ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

2000-2010....Τα Γεγονότα της 1ης Δεαετίας του 21ου αιώνα που συντάραξαν την Ελλάδα και τον Κόσμο...

Γεγονότα του 2000
19 Ιουνίου - Η Ελλάδα υπογράφει την ένταξη της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

26 Ιουλίου - Μεγάλο αεροπορικό δυστύχημα της Έαρ Φρανς Κονκόρντ (Air France Concorde). Αμέσως μετά την απογείωση από το Παρίσι κατέπεσε καιγόμενο παρασύροντας στο θάνατο τους 109 επιβάτες καθώς και 4 κατοίκους στο σημείο της πτώσης.

26 Σεπτεμβρίου - Επί Υπουργείας του Χρήστου Παπουτσή το επιβατηγό πλοίο Εξπρές Σάμινα βυθίζεται λίγο πριν το λιμάνι της Πάρου με αποτέλεσμα 80 νεκρούς επιβάτες.

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.) είναι ελληνικό πολιτικό κόμμα της ακροδεξιάς.[1][2] Ιδρύθηκε από τον δημοσιογράφο και πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιο Καρατζαφέρη στις 14 Σεπτεμβρίου του 2000. Το κόμμα ανήκει στον συνασπισμό κομμάτων της Ευρώπης με το όνομα «Ανεξαρτησία/Δημοκρατία (IND/DEM)».

Γεγονότα του 2001
Αρχείο:Story.crash.sequence.jpgΣτις 11 Σεπτεμβρίου 2001, εκδηλώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, και τα τρία από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο. Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις των αεροσκαφών επάνω τους, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες: εκτός των 19 αεροπειρατών, συνολικά από τις επιθέσεις, 2973 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 24 μένουν αγνοούμενοι.

Τις επιθέσεις πραγματοποίησαν ισλαμιστές τρομοκράτες, οργανωμένοι από την οργάνωση Αλ Κάιντα και τον αρχηγό της Οσάμα μπιν Λάντεν, με σκοπό να πλήξουν τον μεγαλύτερο εχθρό τους χτυπώντας τα σύμβολα της δύναμής του, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε στα ΜΜΕ λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι Σαουδάραβας επιχειρηματίας, και καταζητούνταν από τις ΗΠΑ για προηγούμενες επιθέσεις που είχε πραγματοποιήσει η οργάνωσή του εναντίον αμερικανικών στόχων. Το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολήθηκε εναντίον του στο Αφγανιστάν δεν απέδωσε τίποτε, και εξακολουθεί να απευθύνεται στους οπαδούς και τους εχθρούς του μέσω μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων.

Οι επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου 2001 ήταν η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί εώς τώρα και αποτελούν κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας, έχοντας προκαλέσει πολλές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε όλο τον κόσμο. Ορισμένα από τα αποτελέσματα, ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ και συμμάχων τους, προκαλώντας ή επισπεύδοντας την εισβολή αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Επίσης εκατοντάδες ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες έχουν συλληφθεί και κρατηθεί με ή χωρίς κατηγορίες και δικαστική κάλυψη.

Γεγονότα του 2002

1 Ιανουαρίου - Χαρτονομίσματα και κέρματα Ευρώ κυκλοφορούν σε 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρώτη φορά.

1 Μαρτίου η Δραχμή δεν αποτελεί πλέον νόμιμο χρήμα στην Ελλάδα

Γεγονότα του 2003

Δυνάμεις του αμερικανικού στρατού επιτίθενται στη Βαγδάτη (Ιράκ).

Συλλαμβάνονται δύο γιοι του Οσάμα Μπιν Λάντεν, οι Σαάντ και Χάμζα Μπιν Λάντεν, στο Ραμπάτ του νοτιανατολικού Αφγανιστάν μετά από συντονισμένη επιχείρηση των αμερικανικών και πακιστανικών δυνάμεων. Ο Σαάντ, ο μεγαλύτερος από τους 14 ή 18 γιους του Σαουδάραβα τρομοκράτη, φέρεται να είναι ο διάδοχος του πατέρα του στην ηγεσία της Αλ Κάιντα, ενώ το όνομα του βρίσκεται στην αμερικανική λίστα των πλέον καταζητούμενων ατόμων του κόσμου.

Γεγονότα του 2004

Περίπου 7,6 εκατομμύρια Έλληνες ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα Κυβέρνηση της χώρας. Μετά από μία ομαλή προεκλογική περίοδο, που σημαδεύτηκε από την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, νικητής των εκλογών αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία με 45,36%. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 40,55%, το ΚΚΕ με 5,90% και ο ΣΥΝ με 3,26%.

Τελικός Euro 2004. Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ανεπανάληπτη και απρόσμενη επιτυχία στην Πορτογαλία για την Ελλάδα, που κατακτά το τρόπαιο νικώντας 1-0 τη διοργανώτρια.Το νικητήριο γκόλ για την Ελλάδα πέτυχε στο 57ο λεπτό με κεφαλιά ο Άγγελος Χαριστέας.

Οι Αγώνες της 28ης Ολυμπιάδας, κοινώς γνωστοί ως Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 διοργανώθηκαν στην Αθήνα (Ελλάδα) από τις 13 Αυγούστου έως τις 29 Αυγούστου 2004. Συμμετείχαν περίπου 10.500 αθλητές μαζί με 5.500 προπονητές και συνοδούς από 202 χώρες. Υπήρξαν συνολικά 301 τελετές απονομής μεταλλίων από 28 διαφορετικά αθλήματα.

Για πρώτη φορά από το 1996, όλα τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θα πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών έλαβε χώρα ένας μεγάλος αριθμός αθλημάτων, ενώ τα υπόλοιπα διεξήχθησαν στα προάστια της πόλης αλλά και στην Αττική. Το ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου έγινε στις πόλεις: Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα και Ηράκλειο.

Γεγονότα του 2005

Αεροσκάφος τύπου Boeing 737-300 της κυπριακής εταιρείας Helios Airways προερχόμενο από Λάρνακα συντρίβεται σε ακατοίκητη περιοχή στο Γραμματικό Αττικής, παρασύροντας στο θάνατο 121 επιβαίνοντες.

22 Νοεμβρίου - Το γερμανικό κοινοβούλιο εκλέγει την Άνγκελα Μέρκελ στο αξίωμα του καγκελάριου της Γερμανίας. Είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, και πρώτος πρώην πολίτης της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας που υπήρξε καγκελάριος της επανενωμένης Γερμανίας.

Γεγονότα του 2006
 
1 Ιανουαρίου-Η Πάτρα γίνεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

1 Ιανουαρίου-Αρχίζουν να εκδίδονται τα νέα ψηφιακά διαβατήρια στην Ελλάδα.

12 Ιανουαρίου-Τουλάχιστον 345 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίζονται, καθώς ποδοπατήθηκαν στη διάρκεια τελετουργίας σε γέφυρα της πόλης Μίνα, ανατολικά της Μέκκας, όπου τελειώνει το πενθήμερο προσκύνημα των μουσουλμάνων.

2 Φεβρουαρίου-Μέγα σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών εις βάρος του ίδιου του πρωθυπουργού της Ελλάδας, στελεχών της κυβέρνησης και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής αποκαλύπτεται σε κοινή συνέντευξη τύπου του υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου, υπουργού Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα και Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη.

21 Μαΐου - Το Μαυροβούνιο αποφασίζει σε δημοψήφισμα με πλειοψηφία 55,5% την ανακύρηξή του σε ανεξάρτητο κράτος και τη διάλυση του ομόσπονδου κράτους της Σερβίας και Μαυροβουνίου.

5 Ιουνίου - Τίθενται Σε διαθεσιμότητα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα ο διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού, ο αρχιφύλακας και ο υπαρχιφύλακας της πέμπτης πτέρυγας του σωφρονιστικού καταστήματος και ένας εξωτερικός φρουρός, μετά την πρωτοφανή απόδραση των Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριτζάι, με ελικόπτερο.

9 Ιουνίου - Αρχίζει στη Γερμανία το 18ο παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

1 Σεπτεμβρίου - Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

1 Σεπτεμβρίου - Ιστορική νίκη για την Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών. Κερδίζει την αντίστοιχη των ΗΠΑ και προκρίνεται στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος μπάσκετ 2006.

Γεγονότα του 2007

Αναλαμβάνει καθήκοντα ο όγδοος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.

Επίθεση με ρουκέτα εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Γαλλία: Ο Υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζύ παίρνει το χρίσμα του κόμματός του (UMP) ως υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη.

Ανακοινώνεται η ανακάλυψη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων παγωμένου μεθανίου (υδρίτη) -των πρώτων στη Μεσόγειο- σε ηφαίστεια που βρίσκονται στην περιοχή της υποθαλάσσιας οροσειράς του Αναξίμανδρου, νότια του Καστελλόριζου και σε βάθος από 1.000 έως 3.000 μέτρα.

Βρετανία: Επιβεβαιώνεται εστία του επικίνδυνου τύπου της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 σε πτηνοτροφείο στην κομητεία Σάφολκ της ανατολικής Αγγλίας, όπου πέθαναν 2.600 γαλοπούλες τις προηγούμενες μέρες. Άλλες 160.000 γαλοπούλες πρόκειται να θανατωθούν για προληπτικούς λόγους.

Παραδίδεται ο 59χρονος άνδρας που φέρεται ως δράστης του φόνου του διοικητή του ΙΚΑ, Γιάννη Βαρθολομαίου. Ασκείται εις βάρος του ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία

Το καλοκαίρι του 2007, συνέβη μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας, κυρίως τον μήνα Αύγουστο, έκαψαν περισσότερα από 268.834 εκτάρια γης, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων. Μέχρι τις 30 Αυγούστου κάηκαν 1.500 σπίτια και μείναν 6.000 άστεγοι. Το ύψος των καταστροφών φθάνει τα πέντε δισεκατομμύρια Ευρώ. Η φωτιά έκαψε 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα καθώς και 60.000 ζωντανά (πρόβατα και κατσίκες). Οι περιοχές οι οποίες επλήγησαν, αφορούσαν τους νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδος, Κορινθίας, Αττικής και Ευβοίας, Φθιώτιδος με το νομό Ηλείας να δέχεται το πιο εκτεταμένο και φονικό πλήγμα.

Οι φωτιές της περιόδου του Αυγούστου, οι οποίες κορυφώθηκαν ιδιαίτερα μετά την 23η Αυγούστου, δηλαδή λίγες μέρες μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον πρωθυπουργό, αποτέλεσαν συνέχεια πλειάδας πυρκαγιών οι οποίες έπληξαν την Ελλάδα, από τα τέλη Μαΐου και συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο συνδυασμός του θερμότερου χειμώνα των συγχρόνων μετεωρολογικών καταγραφών, με λίγες βροχοπτώσεις και ενός ιδιαίτερα θερμού καλοκαιριού, με σημαντική ενίσχυση των ανέμων αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα της έξαρσης των πυρκαγιών. Ταυτόχρονα όμως τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας, όσο και μέρος της αντιπολίτευσης, επισήμαναν ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών το οποίο τέθηκε σε ισχύ, αλλά και την έλλειψη επαρκών δυνάμεων ώστε να αντιμετωπιστεί μία καταστροφή τέτοιας έκτασης.

Στα πλαίσια των γεγονότων ο Πρωθυπουργός της χώρας, κήρυξε όλους τους νομούς της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.Καθόρισε άμεση και μη γραφειοκρατική απονομή 3.000 Ευρώ κατα οικογένεια.

Οι βουλευτικές εκλογές του 2007 διεξήχθησαν στις 16 Σεπτεμβρίου. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν νίκη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με ποσοστό 41,83% και 152 έδρες (από το σύνολο των 300) στη Βουλή.

Γεγονότα του 2008

19 Φεβρουαρίου - Ο Φιντέλ Κάστρο παραδίδει την προεδρία της Κούβας στον αδελφό του Ραούλ Κάστρο.

4 Απριλίου - 11 αθλητές της εθνικής ομάδας άρσης βαρών της Ελλάδας με προπονητή τον Χρήστο Ιακώβου βρίσκονται θετικοί στην απαγορευμένη ουσία μεθυλτριενολόνη.

7 Αυγούστου - Πόλεμος της Γεωργίας (2008): Η Γεωργιανές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας Τσχίνβαλι. Η Ρωσία απαντά με βομβαρδισμό της Γεωργίας.

8 Αυγούστου - 24 Αυγούστου - διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί αγώνες στο Πεκίνο της Κίνας

13 Σεπτεμβρίου - Ασθενούν 294.000 παιδιά στην Κίνα από μολυσμένο με μελαμίνη γάλα.

16 Σεπτεμβρίου - Διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση 2007-2008: Χρεοκοπεί η Lehman Brothers μια από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες. Η Merrill Lynch πωλείται στην Bank of America.

4 Νοεμβρίου - Ο Μπαράκ Ομπάμα εκλέγεται Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, πρώτος αφροαμερικανός.

6 Δεκεμβρίου - Ταραχές ξεσπούν στην Ελλάδα από το θανάσιμο τραυματισμό του 15χρονου Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου.

Γεγονότα του 2009

20 Ιανουαρίου Ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίζεται ως 44ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ενθρονίζεται ο νέος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος Α΄.

Αυστρία: Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάζεται ο Γιόζεφ Φριτσλ και σε εγκλεισμό σε ψυχιατρείο από το κακουργιοδικείο του Ζανκτ Πέλτεν. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για τον θάνατο ενός βρέφους που γεννήθηκε από την αιμομεικτική σχέση με την κόρη του Ελίζαμπεθ καθώς και για τον βιασμό και την αιχμαλωσία της τελευταίας επί 24 χρόνια μέσα σε ένα υπόγειο χωρίς παράθυρα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της παγκόσμιας οικονομίας κατά 0,5% έως 1% και «βαθιά ύφεση» για τις ανεπτυγμένες οικονομίας, για το 2009. Είναι η πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που το διεθνές ΑΕΠ συρρικνώνεται

Ελλάδα: Επιβεβαιώνεται το πρώτο κρούσμα της γρίπης Α στη χώρα. Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να διατηρήσει στο επίπεδο 5 το συναγερμό για τη νέα γρίπη, η οποία έχει πλήξει περισσότερα από 8.800 άτομα παγκοσμίως

Επιδημία γρίπης των χοίρων 2009: Σύμφωνα με νέο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που ανακοινώθηκε στη Γενεύη, από τη νέα γρίπη Α έχουν προσβληθεί 12.515 άτομα σε 46 χώρες και έχουν πεθάνει 91

Επιδημία γρίπης των χοίρων 2009: O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ο κόσμος είναι πολύ πολύ κοντά σε μια πανδημία του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), αφού ο ιός έχει προσβάλει περισσότερα από 26 χιλιάδες άτομα σε 34 χώρες

Ελλάδα: Εγκαινιάζεται παρουσία υψηλών προσκεκλημένων το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.Τα λαμπρά εγκαίνια αναβιώνουν το αίτημα για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Παγκόσμια θλίψη προκαλεί η είδηση του θανάτου του Μάικλ Τζάκσον, του επονομαζόμενου και "βασιλιά της ποπ", έπειτα από καρδιακό επεισόδιο, στο Λος Άντζελες.

To ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές με διαφορά 10 περίπου μονάδων από τη ΝΔ.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δηλώνει πως αποχωρεί από πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ελλάδα: Πρόεδρος της ΝΔ εκλέγεται σε εσωκομματικές εκλογές από τον πρώτο γύρο ο Αντώνης Σαμαράς

Γεγονότα του 2010

Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ορκίζεται για δεύτερη συνεχή θητεία ο Κάρολος Παπούλιας

Το Wikileaks δημοσίευσε απόρρητο βίντεο του Αμερικανικού Στρατού, στο οποίο καταγράφεται η επίθεση ενός Apache κατά αμάχων και δημοσιογράφων στην περιοχή της Βαγδάτης το 2007. Ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται 2 παιδιά και 2 δημοσιογράφοι του Reuters.

Σε 1.144 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρότατο σεισμό στην Επαρχία Τσινγκάι της βορειοδυτικής Κίνας, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων 417 ανθρώπων.

H Lady Gaga καταρρίπτει το ρεκόρ θεατών στο YouTube και γίνεται η "Βασίλισσα του YouTube" με περισσότερες από 1 δισ. θεάσεις.

Η Ελλάδα ενεργοποιεί το πακέτο βοήθειας από την ΕΕ ύψους 45 δις € με σκοπό την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης

Υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor's σε junk

Η ΕΕ και το ΔΝΤ συμφωνούν στην χορήγηση πακέτου οικονομικής βοήθειας με τη μορφή δανείου προς την Ελλάδα ύψους γύρω στα 120 δισ. ευρώ για τον τερματισμό της δημοσιονομικής κρίσης στη χώρα

Γενική απεργία στην Ελλάδα: Περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στην Αθήνα κατά των πρόσφατων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης. Διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς, η Πάτρα, η Λάρισα και το Ηράκλειο. Τρεις άνθρωποι (δύο γυναίκες και ένας άνδρας) χάνουν την ζωή τους, ύστερα από επίθεση με μολότοφ σε υποκατάστημα της τράπεζας Marfin-Εγνατίας, μετά το τέλος της πορείας της Αθήνας.

Εγκρίνεται με 172 υπέρ και 121 κατά και 3 "παρών" από τη Βουλή των Ελλήνων η ενεργοποίηση των μέτρων που επέβαλαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ντόρα Μπακογιάννη παρά την αντίθετη γραμμή του κόμματός της ψήφισε υπέρ των μέτρων με αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, διαγράφονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. οι Σοφία Σακοράφα, Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου επειδή παραβίασαν την κομματική πειθαρχία και δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα μέτρα αλλά δήλωσαν "παρών".

Εγκρίνεται από την Άνω και την Κάτω Βουλή στη Γερμανία το νομοσχέδιο για την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα η οποία ανέρχεται σε 8 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2010 και συνολικά 22,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια

Την μεγαλύτερη υπεράκτια πετρελαιοκηλίδα στις ΗΠΑ προκαλεί η BP στον Κόλπο του Μεξικού. Η έκρηξη της 20ής Απριλίου στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon της BP στην περιοχή στάθηκε η αιτία για την πρόκληση της πιο πολυσυζητημένης πετρελαιοκηλίδας των τελευταίων δεκαετιών και της χειρότερης οικολογικής καταστροφής στην ιστορία των ΗΠΑ

Οι βουλευτές της λεγόμενης «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του Συνασπισμού, κ.κ. Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης, Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός, ανακοινώνουν επισήμως, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, την ανεξαρτητοποίησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακοινώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι η πανδημία γρίπης είχε λιγότερα θύματα από την κοινή γρίπη. Ειδικότερα, από την πανδημία του 2009 πέθαναν σε όλο τον κόσμο 18.156 πολίτες, τη στιγμή που οι θάνατοι από την εποχική γρίπη κυμαίνονται από 250.000- 500.000 παγκοσμίως

Από έκρηξη βόμβας σε πακέτο ελάχιστα μέτρα από το γραφείο του Έλληνα υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σκοτώνεται ο υπασπιστής του. Όλα τα πολιτικά κόμματα καταδικάζουν την τρομοκρατική ενέργεια.

Τα στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνουν την δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος με το όνομα Δημοκρατική Αριστερά.

Αναστέλλεται η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων σε όλη την Ελλάδα με την προϋπόθεση να αρθεί η πολιτική επιστράτευση και να αρχίσει νέος γύρος διαλόγου με την κυβέρνηση.

Εορτάζεται στη Χιροσίμα η 65η επέτειος από την ρίψη της ατομικής βόμβας και για πρώτη φορά οι ΗΠΑ συμμετέχουν διά αντιπροσώπου τους στους εορτασμούς.

Με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τελεί την πρώτη μετά το 1922 Θεία Λειτουργία στην Iερά Mονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, λαμβάνουν χώρα διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης. Η αστυνομία προβαίνει σε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει τους διαδηλωτές. Ο ακτινολόγος Στέργιος Πραπεβέζης, μέλος του Εθνικού Πατριωτικού Μετώπου, εκσφενδονίζει παπούτσι εναντίον του πρωθυπουργού, χωρίς να βρει τον στόχο του και συλλαμβάνεται αμέσως. Αργότερα αφήνεται ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, καθώς δεν υποβλήθηκαν μηνύσεις εναντίον του τόσο από τον Γ. Παπανδρέου όσο και από τον αστυνομικό που δέχτηκε το χτύπημα

Τα Wikileaks δημοσιοποιούν απόρρητα έγγραφα που αφορούν τον Πόλεμο του Ιράκ. Αποκαλύπτονται άγνωστες λεπτομέρειες για το είδος του πολέμου που διεξάγεται στο Ιράκ, την εμπλοκή του Ιράν, αλλά και τη συμμετοχή ιδιωτικών στρατών στις επιχειρήσεις

Δύο νεαροί συλλαμβάνονται στην Ελλάδα μετά από έκρηξη παγιδευμένου δέματος με προορισμό την πρεσβεία του Μεξικού, σε εταιρεία ταχυμεταφορών στο Παγκράτι, στην κατοχή των οποίων εντοπίστηκαν δύο ακόμα δέματα με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, το ένα από τα οποία προοριζόταν για τον Νικολά Σαρκοζί και το δεύτερο για την πρεσβεία του Βελγίου. Ένα τέταρτο παγιδευμένο δέμα με προορισμό την πρεσβεία της Ολλανδίας εξουδετερώθηκε από την αστυνομία. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ένας από τους δύο συλληφθέντες ανήκει στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς»

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ εγκρίνουν τριετές πρόγραμμα, ύψους σχεδόν 90 δισ. ευρώ, για οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας έπειτα από αίτημα της ίδιας της χώρας για ένταξη στον μηχανισμό στήριξης.

Ανακοινώνεται από την Ντόρα Μπακογιάννη η ιδρυτική διακήρυξη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενός νέου πολιτικού κόμματος, σε εκδήλωση στο θέατρο του Μπάντμιντον

Τα Wikileaks δίνουν στην δημοσιότητα 251.287 απόρρητα έγγραφα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων πληροφοριών στη σύγχρονη ιστορία

Ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ , συλλαμβάνεται στο Λονδίνο εν μέσω καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση στην Σουηδία

Μεγάλης έκτασης επεισόδια σημειώνονται στο Λονδίνο μεταξύ αστυνομικών και φοιτητών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αύξηση των διδάκτρων των πανεπιστημίων. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον του αυτοκινήτου που μετέφερε τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Κάρολο της Ουαλίας, και τη σύζυγό του Καμίλα, οι οποίοι κατευθυνόταν σε θέατρο του Λονδίνου

Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται ερήμην στον Κινέζο αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό σε τελετή στην Νορβηγία.

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιείται πανεργατική και γενική απεργία στην Ελλάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις και για το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε με την διαδικασία του κατεπείγοντος στην Βουλή. Επεισόδια σημειώνονται την ημέρα της απεργίας και συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και στις δυνάμεις των ΜΑΤ στην Αθήνα. Προπηλακίζεται από εξαγριωμένους διαδηλωτές ο πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Εγκρίνεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η χορήγηση δανείου ύψους 22,5 δισ. ευρώ προς την Ιρλανδία


Δεν υπάρχουν σχόλια: