ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Έλληνες: Παχύσαρκοι και θεριακλήδες

Στο κάπνισμα και το φαγητό φαίνεται πως «το ρίχνουν» οι Έλληνες, σύµφωνα µε την κοινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ο.Ο.Σ.Α. (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και  Ανάπτυξης) για την κατάσταση της υγείας των πολιτών στα 27 κράτη-µέλη της Ε.Ε.

Βάσει των στοιχείων της έκθεσης, για το έτος 2008, το 39,2% των Ελλήνων άνω των 15 ετών καπνίζει καθημερινά, όταν ο µέσος κοινοτικός όρος δεν ξεπερνάει το 24,2%.
Πολύ ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός πως περισσότεροι από τους µισούς ενηλίκους στην Ε.Ε. είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, γεγονός που επιβαρύνει την υγεία τους. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα αυξημένο και στα παιδιά – ένα στα επτά είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Σε αυτήν την κατηγορία η Ελλάδα έρχεται δεύτερη, σύµφωνα µε τα στοιχεία της έκθεσης, καθώς το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών ηλικίας 11 έως 15 ετών φθάνει το 18,8% – πρώτη έρχεται η Μάλτα µε ποσοστό 29,5%.

Όπως αναφέρει η έκθεση, «τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήµατα υγείας στην ενήλικη ζωής τους, µε σοβαρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, ορισμένα είδη καρκίνου, αρθρίτιδα, άσθµα, κακή ποιότητα ζωής, ακόµη και πρόωρο θάνατο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: