ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

«Ο λαός βρίσκεται στα όριά του»

 
 
 
 
«Ο λαός μας βρίσκεται στα όρια των ψυχολογικών αντοχών του» τόνισε σήμερα, Τρίτη, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μιλώντας στη Σύνοδο της Ιεραρχίας, η οποία καλείται να εξετάσει την «αναθεώρηση και αναδιοργάνωση και των εκκλησιαστικών πραγμάτων», στις συνθήκες της κρίσης.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στις συνθήκες και τις επιπτώσεις της κρίσης, τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Εκκλησία για την αντιμετώπισή της, «για να επιβιώσουμε αλλά και να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά και τη στάση της έναντι της πολιτικής, την οποία δεν ασκεί μεν, αλλά όπως άφησε να εννοηθεί, επηρεάζει διά της διαπαιδαγώγησης των πολιτών.

Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι,........
 πέραν της πίστεως, που δεν μπορεί να τροποποιηθεί ούτε κατά «ένα γιώτα», σε αναθεωρήσεις οφείλει να προχωρήσει και η Εκκλησία. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε «στρεβλώσεις και αποκλίσεις του εκκλησιαστικού βίου από τις Ευαγγελικές επιταγές», οι όποιες πρέπει να διορθωθούν.

Ειδικότερα, ενώπιον της Ιεραρχίας, μίλησε για αλλαγές και αναδιαρθρώσεις στην εκκλησιαστική καθημερινότητα ως προς τα θέματα της διακονίας και της διαποίμανσης του εκκλησιάσματος και την καθιέρωση της διαφάνειας σε όλες τις οικονομικές της λειτουργίες. Αναφέρθηκε, τέλος, και στο ζήτημα του χωρισμού της Εκκλησίας από το κράτος, αλλά μόνον για να το κλείσει.

«Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Εκκλησία δεν θα επιδιώξει τέτοια ενέργεια» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, προειδοποιώντας: «Και αν η Πολιτεία το θελήσει, θα πρέπει να αναλογιστεί το κόστος και να αναλάβει τις ευθύνες της».

Ο κ. Ιερώνυμος παραδέχθηκε ότι οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν «να αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας, βασισμένους σε ειδικές σχέσεις», αλλά υπενθύμισε την άποψη της Εκκλησίας ότι τα δύο μέρη είναι αλληλένδετα και ομοούσια, αφού «τούτο το γένος έζησε, συντηρήθηκε και απελευθερώθηκε χάρη σ' αυτή του την παράδοση, χάρη σε αυτό τον σύνδεσμο».

Κατά την εισήγησή του, ανακοίνωσε τη σύσταση στην Ιερά Σύνοδο επιτροπής, η οποία θα ετοιμάσει πλήρη απεικόνιση των ενοριών και των εφημερίων, ώστε να αντιμετωπιστεί μετά και στον χώρο της Εκκλησίας το πρόβλημα των ανισοτήτων, που εμφανίζεται και στην κοινωνία, μεταξύ φτωχών και πλούσιων ενοριών, φτωχών και πλούσιων ιερέων!

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: