ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Καθηλωμένες οι τιμές στο λάδι με μειωμένη παραγωγή


ΑΝΗΣΥΧΙΑ κυριαρχεί στους παραγωγούς και τον αγροτικό κόσμο της Δυτικής Μεσσηνίας με την χαμηλή τιμή του λαδιού, αλλά και την απουσία κεντρικού σχεδιασμού για την ονομασία Π.Ο.Π. η οποία σε συνδυασμό με την χαμηλή τιμή του λαδιού οδηγεί στην ελλιπή συγκομιδή σε ελαιοπερίβολα καθώς αρκετοί δεν είναι διατεθειμένοι να το πράξουν θεωρώντας ότι είναι πλέον ασύμφορη....
Ο παραγωγός κ. Χρήστος και ο κ. Μπούρας Κ. μας δήλωσαν ότι 'δεν υπάρχει απόδοση ούτε τιμή οπότε θεωρούμε ότι το λάδι τσάμπα θα πουληθεί και φέτος' για να προσθέσουν ότι 'πέρσι το έδωσα 2,20 ευρώ το κιλό και αρκετοί το έχουν ήδη αποθηκεύσει' θεωρώντας ότι 'αυτοί που μας κυβερνούν πρέπει επιτέλους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αλλιώς δεν βγάουμε ούτε τα έξοδα δεδομένου ότι φέτος υπάρχει μικρή παραγωγή σε σχέση με πέρσι'. Συμπλήρωσαν ότι 'οι εργάτες ζητούν ακριβό μεροκάματο και απαιτούν τουλάχιστον 40 ευρώ οποτε αν το υπολογίσουμε μαζί με τα έξοδα του ελαιοτριβείου και την απόδοση στο τσουβάλι με 9 και 10 κιλά το τελικό κέρδος είναι μηδαμινό αφού τα περισσότερα σπαταλιούνται στα καλλιεργητικά έξοδα και σε εκείνα της συγκομιδής'.
Ο Ελαιοτριβέας Δημήτρης Μπαρτζελιώτης επισήμανε ότι 'η παραγωγή φέτος κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, το κόστος παραγωγής έχει ανέβει αρκετά, αφού φέτος κατά γενική εκτίμηση με το παραγωγικό κόστος να κυμαίνεται αρκετά ψηλά ενώ η τιμή του προιόντος είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι'. Εξήγησε ότι 'το λάδι κατάντησε να είναι ασύμφορο για όλους ενώ σε αποδόσεις είμαστε ικανοποιημένοι και είναι αυξημένες περίπου 10 με 11 κιλά ανα 50 κιλά ελαιόκαρπου, ενώ επέμεινε στην ονομασία ΠΟΠ ώστε να αποκτήσει επώνυμο, όνομα και προβολη΄για την εξαγωγική δραστηριότητα στο εξωτερικό καταλήγοντας με το συμπέρασμα ότι τελικά 'κανένας δεν βοηθάει'.

Δεν υπάρχουν σχόλια: