ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Μειώθηκαν τα έσοδα του κράτους από τα καύσιμα






Ισχυρό πλήγμα στους βενζινοπώλες και κυρίως στην οικονομία της Βορείου Ελλάδος έχει προκαλέσει η αύξηση της τιμής της βενζίνης στη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια. Με την τιμή να κινείται μεταξύ 1,61-1.67 ευρώ το λίτρο την περίοδο αυτή, είναι επόμενο να έχουν κλείσει 1.100 βενζινάδικα, ενώ άλλα 500 πρόκειται να βάλουν «λουκέτο» ή οδεύουν προς πώληση.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν χάσει τις δουλειές τους και.......
 πάρα πολλοί ακόμα πρόκειται να τις χάσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία δύο χρόνια η κατανάλωση καυσίμων στην Ελλάδα έχει πέσει κατά 35%. Οι μόνοι ωφελημένοι από αυτή την κατάσταση είναι οι βενζινοπώλες στην ΠΓΔΜ και στη Βουλγαρία, όπου η τιμή της βενζίνης είναι φτηνότερη κατά 40-50 λεπτά.

Όμως, το πιο καταπληκτικό από όλα είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπορίας Καυσίμων, Χ. Μαυράκη, η αύξηση του Φ.Π.Α. στα καύσιμα είχε αντίθετα αποτέλεσμα από αυτά που επιδίωκε το Υπ. Οικονομικών, δηλαδή τη μείωση του λαθρεμπορίου.
Από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ότι στο επτάμηνο Ιανουάριος - Ιούλιος 2011 το Δημόσιο εισέπραξε από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα 2,64 δισ. ευρώ έναντι 3,2 δις ευρώ το περυσινό επτάμηνο.

«Αν πάλι επιθυμούσαν διακαώς να αυξήσουν τη φορολόγηση, θα μπορούσαν να φέρουν την τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα λίγο παραπάνω από το επίπεδο των τιμών των καυσίμων στις γειτονικές χώρες, αποθαρρύνοντας τους Έλληνες καταναλωτές της Βορείου Ελλάδας να ταξιδεύουν στα βενζινάδικα των χωρών αυτών και διατηρώντας έτσι τη δαπάνη για καύσιμα εντός των συνόρων» σχολιάζει το defencenet.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: