ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Τσεκούρι σε Υγεία και Δ.Ε.Κ.Ο. από την τρόικα

Σε τρεις άξονες επικεντρώνει η τρόικα των δανειστών της χώρας το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, μετά την πολυήμερη εξέταση όλων των παραμέτρων της εθνικής οικονομίας.

Οι ελεγκτές της τρόικας θεωρούν ότι, με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους από την Eurostat, πρέπει να αλλάξουν πολλά στη δημόσια υγεία, στις Δ.Ε.Κ.Ο. και στη βάση της φορολογίας, η οποία πρέπει να διευρυνθεί και να γίνει -κατ' αυτούς- πιο δίκαια και αποτελεσματική.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πριν αποχωρήσουν από την Ελλάδα και παραδώσουν την έκθεσή τους στην τρόικα, για να ανοίξει η οικονομική στρόφιγγα για την τρίτη δόση του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης, στάθηκαν στα εξής:
-Στις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, τις οποίες χαρακτήρισαν αναποτελεσματικές σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης

-Στις δημόσιες επιχειρήσεις, (Δ.Ε.Κ.Ο.), που, κατά τους ελεγκτές, πολλές εξ αυτών αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για την οικονομία με πολυετείς ζημιές για τον Έλληνα φορολογούμενο

-Στη φορολογική διοίκηση, η οποία θέτει σε εφαρμογή μέτρα που ενισχύουν τη φορολογική συμμόρφωση και δικαιοσύνη.
Οι ελεγκτές σημείωσαν με έμφαση ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται εν μέσω σοβαρών προκλήσεων, εντούτοις σε γενικές γραμμές η πορεία της οικονομίας είναι σε καλό δρόμο.
Όπως είπαν, όλα τα ποσοτικά κριτήρια που είχαν τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου βαίνουν ικανοποιητικά, ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή.
Στην κοινή δήλωση της τρόικας ΕΕ - ΕΚΤ και ΔΝΤ, όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σημειώνεται ότι η κατάσταση θα αρχίσει να αναστρέφεται εντός του 2011.
Οι πληθωριστικές πιέσεις από τιμές και μισθολογικό κόστος αρχίζουν να μετριάζονται, θέτοντας τις βάσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Αναφορικά με τον δημοσιονομικό τομέα, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της τρόικας και επισημαίνεται και στο κοινό ανακοινωθέν, η μείωση του ελλείμματος κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες είναι μεγαλύτερη από τον αρχικά επιδιωκόμενο στόχο.
Ταυτόχρονα, η ασθενέστερη από την προβλεπόμενη είσπραξη εσόδων και η πρόσφατη αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009 σημαίνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω προσπάθεια, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ένα έλλειμμα 7,5% του Α.Ε.Π. το 2011, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση.
Στη βάση αυτή, επομένως, η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζει να αποσκοπεί στη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του Α.Ε.Π. το 2014.
Το τραπεζικό σύστημα  
Οι ελεγκτές της τρόικας, στην κοινή τους δήλωση, σημείωσαν ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι σε καλό επίπεδο. Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι, παρόλο που το τραπεζικό σύστημα δέχεται πιέσεις, τα κεφάλαια είναι επαρκή και, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα, το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας είναι τώρα διαθέσιμο να παρέχει στήριξη, εάν υπάρξει ανάγκη.
Σε αυτό βοήθησε πολύ η ενεργοποίηση της επέκτασης κατά 25 δισ. ευρώ του κυβερνητικού προγράμματος εγγύησης των τραπεζικών ομολόγων, που εγκρίθηκε τον Αύγουστο.
Αυτό θα συμβάλλει στη στήριξη της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.
Μερικές ιδιωτικές τράπεζες κατάφεραν πρόσφατα με σχετική επιτυχία να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους και να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές.
Χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές
Οι ελεγκτές της τρόικας επιβεβαίωσαν στην κοινή τους δήλωση ότι το πρωτεύον για την ελληνική οικονομία είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, θα αναζωογονήσουν τις παραγωγικές μονάδες και εν κατακλείδι θα αυξήσουν την απασχόληση.
Στις διαρθρωτικές αλλαγές εντάσσονται:
-Η ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο της επιχείρησης, επίσης μέσω μεταρρύθμισης των συστημάτων συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτησίας. Με απλά λόγια, τέλος στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας
-Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων υπηρεσιών και εμπορίου
- Ξεκλείδωμα του δυναμικού της ελληνικής βιομηχανίας μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των φραγμών εισόδου στην αγορά.
Επίσης, η τρόικα θεωρεί ότι, παρά την πρόοδο σε τομείς μεταρρυθμίσεων, με κεντρικό σημείο αναφοράς τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το πρόγραμμα έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες, για να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μία δυναμική και εξαγωγική οικονομία, απαιτούν επιδέξιο σχεδιασμό και πολιτική βούληση, προκειμένου να ξεπεραστούν εδραιωμένα συμφέροντα.
Η έγκριση των συμπερασμάτων της δεύτερης αξιολόγησης θα επιτρέψει την εκταμίευση 9 δισ. ευρώ (6,5 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης και 2,5 δισ. ευρώ από το Δ.Ν.Τ.). Η επόμενη αποστολή έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2011.
Διευρύνονται τα ελληνικά spread
Η δήλωση του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, ότι είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός για το κατά πόσο η χώρα θα μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές τα απαιτούμενα ποσά, προκειμένου να αποπληρώσει τα δάνεια της, εκτόξευσε τα spread των ελληνικών ομολόγων.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω αλλά κα της κρίσης στην Ιρλανδία, το περιθώριο νωρίς το μεσημέρι είχε διευρυνθεί στο 9,14% (914 μονάδες βάσης) με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να φθάνει στο 11,75%, έναντι 2,61% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Ο εκπρόσωπος του Δ.Ν.Τ., παρά ταύτα, ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τον χρόνο που θα μπορέσει τούτο να καταστεί εφικτό.
Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που θα χορηγήσει στη χώρα. Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι, στην περίπτωση που η χώρα δεν καταφέρει να αντλήσει από τις αγορές τα ποσά που απαιτούνται, υπάρχει ενδεχόμενο ο μηχανισμός στήριξης να διαθέσει πρόσθετα δάνεια στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: