόχλητοι!


Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Μη Καπνιστών Μαγνησίας καταγγέλλει την πλήρη απαξίωση του νόμου 3868/2010, για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, από την ανυπαρξία ελέγχων, λόγω της αδράνειας των ελεγκτικών μηχανισμών.

Σχεδόν το σύνολο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης δεν εφαρμόζουν πλέον τον νόμο και όσα τον τηρούσαν μέχρι τώρα, εγκατέλειψαν τις προσπάθειες βλέποντας γειτονικά μαγαζιά ανενόχλητα να επιτρέπουν το κάπνισμα στους κάθε λογής θεριακλήδες.

Η κατάσταση είναι πλέον παντελώς απαράδεκτη. Οι πολίτες που έχουν προβλήματα υγείας, αλλά και οι οικογένειες που θέλουν με τα παιδιά τους να διασκεδάσουν, σε καθαρούς από καπνούς τσιγάρων χώρους, δεν έχουν καμία δυνατότητα.

Το ίδιο το κράτος εξευτελίζεται, όταν φτιάχνει νόμους που όσοι θέλουν τους γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Μη Καπνιστών καταγγέλλει την κατάσταση αυτή και δηλώνει ότι θα επιδιώξει με κάθε νόμιμο μέσο την επιβολή του νόμου. Καταγγέλλει, όμως, και την αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών και μάλιστα σε περίοδο εορτών κατά τις οποίες οι πολίτες επιθυμούν τη διασκέδαση.

Σε επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Υγείας εξηγεί: «Η Ομάδα μας έχει διαπιστώσει ότι ο νόμος 3868/2010, για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, δεν εφαρμόζεται σχεδόν πουθενά. Αν αυτό δεν σημαίνει πλήρη εξευτελισμό κάθε έννοιας ευνομούμενης πολιτείας, τότε τι σημαίνει;

Γιατί άραγε ψηφίζετε νόμους που δεν τους εφαρμόζετε;

Γιατί εξευτελίζεστε και εξευτελίζετε και την έννομη τάξη με αυτό τον αχαρακτήριστο τρόπο;

Αφού δεν έχετε διάθεση ή δεν μπορείτε να εφαρμόζετε έναν νόμο, που εσείς οι ίδιοι ψηφίσατε, καταργήστε τον. Για να ξαναγυρίσουμε αρκετά χρόνια πριν, που όμως το πρόβλημα δεν ήταν τόσο έντονο. Ούτε τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν ως συνέπεια του καπνίσματος ήταν τόσο προφανή.

Κε Πρωθυπουργέ,
Κε Υπουργέ,

Σεβαστείτε τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που θέλουν την εφαρμογή του νόμου και εφαρμόστε τον. Στο κάτω-κάτω τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι προς το συμφέρον της οικονομίας του τόπου μας, που διέρχεται κρίση. Τέλος η εφαρμογή του νόμου είναι και προς το συμφέρον της υγείας των ίδιων των καπνιστών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: